luni, 15 august 2016

Statele Unite declasifică documente legate de dictatura argentiniană dintre 1976 și 1983


Guvernul Statelor Unite a făcut publice un număr de 1.078 de pagini de documente recent declasificate, referindu-se la politica Washingtonului în legătură cu junta militară care a condus Argentina între 1976 și 1983.
Potrivit presei argentiniene, fișierele confirmă acțiunile represive ale guvernului argentinian din acea perioadă și aduc la lumină rolul SUA în așa-numitul Plan Condor, operațiunea comună a regimurilor militare din America de Sud vizând răpirea, torturarea și eliminarea adversarilor politici în anii '70 și '80.
Documentele publicate recent se concentrează pe o perioada cuprinsa intre anii 1977-1980, cea mai mare parte corespunzând președinției lui Jimmy Carter în SUA, după cum relatează și BBC.
Președintele american, Barack Obama a anunțat decizia desecretizării în martie anul trecut, în timpul unei vizite în Argentina, care a coincis cu a 40-a aniversare a loviturii de stat militare din statul latinoamerican.
S-au desecretizat, de asemenea, și documente legate de situația din Chile, Guatemala și El Salvador, nu numai cu privire la modul în care operau respectivele guvernele, dar și în ce măsură s-au bucurat acestea de sprijinul Statelor Unite.
Acțiunea de desecretizare implică 14 agenții și departamente ale guvernului Statelor Unite, potrivit BBC, care au pus la dispoziția publicului interesat documente din arhivele lor.
Ciprian POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu