miercuri, 19 februarie 2020

România Muncitoare – Nr.284 din FEBRUARIE 2020

România Muncitoare – Nr.284 din FEBRUARIE 2020


Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!
Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.284 din FEBRUARIE 2020

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543
Taxele și Uniunea Europeană

Uniunea Europeană ar trebui să învețe să Nu mai născocească taxe și impozite, căci "mămăliga" o să explodeze cât de curând. Se analizează de către experții olandezi și germani înființarea unei taxe pe carne. Apoi, acei bani se împart pentru a ajuta  fermierii (cam jumătate din suma), să se compenseze reducerea TVA la alimente (cam 30%) și restul de 20% pentru populația care nu poate cumpăra carne.
Micii fermieri și crescători de animale din România și o parte din țările est europene vor fi in situația de a închide porțile fermelor. Noi taxe vor aduce un prejudiciu și bugetului local și bugetului național. Pina in 1989 în România producția agricolă era în mare parte Bio. Mâncarea era sănătoasă și bolile alimentare nu erau atât de multe ca in prezent.

Acum protejăm mediul înconjurător de animale? Pai, trebuie redus numărul acestora? Pai, îngrășămintele organice ce rol mai au? Și animalele sălbatice le vom duce în rezervații naturale și științifice și grădini zoologice?

Ce gândire poți să ai când te interesează să taxezi carnea. Restul nu te mai interesează de avantajele pe care le mai ai de la acel animal?

Dacă așa gândește Uniunea Europeană, lucrurile Bio vor dispărea cu totul iar mediul înconjurător v-a suferi mult.

Oare curentul electric produs de hidrocentrale este și el poluant ? Hadrian

Despre decontarea din sănătate

Sistemul de sănătate din România este un sistem care merge cu pași mărunți, dar merge.  Noua lege care prevede ca și spitalele sau clinicile private să aibă acces la bugetul asigurărilor sociale de sănătate nu aduce noutăți. Oricine poate face contract cu Casa Națională de Sănătate dacă respectă regulile și condițiile impuse. Statul decontează un serviciu medical cu o anumită sumă. De aici începe nebunia. Administrarea spitalelor publice este făcută în mare parte de administrația publică locală și mai puțin de administrația publică centrală. 

Administrarea spitalelor private este făcută de investitori privați. Investiția în privat a fost făcută cu credit bancar. Pentru a acoperi creditul privatul este obligat să aibă preturi mai ridicate decât este decontat de Casa.

Exemplu: dacă îți rupi mana dreapta, la spitalul public nu plătești nimic pentru intervenția medicala, Casa de Sănătate decontează serviciul medical cu 50 lei, iar la un spital privat intervenția medicala costă 75 lei. Dacă spitalul are Contract cu Casa de Sănătate, atunci Statul decontează 50 lei iar diferența (25 lei) este suportata de pacient.

Pină aici, totul este normal. Marea problema este legislația actului medical care, ciopârțită de toate guvernele, împiedică medicii și asistenții medicali să mai aibă funcții publice și să lucreze în paralel la privat. 

Ceea ce Nu este normal, este privatizarea forțată a Serviciilor de Urgență Publice!!!! Aici este un sistem bine pus la punct. Financiar Nu știu dacă Ministerul Sănătății nu ar trebui să se ocupe in totalitate de activitatea aceasta. Hadrian

Casa de Comerț UNIREA S.A.

Casa de Comerț UNIREA S.A., este o companie națională creata de fostul guvern (PSD) cu scopul de a ajuta fermierii autohtoni la comercializarea produselor agroalimentare românești. Recent, au fost date publicității rezultatele controlului efectuat asupra acestei companii. Au fost găsite nereguli și asta nu este bine. Cei responsabili trebuie trași la răspundere.

Eu cred că trebuie continuat acest proiect. Sunt o serie de clădiri părăsite și în paragină pe care statul le poate nationaliza și apoi valorifica transformindu-le in depozite, puncte de recepție marfa și, de ce nu, în magazine.

Statul trebuie să încerce să colaboreze cu toți producătorii agricoli și din industria alimentara, indiferent care este mărimea gospodăriei țărănești sau a fermelor.

Am putea separa comerțul: magazin gen aprozar și magazin alimentar. Toate produsele să fie din producția locală. Hadrian


Mereu, mereu... alții sunt de vina

De trei zeci de ani ne tot facem că nu putem guverna din cauza "foștilor" … Ei sunt cei care "și-au bătut joc de bugetul și proiectele țării".

Hai să lăsăm văicăreala și să vedem ce putem face. Actualul guvern liberal ne spune că se împrumută pentru a plăti diverse facturi, diverși furnizori și împrumuturi și că, “cei din cealaltă guvernare au "pustiit" bugetul de stat.
Am înțeles că s-a plătit 300 milioane euro fraților Micula, câteva sute de milioane dolari pentru echipamente militare și alte facturi.
Câți bani se întorc în economia reală din aceasta suma?
Câți bani dintr-un miliard de lei împrumutați se investesc în economia reală a României?

Un ministru de finanțe ar fi trebuit să vina după o lună de la instalarea sa și să prezinte public un mic raport despre starea bugetului și pașii imediat următori. Ca fost președinte al comisiei senatoriale de buget finanțe, actualul ministru, nu cred, că nu știa de plata echipamentelor militare și de conflictul comercial între statul român și frații Micula.
Dacă nu arunca cu noroi in tot ce a făcut fostul ministru și spunea ca “trebuie să facem asta pentru că este nevoie de asta, jos pălăria”, dar nu a motivate in niciun fel.

Despre fiscalitate, bugetul local și cel national, trebuie avut grija și trebuiesc gândite toate acestea foarte serios. O descentralizare financiară ar ajuta mult pe toată lumea. Hadrian

"Noua " Mare Britanie

Am trecut în luna februarie 2020, lună în care Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană. Toată lumea deplînge ieșirea din Uniunea Europeană și spune că Nu este bine. Există multe lucruri pozitive și negative ca întotdeauna.

Cele negative ating populația și turismul care nu mai vor avea libertatea de mișcare în Uniunea Europeană, așa cum a fost pană acum. Totul v-a fi monitorizat. Așa cum este de exemplu când treci frontiera din România în Serbia.
O altă bilă neagră este piata muncii!!! Nu vor mai putea fi angajați așa de ușor cei proveniti din Uniunea Europeană. Trebuiesc îndeplinite condițiile prevăzute de legislația națională.  Schimbul comercial dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie v-a continua, însă, cu impunerea unor condiții și taxe vamale.

Cele bune ar fi:
·       Suma alocată pentru contribuția la Uniunea Europeană rămîne în Marea Britanie.
·       Nu vor mai fi impuse diverse condiții privind respectarea unor norme financiare, a unor cote privind ajutoarele sociale și ajutoarele agricole și alimentare și scheme pentru ajutorul unor firme.
·       Vor fi aduse din vechile colonii diverse produse agroalimentare care vor avea alte taxe vamale (mai reduse sau deloc) și nu cele care, pană acum, erau impuse de Uniunea Europeană.

Nu o sa uit cum Compania Națională Petrom a fost la un pas de faliment, iar după nici un an de la privatizarea ei ni se flutara profiturile trimestriale obținute. Întrebare: cui a folosit acesta privatizare? Dacă respective companie este de stat (nu contează cum o cheamă) trebuie privatizata, urgent. Altfel nu merge bine. Cui folosește acest lucru? La fel și cu Brexitul. Nu va speriați. Vom vedea după doi, trei ani cum stăm. Hadrian

Salariile mici și Romania

Se pare că firlemelor si companiilor străine nu le place să facă afaceri în România atunci când se majorează salariul minim.  Tare bizar, însă când plătești pină la 5% la Asigurările sociale, ca si companie, cum este?  Așa facilitate nu mai găsești în Europa. Am înțeles că se pregătesc de relocare a investițiilor mai multe firme in Serbia sau Ungaria, din diverse domenii de activitate. Se pare că și domeniul IT v-a avea de suportat o viitoare impozitare a salariilor.

După 30 de ani de " haos economic și financiar", am ajuns să trag concluzia că marile companii internaționale nu vin in Romania decât dacă avem un salariu minim de nimic, preturile la alimente să fie mai mari sau egale cu cele din vestul Europei, tot ce este materie brută se trimite în afara țării,  iar facilități fiscale cum ar fi plata Asigurărilor sociale și impozitul pe profit precum și unele scheme de ajutor financiar nu sunt o prioritate.

Cred că o nouă grilă de salarizare pentru bugetari și salariații din companiile de stat trebuie rapid făcută.  Hadrian

Sistemul este leneș!

Da! doamne, domnișoare și domni ce lucrați în cadrul diferitelor structuri ale Ministerului Muncii, la nivel local și național: Sistemul este leneș, nu oamenii. Oamenii trebuiesc învățați să gândească, să fie îndrumați și, dacă refuză, să li se explice și părțile negative ca blocarea indemnizației și suspendarea altor drepturi.

Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar Ne plângem că Nu găsim oameni să lucreze (uitati-va la anunțurile din magazine);  Nimeni nu vrea să lucreze de exemplu pe 1500 lei net (aici nu mă refer la orașele mari); ajutorul garantat de stat este undeva la 800 lei; Nu înțelege nimeni din Ministerul Muncii faptulc că, cu ajutorul companiilor de stat (câte ori mai fi) se poate face un parteneriat pentru pregătirea profesională a oamenilor (aici ar trebui o colaborare cu alte ministere ) și angajarea lor, apoi. Dincolo de banii companiilor de stat, trebuie sa vedem și partea umană și pregătirea profesională a acestora.

Sistemul capitalist este un sistem care are în prin plan banii și proprietatea. Nu este interesant cum se fac banii și proprietatea. Prin toate mijloacele. 
Cei care au acum guvernarea ar trebui să învețe că profesioniștii (din orice domeniu) se formeaza greu și necesită răbdare și un pic de efort din partea statului. Cei mai buni vor fi ademeniți de sistemul privat, dar restul? Din zece studenți, acum in 2020, unul, doi merg in privat, unul, doi,, poate la stat și restul, in afara țării.  Un alt exemplu negativ când toți studenții din domeniul ingineriei aeronautice pleacă să lucreze în afara țării.

Dacă toată lumea vine spre marile orașe, restul zonelor mai contează?

Repartiția ar trebui regândită și reactivată.Hadrian


Acad. Ilie Bădescu, în apărarea lui Tudor Gheorghe: Pe Tudor Gheorghe îl pot urî cei ce nu pot iubi această țară și acest popor

Profesorul și academicianul Ilie Bădescu spune într-un text publicat de site-ul Ziariști Online că pe Tudor Gheorghe „îl pot urî cei ce nu pot iubi această țară și acest popor. Toți ceilalți îl iubesc și-l vor iubi cu dor și recunoștință”. De altfel, Ilie Bădescu se întreabă: „Câtă răutate trebuie să aduni într-o inimă oropsită ca să întâmpini cu atâta mediocră agresivitate dipticul lirico-melodic, Degeaba și Tot degeaba, un dar minunat al lui Tudor Gheorghe și al orchestrei RTV române!”.
Replica lui Ilie Bădescu vine în contextul în care maestrul Tudor Gheorghe a fost atacat de un grup de personaje, de la Teodor Baconsky la Andrei Caramitru, pe motiv că spectacolul său „Degeaba 30” ar fi fost unul „anti-european”, după cum fals a raportat siteul Universul.net.
Iată textul profesorului Bădescu, așa cum a fost publicat de portalul Ziariști Online:
Stihirile lui Tudor Gheorghe contra stihiei mov-gardiștilor
Câtă răutate trebuie să aduni într-o inimă oropsită ca să întâmpini cu atâta mediocră agresivitate dipticul lirico-melodic, Degeaba și Tot degeaba, un dar minunat al lui Tudor Gheorghe și al orchestrei RTV române! În locul euxiniilor cu care s-ar cuveni să întâmpinăm această operă literar-muzicală extraordinară, în care modul stihiraric și imnic, irmosul și condacul trec din spațiul liturgic în opera mirenească, venim spre acest minunat poet desfigurați de o drăcească mânie. Nici nu mai contează opera, fiindcă ar fi dificilă contestarea ei, și atunci s-a ales varianta „aținerii drumului”. Jigniri și sudalme, minciuni și calomnii, doar, doar s-o isca vreunul cu adevărat nebun să-i ațină calea de-adevăratelea poetului, iată strategia pe care-a ales-o acest comando bizar pentru a devia atenția de la mesajul acestei excepționale bijuterii literar-muzicale. Ei au reviscerat cunoscuta tehnică a autodafe-ului sperând că frica îi va cuprinde pe autor și deopotrivă pe virtualul receptor și astfel opera se va îneca în teama frecventării și-n abstinența lașității. Ca să aibă oarece eficacitate, autodafeul trebuie rezemat pe ceva probe de erezie, adică de ilustrare a devierii de la religia revoluției și a iubirii de UE. Minciuni penibile, falsificări mediocre. Ce deviere ar fi în aceste versuri de tropar, cântate după modul stihiraric, atestând tocmai închinarea la cei ce-au murit nevinovați ca niște sfinți la revoluție!?
Primește-i Doamne-n casa Ta
Pe cei ce vin din Timisoara
Ei sunt ofranda cea mai grea
Pe care Ți-o trimite Țara
Acesta este înțelesul revoluției din Decembrie în mesajul liric al marelui cântăreț și mare poet care este Tudor Gheorghe. Versurile sale se aud în ecou de „chimvale bine răsunătoare” în tot cuprinsul extraordinarului poem muzical al orchestrei Radiodifuziunii Române. El își cântă versurile ca-n vremurile biblice psalmistul, precum marii poeți imnici și cântăreții condacelor din vremurile de-nceput. Interpretarea orchestrei este de un rafinament inițiatic de copleșitoare surpriză. Poemul muzical alternează monodia bizantină cu răsunetul asurzitor al chimvalelor și cu sunetul psaltirionului etc., etc., și totul cu ajutorul instrumentelor sonore de tip modern.
În versuri ca cele de mai sus, Tudor Gheoreghe restaurează înțelesul tragismului revoluției din dec. 89 legând-o de neam și de Dumnezeu după ce-au zdrențuit-o șmenarii revoluției, politicianismul cinic și eristic, oligarhia care amenință să pună stăpânire pe țară. Importanța acestui mare poem muzical derivă tocmai din forța restauratoare de adevăr și de demnitate izvorâte din profunzimile sufletești ale unui popor. Asta nu place gardiștilor neocominternismului care nu pot trăi sub cerul de lumină al adevărului fiindcă adevărul îi arde și demnitatea unui popor îi sufocă. Ei pot respira doar în atmosfera fetidă a fricii și minciunii fiindcă doar cu frică și viclenie pot domina, doar așa se pot ei dezmierda subtilizând pe sofalele roșii de ieri și albastre de azi, atunci când popoarele întîrzie să reacționeze. Pe fundalul acestei întârzieri populare s-a născut, din năduf și suferință, poemul muzical pe versurile acestui mare creator liric, Tudor Gheorghe, complinind astfel extraordinara capodoperă a orchestrei radiodifuziunii române (ce talent extraordinar se adăpostea cu smerenie dumnezeiască în clădirea ce începuse să bată spre anonimat a Casei Radiodifuziunii Române!). Combinări măestrite între modul stihiraric și maestuoasa dezvoltare a muzicii armonice, realizează un fundal muzical de mare frumusețe și putere. Zadarnic încearcă stihiile mov-gardișilor să curme această muzică cerească. „Stihiile urzitoare de rele, naiba, năbădaica și urletul cîinilor noaptea” (A Russo), iată tehnicalitățile convocate de lucrarea lor menită a induce spaime și abjurări. „Degeaba” și „Tot degeaba”! Mesajul care se face casă pentru adevăr și demnitate nu poate fi învins de nici o stihie. De nici o răstălmăcire, precum cele care mistifică medalionul poetului. El este pus pe rând în mincinoase efigii de ceaușist, de securist, de nostalgic înrăit, de antieuropenist și alte și alte.
Unde este nostalgie ceușistă în aceste versuri: „Se pune șaua iar pe noi” ori „Țara din care se ia totul// Și nu se pune-n loc nimic”?!
Eristica apărătorilor noului internaționalism antinațional se precipită din amestec de ură și de spaimă, precum sună avertismentul colindului marelui cântăreț: „Domnilor de astăzi// Să v-apuce frica// Leru-i ler… Iată frânturi memorate spontan din marele poem lirico-muzical, pe care se cuvine să le reproducem mereu și mereu, dimpreună cu alte părți ale liricii sale, ca să risipim ura spumegoasă a detractorilor acestui mare și demn rapsod al sufletului umilit și al revoltatului colectiv fără de glas până la glasul lui Tudor Gheorghe:
Vin colindătorii
Cum veneau odată
Să colinde-n seara
asta minunată
Dar li-e gura arsă
și li-s ochii-n lacrimi
Îi trimite sfântul
să ne-ncerce mila
Domnii mari de astăzi
Sa-și deschidă vila
Dacă stau la poartă
și nu zic nimica
Domnilor de astăzi
Să v-apuce frica
(….)
Ce-ați făcut din țara
Asta minunată…
(….)
Am murit degeaba
Ce-ați făcut din țară…
(….)
Arde focul,/ Nimeni,
nimeni nu m-aude..
(….)
Numai peste pe noi se-abate
Un miros de răutate
Tonul profetic cu care își ceartă poporul în „Ne-a plăcut să ne băltim…” provoacă multă durere precum biciul care lovește viciul rătăcitului și înrăitului în complicități cu atâtea patimi și delăsări, din care riscă să odrăslească primejdia cea mare pentru suflet, nesimțirea cea împietrită, cum spune Gură de Aur .. Tonul duios al unui colind ca cel de mai jos, pe fundal de psaltirion și alăute, contrastează cu zbieretul chipiului din finalul colindului care este unul profetic anunțând parcă sfârșitul acestui gen al folcorului de sfârșit și început de an la umbra Carpaților:
Am venit, venit
La loc potrivit
Pentru colindat
Și pentru urat.
Nu să câștigăm,
Ci să bucurăm
La case domnești,
Pe la București,
Colind liniștit
Până-am răgușit
Și târziu, târziu
Iese un chipiu
Și ne zice: „gata
E prea-nchisă poartă.
Domnii sunt plecați
Și se-ntorc poimarți
Că sunt vânători.
Nu de căpriori,
Nici de iepurași
Pentru gulerași,
De lucruri mai mari
De parlamentari…”
Să fie, oare, „poemul puloverelor” motivul și spaima reacției neogardiștilor de culoare mov (roș-albastră)? Cine știe? Orice-ar fi, ei să rămână cu ura noi cu iubirea. Decât să-i urmăm pe ei lăsându-ne ademeniți de vicleana chemare la ură, e mai bine poate să zăbovim cu sufletul în balada dezțăratului ars de dor și de străinătate ca în aceste versuri:
Bate vântul, bate dinspre țară
Susură pe rani cu sare si pelin
Bate vantul și te-nchide afară,
Rudele în vizită nu vin…
Și altele și altele, care te înalță cu sufletul atunci când soarta te-a coborât cu trupul. Pe Tudor Gheorghe îl pot urâ cei ce nu pot iubi această țară și acest popor. Toți ceilalți îl iubesc și-l vor iubi cu dor și recunoștință. Ba mai mult, cei ce-l iubesc pe Tudor Gheorghe îi pot iubi chiar și pe detractorii lui nu însă și nemernicia lor. În fond și ei sunt cu noi chiar dacă sunt împotriva noastră. Triumful nostru deplin va fi când li se va face rușine și obosiți de atâta ură autodistructivă vor descoperi frumusețea iubirii și a diversității.. Până atunci ne vom ruga pe versuri de Tudor Gheorghe și pentru ei.

Florin Zamfirescu: Limba română și credința ortodoxă au ținut poporul român legat. Acum se sapă la rădăcinile acestor două lucruri, sub diferite forme. Eu pot să spun românului: EȘTI cât CREZI!
Credința este ceea ce ține un popor adunat, consideră actorul Florin Zamfirescu. Întrebat, într-o emisiune la Antena 3, ce îi mai unește acum pe români, Florin Zamfirescu a răspuns că, din păcate, ceea ce ar trebui să îi unească, limba și credința, se încearcă a fi distrus. Actorul spune că credința este aceea care ține adunat un popor, iar în momentul în care accepți să ți se ia, nu mai ești.

„Tot ce îi unește pe români se încearcă a fi distrus. E distrusă limba, deliberat, se vorbește agramat, sau prin prescurtări, și este distrusă credința. Or credința este ceea ce ține un popor adunat. Limba română și credința ortodoxă au ținut poporul român legat. Acum se sapă la rădăcinile acestor două lucruri, sub diferite forme. Și au găsit forma cea mai eficientă: te acuză că crezi în teoria conspirației. ”Crezi și tu în teoria conspirației?” Cum nu există conspirații? În România trăim numai în conspirații. Ne adunăm în grupuri mici și încercăm să creăm senzația unui mic rai.  Eu pot să spun românului: ești cât crezi! Ți s-a luat credința, sau ai acceptat să ți se ia covorul de sub picioare cu credință cu tot, nu mai ești!”, a spus artistul.

 Florin Zamfirescu își face auzită vocea și pe Facebook, postând mesaje în care critică nepăsarea oamenilor în fața pierderii reperelor morale și creștine, a dominației multinaționalelor care încalecă guverne sau a ridicării trădării naționale la rang de virtute. Un astfel de mesaj a postat artistul, nu demult, pe contul său de Facebook.

„Fraților, odioșii care au distrus economia României după 1989 au prins curaj și ataca valorile spirituale ale României. După Sorescu, urmează Preda, NIchita și chiar Eminescu ca sa se facă loc unor Cărtărescu, Boia sau Patapievici. Este un program de ștergere a valorilor din creierul tinerilor și implantarea unor Cip-uri cu aberații. Cu cât le dați mai multă importantă, cu atât mai mult îi legitimați.
Stați pe metereze pana când tsunamiul păgân va trece, fiindca nu va dura mult!!!”.

Scrisoare din New York către ambasadorul SUA la București

Domnule ambasador,

Consider că recentele dvs. ieșiri publice, partizane față de actuala putere din România și lipsite de o cunoaștere profundă a realităților românești, nu sunt compatibile cu misiunea încredințată de către președintele Donald Trump.

Am sperat că încheierea mandatului fostului ambasador Hans Klemm, trimis de președintele democrat Barack Obama, și numirea unui republican în funcția de ambasador al SUA la București va produce o schimbare a comportamentului diplomaților americani față de România, în sensul neamestecului – fie și la nivel declarativ – în treburile interne ale unei țări membre a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice, cum este cazul României. Sunteți avocat și cred că aveți cunoștință de Convenția de la Viena, încheiată la 18 aprilie 1961, care stabilește clar limitele în care se poate pronunța/exprima un diplomat acreditat într-o țară străină.

Despre așa-zisa luptă anticorupție în România, de care păreți atât de preocupat, consider că anchetele și pedepsele ar trebui să înceapă de la vârf, nu să fie o perdea de fum în spatele căreia se ascund infracțiuni nesemnalate în intervențiile dvs. Am să vă dau doar câteva exemple, pe care le urmăresc cu atenție de mai mulți ani. Conform unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, președintele României, dl Klaus Iohannis, a obținut două imobile în Sibiu prin fals și uz de fals! Ancheta în cazul decesului muzicianului Theo Peter a fost mușamalizată și vinovatul (american) a scăpat nepedepsit!

Doi foști ambasadori americani în România, dnii. Nicholas Taubman și Mark Gitenstein, sunt acuzați că au participat la mega-escrocheria Microsoft, în care statul român a fost păgubit cu zeci de milioane de euro (cu complicitatea unor înalți demnitari români – inclusiv a fostului președinte Traian Băsescu!). Dosarele Fondul Proprietatea, Microsoft sau EADS, (băgate sub preș de “regina luptei anticorupție” – Laura Codruța Kovesi) și, mai nou, traficul de carne vie românească de la Deveselu și Kogălniceanu au miros urât, domnule ambasador! Dacă adăugăm mizeria lăsată de clanul democrat Biden în Ucraina, după un model similar celui din România, avem răspunsul la întrebarea: despre ce luptă anticorupție vorbiți?!

Domnule ambasador,

În finalul acestui mesaj, îmi permit să vă întreb dacă Departamentul de Stat, Congresul SUA și actualul președinte Donald Trump, pe care l-am susținut personal în campania prezidențială din 2016, au cunoștință despre marile dosare de corupție în care au fost (sau sunt) implicați înalți oficiali americani și români. Cât despre intervențiile Dvs. publice, consider că ele alimentează sentimentul antiamerican în România și aduc un deserviciu relațiilor dintre cele două țări prietene și partenere. Mi-am permis să fac aceste observații din dorința de a contribui cu un punct de vedere la o evaluare corectă a modului în care vă implicați – poate cu cele mai bune intenții – într-o chestiune sensibilă cum este anticorupția, care îi privește deopotrivă atât pe români cât și pe americani!

Cu stimă, Grigore L. Culian, New York, 29 ianuarie 2020 cetățean român și american, , jurnalist, director/editor/fondator al celei mai vechi publicații în limba română în activitate la New York, “New York Magazin”, editorialist la Cotidianul din România, membru al International Press Association (IPA).

Sursa: Cotidianul

GRUPAJ DE STIRI INTERNATIONALE REALIZAT DE CIPRIAN POP


Parlamentul European solicită Uniunii Europene acțiuni concrete în favoarea Palestinei
Deputații de stânga au cerut astăzi din partea Uniunii Europene acțiuni concrete în favoarea unui Stat Palestinian și încheierea unui acord de parteneriat cu Israelul de asa mod incat sa se favorizeze solutia celor doua State, gest ce survine în urma anunțului planului Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu.
"Uniunea Europeană trebuie să rămână fermă și să sprijine în continuare o soluție cu două State cu un Stat Palestinian independent și dreptul de întoarcere al refugiaților palestinieni", a declarat deputatul Niyazi Kuzluyürek în Parlamentul European. Pentru politicianul turc cipriot, “așa-numitul plan de pace al Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu legitimează crimele de război ale Israelului”.
În mod similar, Președintele Delegației Parlamentului Europeam pentru Relațiile cu Palestina, Manu Pineda, a reacționat atunci când a considerat că este ilegitim și ilegal să se vorbească despre un acord atunci când palestinienii nici măcar nu au fost consultați. "UE trebuie sa manifeste îngrijorare fata de planul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, si sa raspunda cu acțiuni concrete: să încheie acordul de parteneriat UE-Israel, specificand recunoasterea unui Stat Palestinian", a spus el.
Si Grupul Confederal al Stângii Unite Europene / Stânga Verde Nordică a condamnat anterior intențiile anexioniste ale Israelului, asa cum sunt ele sprijinite prin acordul girat de la Washington.
De asemenea, blocul comunitar a spus că „inițiativa Statelor Unite prezentată pe 28 ianuarie se îndepărtează de parametrii conveniți la nivel internațional”, exprimând îngrijorarea pentru interesul Israelului pentru valea Iordanului și alte părți ale teritoriului palestinian ocupat de Tel Aviv in Cisiordania. Diplomația europeană și-a reiterat angajamentul față de o soluție cu Două State, negociată și bazată pe frontierele din 1967.
Ciprian POP
CIA a monitorizat, timp de zeci de ani comunicatiile, atat ale adversarilor, cat si ale…aliatilor
Timp de zeci de ani, Agenția Centrală de Informații (CIA) din Statele Unite a captat comunicatiile criptate ale unor guverne aliate și adversare din… cel puțin 120 de țări, potrivit unui raport special publicat astăzi în The Washington Post. În asociere cu Serviciul de Informatii Externe al Germaniei Federale (BND), CIA era proprietarul ascuns al companiei elvețiene Crypto AG, care a reușit să furnizeze aproape jumatate din aparatura speciala pentru de-codificarea mesajelor.
Compania elvețiană a castigat milioane de dolari vânzând echipamente în peste 120 de țări, clienții includ o gamă largă de destinatari, inclusiv Vaticanul. Dar, ceea ce niciunul dintre consumatorii de servicii nu știa, era faptul că Crypto AG era proprietatea secretă a CIA, într-o operațiune extrem de bine pusa la punct si secretizata, in parteneriat cu Structura de informatii externe din Germania (Bundesnachrichtendienst), potrivit sursei. Ambele agenții de spionaj au manipulat dispozitivele companiei pentru a sparge cu ușurință codurile pe care țările care achizitionasera serviciile le-au folosit pentru a trimite mesaje criptate, fie pentru comunicatiile guvernamentale interne, fie pentru schimbul de mesaje intre centralele ministerelor de externe si misiunile lor diplomatice din exterior.
Acest acord in materie de informatii intre CIA si BND-ul german, vechi de zeci de ani, unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece, dar in vigoare si la multi ani dupa, este dezvăluit de The Washington Post și ZDF, canalul TV public german.
Investigatia jurnalistica a identificat chiar cadrele CIA care au condus programul și directorii si functionarii companiei elvetiene responsabili de executarea acestuia, descriind si modul în care Statele Unite si aliatul sau, in cazul de fata, Germania, au exploatat timp de ani de zile credibilitatea altor națiuni, luându-le si banii și, in acelasi timp, furandu-le si secretele. Operațiunea, cunoscută mai întâi cu numele de cod „Tezaur” și mai târziu „Rubicon”, este printre cele mai îndrăznețe din istoria CIA. Potrivit ziarului, guvernul elvețian a anunțat începerea unei anchete a legăturilor Crypto AG cu CIA și cu serviciul de informații german, BND.
Ciprian POP

Palestinienii protestează în stradă la Ramallah, împotriva planului american pentru Palestina, propus de Presedintele Trump
Zeci de palestinieni au ieșit astăzi în stradă pentru a condamna așa-numitul “Acord al secolului” făcut în si de catre Statele Unite, cu acordul Israelului, considerand că ignoră aspirațiile poporului lor și drepturile recunoscute istoric. Marșul de protest a avut loc în acest oraș din Cisiordania, unde au avut loc confruntări între protestatari și soldați israelieni, a informat agenția palestiniana Wafa.
Mai multe persoane au fost salvate de personalul medical după ce forțele israeliene au lansat gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa participanții la protest care, la randul lor, au răspuns aruncând cu pietre și arzând cauciucuri.
Altercații au avut loc si în vecinătatea unui punct de control militar situat la nord de Ramallah, a spus aceeași sursă. Palestinienii așteaptă discursul președintelui lor, Mahmoud Abbas, în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (ONU), programat pentru marți. Controversatul plan de pace pentru Orientul Mijlociu prezentat de Președintele SUA, Donald Trump, a fost respins imediat de liderul Palestinian, care a numit-o fraudă și lovitură de stat inadmisibilă.
“Ierusalimul nu este de vânzare”, a spus Abbas cu referire la cele 50 de miliarde de dolari gajate ca investiții pentru a favoriza prosperitatea în zona aproape nelocuibilă din Gaza și a porțiunilor alocate Israelului din Cisiordania.
Planul oferă Palestinei o autonomie limitată. Chiar daca intenționează să înghețe construcția de noi așezări (pentru coloniștii israelieni) timp de patru ani, planul renunță la dezmembrarea celor existente, solicită recunoașterea Ierusalimului ca o Capitală indivizibilă a Israelului și pune, de asemenea, Valea raului Iordan sub controlul administrative al Tel Aviv-ului, lasand de-o parte si problema milioanelor de refugiați care aspiră să se întoarcă in Patria palestiniana.
Cu referire la aceasta inițiativă, Secretarul General al ONU, António Guterres, a declarat că organizația interbationala rămâne angajată să sprijine părțile pentru soluționarea litigiului pe baza rezoluțiilor curente, a acordurilor bilaterale și a viziunii a două state în cadrul liniei de demarcatie de dinainte de 1967.
Presedintele Palestinian, Abbas, a dat vina pe “arhitecții” Acordului secolului pentru escaladarea confruntărilor, atât în Fâșia Gaza, cât și în Cisiordania, care au lăsat mai mulți morți și zeci de răniți. În același timp, conducerea Organizației pentru Eliberarea Palestinei a afirmat că ocupația israeliană constituie principala sursă de violență în zonă. “Nu vom accepta niciodată acest plan”, a spus Abbas, care apără dreptul concetatenilor sai de a se bucura de un stat liber, în limitele de dinainte de 1967 și cu Ierusalimul de Est drept Capitală.
Ciprian POP
Criza diplomatica intre Belgia și Israel

Belgia l-a convocat vineri pe ambasadorul Israelului la Bruxelles, Emmanuel Nahshon, după ce diplomatul a scris tweet-uri critice împotriva Belgiei, care a invitat un ONG care lucrează cu copiii palestinieni din zonele de război să vorbească în fața Consiliului de Securitate al ONU.
„L-am convocat pe ambasadorul israelian în această dimineață pentru a ne exprima nemulțumirea față de tweet-ul său, ne-am exprimat opoziția clară față de formă și conținut”, se arată într-un comunicat al Ministerului belgian de Externe.
Sâmbăta trecută, Belgia a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU pentru o lună. În acest context, Misiunea Permanenta a Belgiei la ONU, din New York, a invitat ONG-ul „Apărarea copiilor în Palestina” (DCIPalestine) să vorbească in cadrul Grupului de lucru privind copiii și conflictele armate, initiat de Consiliul de Securitate al ONU.
DCIPalestine, care apără drepturile copiilor palestinieni, este foarte critic in privinta acțiunilor regimului israelian, care se teme atât timp cât crimele sale și încălcările dreptului internațional sunt expuse în organizațiile internaționale.
Organizatia mai sus amintita a semnalat ca, cel puțin 186 de copii palestinieni cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani au fost reținuți în sistemul de detenție militară israeliană. Majoritatea copleșitoare a copiilor palestinieni reținuți de autoritățile israeliene sunt deținuți în închisoarea Ofer din Cisiordania ocupată sau transferați în mod ilegal în închisoarea Megiddo, situată în Israel, potrivit ONG-ului.
Mai mult, ONG-ul belgian a semnalat presei internationale faptul că armata israeliană deține anual o medie de 500-700 de copii palestinieni, abuzând copiii reținuți, în timp ce instanțele militare ii retin pentru perioade lungi de timp, fara sa aduca clare dovezi in sprijinul acuzarii, iar ulterior copiii palestinieni retinuti nu au garanții de bază pentru un proces echitabil.
Ciprian POP
 
Rusia trimite un avion cu ajutor umanitar în China
O aeronavă Il-76 cargo a Ministerului Rus pentru Situațiile de Urgență a pornit astăzi cu mijloace de protecție personală și medicamente către China, afectată de coronavirusul nCoV 2019, care, pana in prezent a provocat 723 de morți în rândul celor aproape 34.500 de infectați.
Aeronava, cu 183 de metri cubi de ajutoare umanitare la bord, a decolat de pe aeroportul Jukovski, de langa Moscova, potrivit postului national de televiziune din Rusia.
La colectarea acestei încărcături au participat provinciile Moscova, Tver și Varonizh. Ministrul rus al Comerțului și Industriei, Denis Manturov, a declarat anterior că institutia pe care o conduce, alaturi de Ministerul de Externe și de Ministerul Rus pentru Situațiile de Urgență studiază posibilitatea trimiterii periodice de ajutoare umanitare în China, în concordanță cu nevoile acestei tari de a combate coronavirusul.
Pe de-alta parte, președintele Sverbank, Guerman Gref, a semnalat pentru presa locala că, in opinia sa, epidemia de coronavirus va influența substantial, atât economia rusă, cât și economia globală.
Ciprian POP
Ministrul rus de Externe, Lavrov, in vizita la Caracas. Rusia își va intensifica influența militară în Venezuela pentru a apăra tara lationamericană de posibile amenințări
Urmare a recentei intalniri a Sefului diplomatiei ruse cu inalti demnitari de la Caracas, cele doua tari prietene au ajuns la noi acorduri pe care le vor perfecționa în luna mai a acestui an, când va avea loc, cel mai probabil la Moscova, o întâlnire la nivel înalt in cadrul Comisiei Mixte, potrivit declaratiilor lui Sergey Lavrov, citat de publicatia locala El Nacional.
“”Rusia își va extinde cooperarea militară cu Venezuela pentru a crește capacitatea de apărare a țării din Caraibe împotriva posibilelor amenințări armate”, a anunțat sambata Ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, de la Caracas. "Este important să ne dezvoltăm capacitatea noastră de cooperare tehnică si militară pentru a crește capacitatea de apărare a prietenilor noștrii împotriva acestor amenințări din exterior", a spus Lavrov, după întâlnirea cu Nicolás Maduro, desfasurata la Palatul Prezidențial Miraflores.
Rusia este unul dintre cei mai mari aliați politici și comerciali ai Venezuelei, fiind, în plus, al doilea creditor al Venezuelei, după China, cu aproximativ 7,5 miliarde de dolari, potrivit unei estimări a consultantului local Ecoanalítica.
Se estimează că în ultimii 18 ani, Rusia și Venezuela au semnat aproximativ 300 de acorduri de cooperare in diverse domenii. În octombrie 2019, Maduro a ratificat cu Vicepremierul rus Yuri Borisov, o serie de acorduri de cooperare militară, la Caracas.
Venezuela detine in acest moment cel puțin 20 de unități operative ale bombardierului rus de vânătoare Sukhoi Su-30, ale cărui caracteristici sunt considerate similare cu cele ale lui F-15E Strike Eagle al SUA, precum și baterii antiaeriene și radare cu tehnologie de ultima ora, provenite de pe piata rusa. O fabrică de pistoale-mitraliera Kalasnikov este, de asemenea, construită în Venezuela, o armă folosită în prezent de forțele armate venezuelene.
Potrivit agentiei ruse de stiri Interfax, contractele în domeniul militar si tehnic între Rusia și Venezuela se cifreaza in jurul sumei de 11 000 de milioane de dolari.
Ministrul rus de Externe a aterizat, vineri, la Caracas, ca parte a unui turneu pe care îl face în țările latino-americane si a condamnat din Venezuela sancțiunile economice ale Statelor Unite împotriva țării sud-americane și presiunile administrației Trump impotriva regimului constitutional democratic ales de la Caracas.
Ciprian POP
Sindicatele franceze lanseaza o nouă grevă impotriva reformei pensiilor
Platforma intersindicală a Franței, care reunește cinci dintre principalele organizații sindicale din Hexagon, a fost astăzi chemata să sprijine o nouă cerere de grevă generală, ce urmeaza sa aibe loc din 20 februarie, împotriva reformei pensiilor.

După greva de ieri și manifestațiile din principalele orașe franceze, platforma intersindicala a fost convocata pentru a zecea oară de la începerea mobilizărilor împotriva proiectului de pensionare propus de guvernul Macron, iar ideea uninii intre toate sindicatele franceze este "cheia" manifestarilor care tin capul de afix al presei franceze de ceva vreme deja, astfel ca, „toți tinerii, lucrătorii, solicitanții de locuri de muncă și pensionarii au cazut de acord asupra unei convergențe a grevelor și manifestărilor", pe tot teritoriul francez.

Chiar și reformista Confederație Democrată Franceză a Muncii (Confédération Francaise Démocratique du Travail, CFDT ), principalul sindicat din țară, a alertat guvernul să rectifice unele chestiuni ale proiectului pensiilor, în caz contrar, va lua si ea în considerare un fel de acțiune, potrivit secretarului său general, Laurent Berger.

Pe de altă parte, deputații din opoziție ai Adunării Naționale au început deja să își pregătească propunerile pentru a încerca să evite sau să întârzie aprobarea controversatului proiectul de lege, pe care guvernul intenționează să îl prezinte în forul legislativ pe 17 februarie.

Prin urmare, următoarea grevă generală va avea loc la trei zile după începerea dezbaterii parlamentare, însă reprezentanții sindicali au declarat ieri că hotărârea lor de a lupta în stradă va continua până la retragerea planului de reforma a pensiilor.

Ciprian POP

Declinul Statelor Unite începe în 2020

Sociologul norvegian Johan Galtung prezice că Donald Trump va fi declanșatorul declinului american.

În 2020, Statele Unite vor suferi o prăbușire totală ca urmare a președinției lui Donald Trump, spune sociologul norvegian Johan Galtung, câștigător în 1987 al premiului Good Livelihood Award și cunoscut pentru contribuțiile sale științifice.

 În trecut, unele dintre predicțiile lui Galtung, cum ar fi destrămarea Uniunii Sovietice sau protestele din Piața Tiananmen, s-au îndeplinit.

În 2000, sociologul era de părere că Statele Unite se vor prăbuși în 2025, dar în timpul președinției lui George W. Bush a prevăzut o cădere a țării deja din 2020. Acum, Galtung își reconfirmă prognozele și consideră că mandatul lui Donald Trump va cataliza și accelera declinul SUA.

Victoria republicanului la alegerile prezidențiale a coincis, potrivit lui Galtung, cu una din ultimele faze ale prăbușirii Statelor Unite, pe care norvegianul a prezis-o în cartea sa „Căderea Imperiului American. Și, acum ce?" în care a prevăzut „ascensiunea unei forme de neoascism”.  Mulți analiști asociază această prognoză cu promisiunile lui Trump cu privire la imigrație, în special cea a construirii unui zid la granița cu Mexicul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu