duminică, 29 ianuarie 2023

"Sunt un om sincer De unde crește palmierul Și înainte să mor, vreau Să scot versurile din sufletul meu" 170 de ani de la nașterea poetului național al Cubei, jose Marti Julian Perez

 "Sunt un om sincer

De unde crește palmierul
Și înainte să mor, vreau
Să scot versurile din sufletul meu"
170 de ani de la nașterea poetului național al Cubei, jose Marti Julian Perez



José Martí este considerat unul dintre cei mai importanți lideri ai independenței Cubaneze și unul dintre fondatorii Partidului Revoluționar Cubanez. El a luptat pentru independența Cubei de Spania și a militat pentru drepturile și libertățile cubaneze. Martí a susținut o revoluție democratică și a luptat pentru unitatea latino-americană. El a scris numeroase articole și cărți despre independența și libertatea Cuba și a jucat un rol important în organizarea răscoalei de la 1895, care a dus la independența Cuba în 1898. 

José Martí a avut o copilărie dificilă. Și-a pierdut tatăl la vârsta de trei ani, iar mama sa nu avea suficiente resurse financiare pentru a-l crește. Martí a fost nevoit să lucreze pentru a se întreține și să-și susțină educația. A început să lucreze ca ucenic la vârsta de 12 ani, în timp ce continuă să studieze în paralel.

Chiar dacă a avut o copilărie grea, Martí a fost un copil foarte inteligent și curios. El a citit mult și a început să scrie poezii și eseuri la o vârstă fragedă. A început să-și dezvolte convingerile politice și sociale timpurii, care l-au condus mai târziu să devină un lider al independenței cubaneze.

Copilăria lui Martí i-a oferit o perspectivă unică asupra vieții și a condițiilor sociale din Cuba și l-a determinat să lupte pentru drepturile celor săraci și oprimați. El a înțeles de la o vârstă fragedă importanța educației și a încurajat oportunitățile educaționale pentru toți, indiferent de background-ul lor social.
Martí a murit în luptă în anul 1895. 

A avut o viziune puternică și complexă despre Cuba și rolul ei în lume. El a susținut independența totală a Cubei de Spania și a luptat pentru drepturile și libertățile cubaneze. Martí a crezut că Cuba trebuie să devină o națiune democratică și progresistă, care să se bazeze pe egalitate și justiție socială.

El a văzut Cuba ca un model pentru întreaga Americă Latină și a militat pentru unitatea și solidaritatea între toate națiunile din regiune. Martí a susținut că independența și libertatea Cubei trebuie să fie însoțite de o afirmare a identității culturale cubaneze și a patrimoniului său.

Martí a văzut în imperialismul american o amenințare la adresa independenței și libertății Cubei și a luptat împotriva acestuia. El a susținut că Cuba trebuie să fie o națiune independentă și să se bucure de autodeterminare, fără interferențe străine.

În concluzie, viziunea lui José Martí despre Cuba a fost una de independență totală, democratism, egalitate socială, unitate latino-americană, afirmarea identității culturale cubaneze și luptă împotriva imperialismului.

José Martí a avut o viziune complexă și critică despre Statele Unite și relațiile lor cu Cuba și America Latină. El a văzut Statele Unite ca o putere economică și politică puternică care avea tendința să interfereze în afacerile interne ale altor națiuni și să impună propriile interese.

Martí a criticat politica expansionistă a Statelor Unite și a văzut în ea o amenințare la adresa independenței și libertății Cubei și a întregii Americi Latine. El a văzut Statele Unite ca un exemplu de imperialism și a susținut că independența și autodeterminarea Cubei trebuiau protejate de interferențele străine.

Martí a susținut unitatea și solidaritatea între toate națiunile din America Latină împotriva imperialismului american și a văzut în uniunea lor o metodă de a se apăra împotriva agresiunii Statelor Unite. El a criticat politica Monroe a Statelor Unite, care afirma dreptul acestei țări de a interveni în afacerile interne ale altor națiuni din America Latină, considerând-o ca fiind o înțelegere injustă.

José Martí a fost un scriitor și gânditor de talie mondială, fiind considerat "Apostolul independenței" Cubei. A scris o varietate de lucrări, printre care se numără articole de presă, poezii, eseuri și cărți. Operele sale se concentrează în special pe teme precum independența, libertatea, drepturile și libertățile cubaneze, unitatea latino-americană și lupta împotriva imperialismului.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale lui Martí se numără "Nu există dreptate fără libertate", care expune viziunea sa asupra libertății și drepturilor cetățenești, și "Nu există libertate fără justiție", care se concentrează pe importanța justiției și egalității într-o societate liberă.

Opera lui José Martí se concentrează pe teme legate de independența, libertatea, drepturile și libertățile cetățenești, unitatea latino-americană, lupta împotriva imperialismului și afirmarea identității culturale cubaneze.

Martí a fost, de asemenea, un mare apărător al culturii și patrimoniului cubanez, susținând că independența țării trebuie să fie însoțită de o afirmare a identității culturale a cubanezilor.

José Martí a avut o viziune profundă și filozofică despre viață. El a văzut viața ca un dar sacru și a susținut că fiecare individ trebuie să-și respecte și să-și împlinească potențialul. Martí a susținut că fiecare persoană trebuie să-și asume responsabilitatea de a face lumea mai bună prin acțiunile lor, prin serviciul public și prin luptarea pentru dreptate și egalitate.

Martí a văzut viața ca o călătorie continuă spre cunoaștere și autodeterminare, și a susținut că fiecare persoană trebuie să-și dezvolte propriile abilități și talente, precum și să-și înțeleagă propria identitate. El a susținut că educația este esențială pentru a atinge acest scop.

Martí a văzut viața ca o luptă pentru libertate și independență, și a susținut că fiecare persoană trebuie să lupte pentru drepturile lor și pentru drepturile altora. El a susținut că este esențial să luptăm pentru dreptate socială și egalitate și a făcut acest lucru prin luptele sale pentru independența Cubei.

"Guantanamera", faimosul  cântec popular cubanez, care a devenit un simbol al națiunii cubaneze. Versurile cântecului au fost scrise de José Martí,  în timp ce era în exil la New York. Cântecul a fost apoi adaptat muzical de José Fernández Díaz, cunoscut sub numele de "Joseíto Fernández".

Versurile cântecului descriu frumusețea și simplitatea vieții în Cuba rurală, precum și dragostea pentru patrie și libertate. Cântecul se concentrează pe imaginea unei femei numită "Guantanamera", care este prezentată ca un simbol al nobilimii și curățeniei sufletului cubanez.

Cântecul a devenit extrem de popular în Cuba și a fost interpretat de numeroși artiști cubanezi, precum și de artiști din întreaga lume. Este considerat unul dintre cele mai celebre cântece cubaneze și a devenit un simbol al națiunii cubaneze.

Cateva dintre gandurile sale pline de conotații care ne-au rămas peste ani:


"Să mori pentru țara ta nu este un sacrificiu, ci o onoare."

"Nu există libertate fără educație."

"Patria nu este ceva fizic. Patria este o idee care poate fi înțeleasă doar de inima."

"Nu există înțelepciune mai mare decât să știi cum să fii fericit."


"Oamenii nu mor pentru că mor, ci pentru că uită să trăiască."

"Nu există nicio cauză mai mare decât să luptăm pentru dreptate și libertate."

"Nu există nicio cale mai scurtă spre libertate decât prin educație și cultură."


A consemnat Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu