luni, 22 august 2016

România Muncitoare - SEPTEMBRIE 2016


România Muncitoare - SEPTEMBRIE 2016
Muncă şi unitate, luptă 
pentru dreptate!
 Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.244 din Septembrie 2016
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
Telefon: 0724/717293

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543






S Ă R A C A   Ţ A R Ă   F R U M O A S Ă
E încă vremea vacanţelor, aşa că mi-am zis să facem un tur prin România, că tot au fost alegeri locale. Pornind din Capitală, constatăm că orice dorinţă de îmbunătăţire ar manifesta primarul general, cel puţin atunci cînd e vorba de patrimoniu, ea se va izbi de obtuzitatea USB.
În vreme ce în Bucureşti sînt atîtea de făcut, doamna Clotilde (ce pare coborîtă mai degrabă din Dămăroaia decît venită din "dulcea Franţă") ne va da lecţii cum nu ar trebui să acţionăm şi multe din speranţele bucureştenilor vor rămîne doar atît, speranţe. Aşa le trebuie dacă s-au bulucit să-i voteze pe unii care pot concura cu succes pentru o frescă închinată egoismului!
La Constanţa, Cazinoul stă gata să se dărîme, nu mai există nici măcar "festivalurile" lui Mazăre, care par a fi fost apreciate de multă lume. Acum avem parte doar de ziua de naştere a domului Blaga, cu vin de 400 lei sticla. Mai multă sfidare nici că se poate de la unii pe care nu-i întreabă nimeni de... sănătate.
Pe doamna Codruţa o interesează mai degrabă să-i pună beţe în roate doamnei Vasilescu, de parcă i-ar părea rău că a ajuns şi Craiova în rîndul lumii şi nu se mai răfuiesc cetele de interlopi prin tot oraşul.
Cît despre dezastrul de Sarmisegetuza, pe care l-a văzut cu proprii ochi, nu pare să o intereseze de ce s-au raportat către UNESCO lucrări inexistente.
În schimb, la Timişoara, clanurile ţigăneşti continuă nunţile, în vreme ce primarul e obsedat să taie cît mai mulţi copaci. Dacă o ţine tot aşa, Timişoara va înceta să fie un oraş grădină şi va rămîne unul al palmierilor din ghiveci.
Nici Aradul nu se poate lăuda cu prea multe, malul Mureşului, cu excepţia zonei în care e ştrandul, e lăsat de izbelişte, iar localurile şi terasele închise la vreme de vară, transformă vacanţa în ceva trist.
Oradea pare să se descurce mai bine. O mînă de gospodar sigur că a fost (sperăm că a şi rămas!) pe acolo. Ori, poate, că oameni ştiu ce să aleagă... În schimb, la Baia Mare, primarul ales cu 70%, va trebui să conducă probabil primăria de la propriul domiciliu.
Nu se vorbeşte aproape nimic despre Iaşi de cînd nu mai au un primar aventurier. Oare, să nu se întîmple nimic prin părţile Moldovei?
Nici la Sibiu nu se întîmplă de cînd a fost declarat capitală culturală europeană şi totuşi respectivul fost primar ajunse preşedinte...
La Braşov vin turiştii oricum, la fel si la Sighişoara, pare că la Castelul Huniazilor şi la Alba Iulia să se fi făcut ceva eforturi, în vreme ce Clujul domnului Boc se bazează exclusiv pe festivaluri valoroase sau controversate. Sigur nici unele nici altele nu datorează prea multe conducerii primăriei!
Putem spune liniştiţi că în felul ăsta nu-i ajungem pe ceilalţi europeni nici în jumătate de secol. Şi să tragem concluzia că ţara noastră atît de frumoasă, care ar putea atrage milioane de turişti pe an, va rămîne săracă şi insuficient vizitată pentru că nu interesează pe nineni s-o promoveze. Sau, dacă încearcă cineva, e pus urgent să dea cu subsemnatul, ca nu cumva să ne ridicăm şi noi. AMARANTA
T O A M N Ă   F I E R B I N T E
După o vară caniculară, se pare că vom avea şi o toamnă fierbinte. Cel puţin, aşa promit toţi acei care par să se fi săturat de "Guvernul dezastrului naţional." Pentru că toţi par nemulţumiţi şi ameninţă cu proteste de stradă şi greve. Probabil că primii vor fi cei din transport şi cei din agricultură. Nici acum subvenţiile(cele mai multe din bani UE) nu au fost plătite de agricultorul Cioloş, devenit tot mai arogant şi mai pus pe dat lecţii.
Cred că urmează apoi cei din justiţie. Magistraţii sînt revoltaţi pe bună dreptate, iar parlamentul ar trebui să vină urgent cu o amnistie cu sau fără voia doamnei Prună. De fapt această persoană ar trebui ea însăşi acuzată de abuz în serviciu şi să-i fie imputate milioanele de euro pe care le vom plăti toţi. Sper să ajungă să stea măcar cît doamna Bica în arest şi după aceea să vorbim despre necesitatea unei amnistii. Cît despre graţiere, domnul "inimă de piatră" de la Cotroceni, nu se gîndeşte să graţieze pe mama acelei fetiţe care a luat de 70 de lei mîncare la copil, dar priveşte impasibil la dezmăţul PDL-ist şi la dezastrul produs de "guvernul meu" în dauna a milioane de români. Asta cînd nu e în vacanţă în străinătate.
Pensionarii par şi ei ajunşi la limita răbdării cu acel 45% valoarea punctului de pensie, cît despre administraţie, dacă "tehnocraţii" vor lua măsuri abuzive, ne putem trezi şi acolo cu un blocaj.
Celelalte probleme, cu deosebire cele destul de grave de politică externă, nu par să-l preocupe decît pe domnul Ponta.
Şi, fiindcă tot veni vorba, aş vrea şi eu să ştiu, domnul ministru al învăţămîntului, numit doar ca să se ocupe de unele lucrări de doctorat, are de gînd să analizeze şi teza doamnei Codruţa, că domnul Ciuvică îi dovedeşte de ceva vreme că e, fără dubii, un plagiat ? Sau de respectiva teză nu-i dă voie Ambasada Americană să se ocupe ?
Şi, după toate astea, cireaşa de pe tort pare să fie scandalul de la BNR. Chiar sînt curioasă să văd cum se va termina ! În rest, vom avea o lungă toamnă fierbinte!... AMARANTA




Fața modelelor
Începând din antichitate și până în prezent, pe parcursul timpului în societate s-au perindat fel de fel de reguli si curente de opinie, concepte și legi care au fost aplicate la nivelul societății umane. Acestea sunt socotite tipuri de modele care pot fi politice, culturale și sociale cu o larga aplicabilitate la nivelul indivizilor, constituind un procedeu cu anumite reguli care pot genera efecte benefice sau dăunătoare.
În funcție de semnificația percepută la nivelul colectivității,ele capătă anumite conotații cu răsfrângeri limitate sau majore,în care rolul factorului social devine un vector primordial în stabilirea de relații între indivizi și instituții. După constatările istorice,anumite modele politice au contribuit la progresul social,altele au generat catastrofe în sânul națiunilor datorită faptului că au fost implementate elemente negative fără a avea de a face cu evoluția popoarelor, în cazul acesta au fost adoptate modele politice necorespunzătoare , iar dezvoltarea economică a națiunilor a depins în mare parte de modelele politice adoptate .De cele mai multe ori, modelele politice includ valoarea economică pe care se bazează orice popor,ele stabilesc conexiuni care echilibrează ordinea în societate si sedimentează suportul dezvoltării întregului popor,deci valoarea se răsfrânge asupra individului.După cum se cunoaște,cel mai perfect model este cel matematic,dar nu se poate implementa la nivelul societății ,întrucât s-ar eliminat diversitatea,funcția ideologică nu poate nivela păturile societății, ca atare, ca un nivel superior s-a detașat modelul socialist care a pus accent pe o largă participare a cetățenilor la resursele materiale și spirituale,la exprimarea libertății individuale,dar anumiți reprezentații ai acestui model ,nu au ținut cont de acestea ,ba mai mult le-au suprimat,deși modelul respectiv le-a avea introduse în conținut.
Aspirația fiecărui individ spre libertate nu poate fi anihilată de anumite concepte politice sau norme guvernamentale,îngrădirea ei provoacă conflicte și generează ură, fapt ce pot provoca mișcări sociale determinând căderea modelului și asigură calea liberă spre progresul social.
Menținerea în mizerie a unei nații,se datorează respingerii valorilor materiale și spirituale universale și naționale, precum și folosirea oprimării indivizilor care au o altă opinie față de grupul pe care îl reprezintă modelul,la care se adaugă defavorizarea anumitor clase sociale,de aici se ivesc cauzele negative așa cum este cel al modelului capitalist , constatându-se că, acesta este inferior în comparație cu cel socialist.
De aceea, societatea caută soluții,indivizii elimină erorile pe parcursul evoluție , modelele pot fi adaptate cerințelor,societatea umană fiind într-o continuă mișcare,la nivelul său se pot adăuga îmbunătățirii,se poate alege modelul adecvat nevoilor tuturor indivizilor nu al anumitor grupuri .
Modelul socialist poate satisface nevoile tuturor păturilor sociale,poate asigura adevărata democrație,vechiul poate fi înlocuit cu noul,iar așa cum s-a demonstrat viitorul se clădește pe trecut. Eugenia Rada Ioniță
Bălăceala ideilor
Cu surle și trâmbițe se încearcă să se șteargă termenul de națiune, iar hotarele sale să fie desființate. După cum se cunoaște,în vârful piramidei unei națiuni stă statul,iar la baza societății stă omul. Ca de fiecare dată,statul este acela care reformează societatea cu acordul cetățenilor,statul lucrează pentru popor și nu împotrivă,cu toate astea, democrația a devenit o groapă de gunoi , care emană mirosuri insuportabile pentru oameni,devenind cadavrul învechit al unor politici demult apuse.
Fiecare popor este unic,individual cu particularități diverse,ele aducând o nuanță bine sedimentată în cadrul progresului civilizației umane. Valoarea spirituală și materială fiind reflectată în aceasta,dar cum cugetarea umană nu are limite și apar pe piață diverse curente și dogme politice,nu toate converg spre bine societății umane.
Cugetarea individuală este liberă și nimeni nu o poate îngrădi,la fel și națiunile,ele au dreptul la libertatea absolută,la dezvoltare,nu să fie închistate de anumite norme impuse după bunul plac,adică sa le fie aplicată constrângerea ,sa fie lichidat adevărul.
Națiunile au aspirații,nu poate să li fie administrate bariere de închidere de nici-o organizație sau grupare politică,ele constituie un organism imuabil format de-a lungul timpului,care contribuie la progres,nu la distrugere! Eugenia Rada ioniță



MAPAMOND

Statele Unite declasifică documente legate de dictatura argentiniană dintre 1976 și 1983

Guvernul Statelor Unite a făcut publice un număr de 1.078 de pagini de documente recent declasificate, referindu-se la politica Washingtonului în legătură cu junta militară care a condus Argentina între 1976 și 1983.
Potrivit presei argentiniene, fișierele confirmă acțiunile represive ale guvernului argentinian din acea perioadă și aduc la lumină rolul SUA în așa-numitul Plan Condor, operațiunea comună a regimurilor militare din America de Sud vizând răpirea, torturarea și eliminarea adversarilor politici în anii '70 și '80.
Documentele publicate recent se concentrează pe o perioada cuprinsa intre anii 1977-1980, cea mai mare parte corespunzând președinției lui Jimmy Carter în SUA, după cum relatează și BBC.
Președintele american, Barack Obama a anunțat decizia desecretizării în martie anul trecut, în timpul unei vizite în Argentina, care a coincis cu a 40-a aniversare a loviturii de stat militare din statul latinoamerican.
S-au desecretizat, de asemenea, și documente legate de situația din Chile, Guatemala și El Salvador, nu numai cu privire la modul în care operau respectivele guvernele, dar și în ce măsură s-au bucurat acestea de sprijinul Statelor Unite.
Acțiunea de desecretizare implică 14 agenții și departamente ale guvernului Statelor Unite, potrivit BBC, care au pus la dispoziția publicului interesat documente din arhivele lor.
Ciprian POP

32 diplomați turci din întreaga lume refuză să se înapoieze acasă de teama represaliilor

  Ministrul turc de Externe, Cavusoglu a dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă ca circa 208 diplomați turci au fost chemați de la post și, dintre aceștia, un număr de 32 nu s-au mai întors acasă.
Miscarea celor 32 de diplomati pare una înțeleaptă dacă ne gândim la veritabila vânătoare ce se înscrie în comportamentul abuziv al autorităților de la Ankara în cadrul a ceea ce numesc “investigații” urmare a tentativei de lovitura de stat.
Chiar dacă șeful diplomației turce nu ar fi recunoscut acest lucru, o multitudine de informații în acest sens își fac apariția în presa din diverse tari:
Un diplomat turc aflat la post în Ambasada tarii sale la Dhaka, Bangladesh a fugit în Rusia împreună cu familia sa, după cum rezulta din informațiile apărute vineri, 12 august, pe fluxul agenției ruse de știri RIA Novosti.
De asemenea, aceeași agenție de știri citează surse din Ministerul de Externe bengalez, spunând ca MAE turc ar fi suspendat pașapoartele diplomatice a trei diplomați aflați la post în aceasta tara și ca , cel care a plecat în Rusia, ar fi chiar Însărcinatul cu Afaceri ad Interim.
Cotidianul grec de limba engleza Elefteros Tipos releva tot astăzi ca Atașatul Apărării din Ambasada turca la Atena, colonelul Ilhan Yasli (reprezentând Forțele Terestre) și colonelul Halis Tunc (reprezentând Forțele Navale) ar fi plecat spre Italia cu familiile lor.
De asemenea, o sursa turceasca de aceasta data, cotidianul Hürriyet, ne spune ca și Atașatul Militar de la Amman, în Iordania, ar fi plecat în lumea larga.
Știri similare parvin și de peste ocean: Oficialii din SUA au declarat pentru Reuters săptămâna aceasta că un ofițer al Forțelor Armate Turce aflat în SUA în cadrul unui program de cooperare NATO solicită, de asemenea, azil politic în Statele Unite.
Un total de 160 de militari turci sunt în prezent în exil, în diverse tari, reușind astfel sa scape de prigoana pornita împotriva lor de către Erdogan. (Ciprian POP)




Maggie a fost abandonata impreuna cu cele doua surioare si mamica lor undeva in mediul rural. Maggie are in jur de 4 luni, este o fetita de talie mica, afectuoasa si jucausa, ii plac oamenii si cateii deopotriva. Maggie este complet vaccinata si deparazitata. Adoptia se realizeaza doar in Bucuresti cu contract de adoptie. Daca o doriti pe Maggie in familia voastra, dati-ne de stire la asociatia.animale.hope@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu