vineri, 10 februarie 2023

România Muncitoare – Nr.308 din IANUARIE - FEBRUARIE 2023

 România Muncitoare – Nr.308 din IANUARIE - FEBRUARIE 2023

 

 

 

 


  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!

 

Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare

 

Colectiv de redacţie:

Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).

Telefon:  0724/717293

E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

Web:  http://asociatiaromaniamuncitoare.blogspot.ro/

OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

 

 

 

 

 

 

 

 

Unde sunt dascalii, medicii, muncitorii si taranii?

 

Fara acesti piloni economia Romaniei nu se poate redresa, dezvolta si moderniza.

Degeaba venim cu statisticile la zi ca economic Romania face progrese caci ele Nu au rezistenta.

Pentru a avea progrez este nevoie de o fabrica, o uzina care produce un obiect, ceva finit, daca se poate.

 

Haideti sa mergem la un exemplu. 

Hidroelectrica, Hidroconstructia si Uzina Constructoate de Masini Resita. 

Ce au in comun? Toate impreuna creaza o hidrocentrala care produce energie electrica bio.

Hidroconstructia are nevoie de oameni : muncitori calificati si necalificati, de tehnicieni, maestri si ingineri, economisti si proiectanti. Asadar ea a creat hidrocentrala. 

Hidroelectrica o prea si produce energie electrica. Ea are nevoie de turbine si piese de schimb, de verificari periodice. Acestea normal sunt facute cu ajutorul unei companii specializate. Ea se numeste UCM Resita. 

Hidroelectrica si UCMR au nevoie de oameni competenti in acest domeniu. 

Cum se formeaza. Pai prin intermediul scolilor de meserii care ar trebui sa dureze 3-4 ani si nu cateva luni. Scoala imbibata cu practica este necesara. 

Asadar avem nevoie de scoli si licee profesionale, de universitati de specialitate pentru a forma specialisti. Pe langa ei avem nevoie de infirmieri, asistenti medicali si medici. 

 

Vedeti cum se leaga. Totul se leaga daca judeci bine. Asa putem face si cu Romsilva. Tot ce avem legat de silvicultura, piscicultura, fauna si flora putem beneficia. 

Scoli si universitati se pot crea cu ajutorul oamenilor oamenilor cu experienta pentru oamenii care vor sa invete si sa lucreze in aceste domenii date mai sus( energie si silvicultura).

Cu experienta lor oamenii vor crea lucruri utile pentru societate.

 

Asadar fara o coeziune mai multor meserii, fara vointa de a crea ceva util, fara munca Nu putem prospera. Munca din birouri Nu are valoare fara munca acelor muncitori, tarani, dascali si medici din "teren".  Hadrian 

 

 

Declarația Federației Generale a Sindicatelor din Republica Arabă Siriană

 

Dragi tovarăși, frați și surori

 

Țara noastră, Siria, a fost expusă luni, 6 februarie 2023, unui cutremur devastator de 7,8 pe scara Richter, care a dus la un bilanț inițial de mii de martiri, zeci de mii de răniți, prăbușirea a sute de clădiri rezidențiale, alte fisuri și daune grave aduse infrastructurii, serviciilor și instalațiilor vitale. Imediat, statul sirian, condus de președintele Bashar al-Assad, și-a mobilizat capacitățile statului pentru a face față efectelor acestui cutremur și repercusiunilor acestuia, care continuă și în prezent.

 

Facem apel la Națiunile Unite, la Organizația Internațională a Muncii și la toate organizațiile sindicale din întreaga lume să sprijine cu sinceritate această catastrofă umanitară, care necesită o presiune necruțătoare asupra tuturor țărilor occidentale care impun blocarea economică nedreaptă asupra poporului sirian pentru a ridica acest asediu nedrept care împiedică intrarea de echipamente grele, echipamente de salvare și rechizite spitalicești care contribuie la îndepărtarea molozului pentru a salva mii de oameni nevinovați care sunt blocați sub dărâmăturile clădirilor.

 

Facem apel la toți oamenii liberi din această lume să susțină umanitatea, să fie alături de poporul sirian cu sprijin și solidaritate în aceste circumstanțe excepționale...

 

Dorim să ne exprimăm mulțumirile și aprecierea tuturor organizațiilor sindicale din lumea arabă și din întreaga lume care și-au exprimat solidaritatea sinceră față de suferința poporului nostru, ca urmare a cutremurului devastator. Mulțumim tuturor celor care și-au exprimat disponibilitatea de a oferi asistență poporului sirian în aceste circumstanțe dificile.

 

Damasc, miercuri, 8 februarie 2023

 

 

 

Membrii Biroului Executiv ai Federației Generale a Sindicatelor din Republica Arabă Siriană

 

HAARP si cutremurele...o ipoteza

 

Din cauza cutremurelor recente care au avut loc în ultimele luni (Haiti, Chile, Japonia, Turcia, Filipine, pentru a numi ultimul), unele grupuri din randul oamenilor de stiinta au început să adopte unele poziții cu privire la cauzele acestor mișcări telurice sau la sensul care se ascunde în spatele lor. Unele teorii menționează faptul ca, in 1993, guvernul Statelor Unite (SUA) a instalat o stație în Alaska pentru a desfășura o operațiune militaro-științifică sub denumirea de High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP, pentru acronimul său în engleză). Acest program ar avea tehnologia de a emite unde radio în ionosfera Pământului pentru a îmbunătăți comunicațiile radio și sistemele de supraveghere (cum ar fi detectarea rachetelor). În mod similar, această tehnologie poate fi folosită pentru a analiza geofizic Pământul și pentru a găsi zăcăminte de petrol, gaze și minerale. 

 

Dar,  la mijlocul anilor 1990, în jurul stației HAARP au izbucnit controverse, deoarece lumea se temea că ar putea fi folosită ca armă. În 1999, Parlamentul European a solicitat chiar!!! o evaluare a acestei tehnologii. Oameni de stiinta au denunțat, în 2002 că Statele Unite „creează noi arme cuprinzătoare de natură geofizică care pot influența troposfera cu unde radio de joasă frecvență”. De atunci, stația HAARP a fost o parte esențială a diferitelor teorii ale conspirației, dar și a unor materiale științifice bine documentate. Această tehnologie a fost acuzată că a provocat tragedii precum inundații devastatoare, secete, uragane, furtuni și cutremure. În același mod, s-a speculat că HAARP a fost cauza defecțiunilor electrice majore ale zborului TWA 800, sindromului din Gulf și sindromul oboselii cronice, printre altele.

 

Oameni de stiinta chinezi, de aceasta data, au exprimat, de asemenea, convingerea că SUA ar fi de vină pentru cutremurul din 12 mai 2008 din Sichuan, China. După acest raport, cei mai radicali reprezentanți ai sentimentului „anti-american”, inclusiv președintele venezuelean Hugo Chávez, au făcut ecou acestui denunț. Au mai adăugat și alte date precum faptul că cutremurul din Venezuela din 8 ianuarie, cel din Honduras din 11 aceleiași luni și cel din Haiti din 12 ianuarie, toate trei au avut o adâncime de zece kilometri.

Cele două cutremure care au zguduit luni sud-estul Turciei și nordul Siriei, lăsând cel puțin 5.000 de morți și 19.000 de răniți, s-ar putea datora unui fenomen seismic „neobișnuit” , cunoscut sub numele de „dublet” , care provoacă divizarea experților. Nu toți specialiștii  sunt de acord asupra definiției acestuia și nici nu consideră că primul cutremur -de o magnitudine de 7,8 grade și în apropierea orașului Gaziantep- și al doilea -de 7,5 grade și deja în nordul Siriei - au o relație sub forma a ceea ce este cunoscut sub numele de „dublet”. 

 

Profesorul Suzan van der Lee , expert în seismologie și profesor la Northwestern University (Illinois, SUA), a explicat pentru agenția de presa spaniolă EFE că acesta este termenul potrivit pentru a se referi la „o pereche de cutremure de magnitudine comparabilă care au loc foarte aproape în spațiu și timp.  Un concept pe care însăși Van der Lee îl aplică situației trăite în Turcia și Siria și pe care ea însăși îl clasifică drept „relativ neobișnuit”. Această interpretare este urmată și de alți seismologi internaționali, precum Stephen Sicks (University College London), care au ajuns să clasifice această concatenare a tremurului drept un eveniment „fără precedent”. 

 

Pentru Héctor Gonzalez-Huizar -membru al Temblor, o organizație americană dedicată evaluării riscurilor seismice-, sensul de „dublet” răspunde acelor cazuri în care un al doilea cutremur are loc pe aceeași falie după o perioadă scurtă de timp; sau când un cutremur are loc imediat după, practic în același punct. "Nu aș considera acest lucru un dublu, ci mai degrabă o replică a primului. Spun asta pentru că epicentrele lor au fost despărțite de aproximativ 100 de kilometri, iar al doilea cutremur a avut loc aproximativ nouă ore mai târziu", a explicat Gonzalez-Huizar pentru presa mexicana.

 

 Turcia și Siria se află într-o regiune foarte activă din punct de vedere seismic, unde marea placă tectonică arabă converge în mișcarea sa spre nord cu placa anatoliană, care se deplasează lateral spre vest în Marea Egee (placa eurasiatică). González Huizar, în prezent și șef de secție la Centrul de Cercetare Științifică și Învățământ Superior din Ensenada (Mexic), a profitat de acest punct pentru a susține că cele două cutremure „nu au avut loc pe aceeași falie”, ci „aparțin sistemului care include Falia Anatoliei de Est”. 

 

Proiectul HAARP constă în cel puțin 180 de antene situate pe 14 hectare în Alaska. Haarp folosește o serie de aproape două sute de antene care funcționează ca una pentru a emite 3,6 megawați, deși unii cercetători susțin că puterea reală ar putea fi de până la 1 GW sau 1.000.000.000 W.

S-a susținut (tematică abordată in mii de pagini de către oameni de stiinta, mulți dintre ei, validati prin studiile lor sa aibă păreri și concluzii in acest sens) că HAARP ar avea capacitatea de a modifica clima, de a afecta ecosistemul și de a intensifica fenomene naturale precum secete, inundații, cutremure, tsunami, erupții vulcanice, cicloane și uragane.

În ceea ce privește ultimele triste evenimente din Turcia și Siria, personal evit sa trag o concluzie, însă toate ipotezele trebuiesc luate in seama!

Ciprian Pop

 

 

Ce sunt luminile misterioase care au fost văzute chiar înainte de cutremurul din Turcia și Siria?

 

Sunt lumini asemănătoare aurorei boreale care au fost observate în mai puțin de 0,5% din cutremure.

Cutremurele în Turcia și Siria...Se vorbește deja despre aproape 5.000 de morți . Înainte să se deschidă pământul, totul a tremurat și a început coșmarul, s-au văzut niște luminițe. Unele fulgere de lumină au atacat cerul cu câteva secunde înainte de producerea cutremurului.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de "triboluminiscență" și a fost documentat încă din anii 1600, conform Asociației Americane de Seismologie . Aceste lumini asemănătoare aurorei boreale durează doar o fracțiune de secundă. Dar ele nu însoțesc întotdeauna cutremurele. Dimpotrivă, acestea au fost observate în mai puțin de 0,5% din cutremure.

Au fost văzute luni în Turcia și, de asemenea, de exemplu, pe 7 septembrie 2011 în Mexic , când pământul a tremurat în Guerrero cu o magnitudine de 7,1. Deodată, s-au văzut lumini pe cer și apoi a venit cutremurul. Ele sunt numite lumini de cutremur (sau EQL, în engleză).

Triboluminiscența se naște astfel din frecarea, ruperea sau șocul materialelor minerale


Juan Esteban Hernández Quintero, de la Institutul de Geofizică al Universității Naționale Autonome din Mexic (UNAM) , își amintește de ele. Aceste lumini se datorează a două cauze. Prima, explică el, apare atunci când, în momentul cutremurului, oscilațiile provoacă scurtcircuite la transformatoare sau cabluri electrice, generând scântei și izbucniri locale de incendiu.

A doua cauză este controversată în rândul oamenilor de știință și, spune geologul, încă mai are nevoie de mai multe cercetări. Se presupune că există sarcini electrice în subsol, care sunt întotdeauna prezente datorită compoziției sale minerale. Pentru unii experți, lumina văzută pe cer în cazul unui cutremur provine din ruperea sau ciocnirea unor materiale precum diamantul sau cuarțul.


Ciocnirea mineralelor sub pământ
Experții de la Universitatea Rutgers sintetizează că aceste lumini se nasc din creșterea sarcinii electrice din pământ atunci când suprafața alunecă în apropierea defectelor geologice ale planetei. Triboluminiscența se naște astfel din frecarea, ruperea sau șocul materialelor minerale.

Oamenii de stiinta cred că este un fel de gaz care este expulzat, dar să înțelegem că este un fenomen electric
Friedemann Freund, un angajat al NASA , explică că anumite tipuri de roci pot rupe perechi de atomi de oxigen încărcați negativ și pot provoca descărcări electrice în aer. „Încărcările se pot combina și forma un fel de stare asemănătoare plasmei, care poate călători la viteze foarte mari și poate izbucni la suprafață pentru a produce descărcări electrice în aer ”, a declarat Freund pentru National Geographic în 2014.

Mișcarea plăcilor în Turcia
Acestea au fost „dominourile” a trei plăci tectonice de la granița turco-siriană care au creat cutremurul și au amenințat Marea Mediterană cu un tsunami, spun unii oameni de stiinta, aceasta fiind una dintre ipotezele despre care scriu (celelalte le vom trata pe parcurs).  Cu toate acestea, de cele mai multe ori, aceste lumini de cutremur au fost documentate și înregistrate pe video, ele se nasc din scântei electrice , adică din scurtcircuite ale transformatoarelor și cablurilor. A fost explicat de Nahúm Méndez, cunoscut pe TikTok drept „Un geolog în dificultate"


În orice caz, triboluminiscența este dovedită științific. Fizicianul Troy Shinbrot s-a ocupat de asta. În experimentul său, care a fost prezentat la BBC în 2014, el a umplut mai multe recipiente cu făină și le-a scuturat până au apărut crăpăturile. Omul de știință a observat că experimentul său a dat naștere la sute de volți de tensiune electrică și a argumentat că "chiar și mici alunecări de teren pot încărca pământul".

„Oamenii cred că este un fel de gaz care este ejectat, dar să înțelegem că este un fenomen electric , că în momentul în care această plasmă este eliberată, aceste sarcini generează ceva ce numim ruperea rezistenței dielectrice a atmosferei, adică să spunem, încărcarea particulelor pozitive este atât de mare încât în câteva secunde proprietățile electrice ale atmosferei se schimbă și are loc o emisie de lumină ”, comentează același Hernández Quintero.

Sunt cei care afirmă că aceste lumini pot fi "prezicatori științifici" ai unui cutremur... și nu, nu este dovedit”, mai spune cercetatorul mexican
În unele soluri există roci magmatice (născute din răcirea magmei) care au un conținut mineral foarte bogat și se pretează la combinații electrice , explică cercetătorul mexican. Atunci când nu are loc un cutremur, aceste sarcini electrice se acumulează și sunt distribuite sub pământ fără ca noi să observăm. Sunt curenți telurici. Cu toate acestea, uneori aceste sarcini electrice se acumulează în volum mare. Dacă la acea masă critică se adaugă o mișcare bruscă a solului, cum ar fi cea produsă de un cutremur, sarcinile responsabile de curentul electric sunt agitate și își eliberează energia sub formă de lumină.

Aceste lumini anunță cutremurul?
"Nu există dovezi științifice este că aceste lumini apar înaintea unui cutremur", potrivit LUI Hernández Quintero. „Am găsit în literatură câteva articole în care se afirmă că aceste lumini AR PUTEA PREZICE cutremur ; le-am citit și nu au informații concludente care să ne spună că au loc cu puțin timp înainte de un cutremur", explica acesta.

Nu, în acest moment știința nu este capabilă să prezică un cutremur. Cu toate acestea, geologul menționează că există gaze inerte, precum radonul, care sunt susceptibile de a se scurge prin fracturile care există în pământ înainte de un cutremur prin combinarea cu oxigenul și generarea mai multor fenomene luminoase locale.

 

A consemnat Ciprian Pop

 

Totul pentru Turcia, nimic pentru Siria, "filantropia" occidentală în plină desfășurare

 

Occidentul nu ajută guvernul sirian să depășească consecințele cutremurului și ajută doar zonele controlate de grupurile armate ilegale din Turcia, a denunțat Bushein Shaaban, consilier al președintelui Siriei, într-un comentariu la postul de televiziune „Sky News ". 

„Majoritatea fondurilor, toate echipamentele destinate eliminării consecințelor dezastrului natural au fost trimise în Turcia din Europa și Statele Unite. Din Europa până în Siria, nimic. Din păcate, Occidentului îi pasă doar de acele regiuni din Siria care sunt controlate de teroriști. Occidentului nu îi pasă de zonele în care trăiesc majoritatea sirienilor”, a spus Shaaban.


Occidentul nu ajută guvernul sirian din cauza cutremurului, dar ajută grupurile teroriste turce, a denunțat președinția siriană.


Potrivit datelor Ministerului Sirian al Sănătății, peste 1.200 de persoane au fost victimele unui dezastru natural în republică, iar numărul răniților a depășit 2.200. Nu există rapoarte confirmate de victime, pagube sau distrugeri în zonele aflate în afara controlului Damascului. Nu există informații confirmate despre victime, răni și distrugeri în zonele necontrolate ale Siriei. Totuși, potrivit postului de televiziune „Al Jazeera”, în regiunile de nord ale țării, controlate de grupări ilegale pro-turce, cel puțin 1.500 de persoane au fost victime ale dezastrului și peste 2.700 au fost rănite.

Ciprian Pop

 

 

Rusia promite „răspuns” dacă Londra trimite avioane în Ucraina

 

Un bilanț al ultimelor informații de la jurnaliști, declarații ucrainene și ruse, surse occidentale și organizații internaționale.

 

 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky într-un mini-tureu european, Rusia promite un „răspuns” dacă Londra trimite avioane în Ucraina, Berlinul speră să livreze un prim batalion de tancuri Leopard 2 până în aprilie...

 

Zelensky vizitează Parisul și Londra

 

Președintele ucrainean a sosit miercuri dimineață la Londra pentru a doua călătorie în străinătate de la începutul războiului în țara sa, în urmă cu aproape un an. Volodymyr Zelensky a vorbit cu regele Carol al III-lea care l-a primit la Palatul Buckingham, potrivit imaginilor difuzate de presa britanică.

 

Mai târziu, Volodymyr Zelensky a apărut în fața Parlamentului Britanic. „Vă cer cuvinte simple, dar totuși foarte importante: avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate”, a spus Volodymyr Zelensky, înainte de a încheia cu mulțumiri „pentru ceaiul englezesc delicios” și „în avans pentru avioanele britanice”.

 

Președintele francez Emmanuel Macron l-a întâmpinat miercuri seara pe omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky la Elysée, în prezența cancelarului german Olaf Scholz. Cei trei lideri au vorbit cu presa, înainte de a lua cina cu ușile închise la palatul prezidențial. Emmanuel Macron a  asigurat astfel „hotărârea” de a însoți Ucraina „spre victorie”. „Rusia nu poate și nu trebuie să câștige.” Volodymyr Zelensky, la rândul său, s-a declarat „recunoscător”, în timp ce a felicitat „unitatea continentală” și „conducerea lui Emmanuel” Macron în acest război împotriva soldaților ruși. „Avem nevoie de arme”, a mai spus el.

 

Lui Zelensky i s-au acordat Legiunea de Onoare

 

După această cină, Volodymyr Zelensky a fost distins cu Legiunea de Onoare de către Emmanuel Macron. „Omagiu adus Ucrainei și oamenilor săi. Omagiu ție, dragă Volodymyr, pentru curajul și angajamentul tău”, a scris șeful statului francez în noaptea de miercuri spre joi pe contul său de Twitter, alături de un videoclip care imortalizează evenimentul.

 

Zelensky așteptat joi la Bruxelles

 

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky este așteptat joi, 9 februarie, la Bruxelles, ca invitat de onoare la un summit al celor douăzeci și șapte, unde ar trebui să ceară aliaților săi să-i livreze avioane de luptă „cât mai curând posibil”, așa cum a făcut miercuri la Londra si Paris. „Este un semnal puternic că președintele participă personal la această primă întâlnire a anului șefilor de stat și de guvern din UE, un semnal de solidaritate europeană”, a salutat cancelarul german Olaf Scholz. Momentul este crucial pentru Ucraina, care este îngrijorată de succesele recente ale armatei ruse în Donbass și se teme de o ofensivă majoră în săptămânile următoare.

 

Rusia promite „răspuns” dacă Londra trimite avioane în Ucraina

 

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a promis miercuri un „răspuns” în cazul în care Londra decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, așa cum a cerut președintele Volodimir Zelenski, în vizită acolo. „Aș dori să reamintesc oficialilor de la Londra: într-un astfel de scenariu, recolta sângeroasă a următoarei runde de escaladare va fi asupra conștiinței dumneavoastră, împreună cu consecințele militare și politice pentru continentul european și întreaga lume”, a spus ambasada. . ., citata de agențiile de presă ruse. „Rusia va găsi un răspuns la orice măsură ostilă”, a adăugat ea.

 

Șeful guvernului conservator britanic, Rishi Sunak, a declarat miercuri că a cerut armatei să studieze posibilele livrări de avioane, avertizând în același timp că acesta poate fi doar „un termen de soluție pe termen lung”.

 

Tancurile britanice operaționale în Ucraina luna viitoare

 

Tancurile britanice Challenger promise de Londra la Kiev vor fi operaționale „luna viitoare” în Ucraina, a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak într-o conferință de presă.

 

„Echipele ucrainene care au sosit săptămâna trecută (pentru a se antrena în Marea Britanie) vor folosi tancuri Challenger 2 pentru a apăra suveranitatea teritorială a Ucrainei luna viitoare”, a spus Rishi Sunak, confirmând calendarul dat în ianuarie de guvernul care a menționat livrările la sfârșitul lunii martie.

 

Tancurile Leopard 2 către Ucraina: Berlinul speră să livreze primul batalion până în aprilie

 

Germania se așteaptă să se poată înțelege cu aliații săi și să aprovizioneze Ucraina cu un prim batalion de tancuri Leopard 2 până în aprilie, a declarat ministrul german al Apărării, miercuri, la Varșovia.

 

„Cred că putem livra cel puțin un batalion în primele patru luni ale acestui an, poate trei luni. Și atunci trebuie să mergem cât mai repede posibil, desigur”, a spus Boris Pistorius reporterilor, care au spus că este vorba de 31 de tancuri, ceea ce corespunde unui batalion ucrainean. Potrivit ministrului german, în prezent se poartă negocieri pentru „poate două (batalioane)”, care ar urma să fie urmate anul viitor de „două sau trei, chiar patru batalioane suplimentare de Leopard 1A5”, care este o versiune anterioară a acestui tanc...având în vedere declarația, putem trage și concluzia că unele țări se așteaptă la un conflict încă și mai lung în Ucraina.

 

Marți, miniștrii apărării din Germania, Olanda și Danemarca au anunțat că Ucraina va primi „în următoarele luni” cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 A5. Aceste tancuri de fabricație germană vor fi „recondiționate din stocurile industriale”, au explicat aceștia într-un comunicat de presă comun.

 

„Viitorul” Ucrainei este „în Uniunea Europeană”, spune cancelarul german Scholz

 

„Viitorul” Ucrainei „se află în Uniunea Europeană”, a asigurat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, în faţa camerei inferioare a parlamentului german. „Ucraina aparține Europei, viitorul ei este în Uniunea Europeană! Și această promisiune contează”, a estimat în fața Bundestagului Olaf Scholz, înaintea unui summit al liderilor UE la Bruxelles.

 

A consemnat Ciprian Pop

 

 

Bilanțul cutremurelor care au lovit Turcia și Siria continuă să crească și a depășit joi 16.000 de morți. Șansele de supraviețuire scad la mai bine de 72 de ore după dezastru

 

 

Potrivit celui mai recent raport anunțat peste noapte de miercuri spre joi, cel puțin 16.000 de oameni au murit în Turcia și Siria după cutremurul de 7,8 grade și replicile acestuia care au lovit regiunea luni. 

 

Pagubele la fața locului sunt considerabile, mai ales în orașul Kahramanmaraș, epicentrul episodului seismic. 

 

Potrivit unui nou raport, încă provizoriu, lansat oficial, peste 16.000 de oameni au murit în cutremur și replicile sale care au lovit Turcia și Siria luni dimineață.

 

Aproximativ 12.873 de persoane au murit în Turcia și 3.162 în Siria, potrivit autorităților și surselor medicale, ducând numărul total de victime la 16.035.

 

 

Twitter inaccesibil de câteva ore în Turcia, pe fondul criticilor la adresa autorităților

 

Accesul la Twitter a fost restabilit în Turcia, joi, după ce a fost blocat timp de o duzină de ore pe principalii furnizori de telefonie mobilă din țară, pe fondul criticilor tot mai mari la adresa răspunsului guvernului la cutremurul care a lovit Turcia și Siria.

 

Revenirea în serviciu, remarcată de un jurnalist AFP în Turcia,  la scurt timp după un tweet al șeful rețelei de socializare, Elon Musk, potrivit căruia „Twitter a fost informat de guvernul turc că accesul va fi reactivat în scurt timp”.

 

 

Un salvator francez descrie condițiile dificile de intervenție în Turcia

 

Ajuns la câteva ore după cutremurele care au lovit zona, Éric Zipper, salvator prntru mari dezastre naturale cu World Relief Corps, mărturisește dificultățile zilnice ale salvatorilor.

 

"Aseară, autoritățile turcești ne-au cerut să ne oprim la miezul nopții din motive de securitate, din cauza frigului. Este greu să progresăm ziua, noaptea, intervenim doar dacă se aud apeluri", explică el.

 

Din fericire, explică că, între drame, salvatorii reușesc să salveze vieți din moloz.

 

„Ieri după-amiază, am localizat in extremis o persoană zidită din start, un tânăr în viață de 26 de ani”, se bucură el, asigurând în continuare că întârzierea de o săptămână după cutremur „permite găsirea oamenilor în viață. ”.

 

 

OMS se teme de o criză majoră de sănătate după cutremure

 

Organizația Mondială a Sănătății a cerut miercuri restabilirea urgentă a serviciilor esențiale în Turcia și Siria, temându-se de o criză majoră de sănătate care ar provoca pagube și mai mari decât cutremurele în sine.

 

Într-o conferință de presă la Geneva, Robert Holden, responsabil cu răspunsul la cutremur la OMS, a explicat că obiectivul imediat a fost salvarea de vieți, dar că „în același timp, este imperativ să ne asigurăm că cei care au supraviețuit dezastrului inițial continuă să supraviețuiască”.

 

„Suntem în mod clar îngrijorați de faptul (…) că apare o criză secundară de sănătate” care va exacerba riscurile pentru sănătate deja existente în regiune, a adăugat alături de acesta dr. Adelheid Marschang, un alt demnitar cu responsabilități de urgență la OMS.

 

 

La fața locului, salvatorii rămân angajați într-o cursă contra cronometru pentru a salva supraviețuitorii în frigul amar. OMS estimează că în aceste două țări, 23 de milioane de oameni sunt afectați de aceste cutremure.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

 

 

 

Șeful diplomației ruse, Lavrov vizitează Mali

 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a început un tur al Africii în care vizita de două zile în Mali iese în evidență pentru că marchează un pas foarte important în relațiile dintre cele două țări. Este prima vizită a unui diplomat rus în Mali.

Lavrov a ajuns în Mali într-o întărire fără precedent a alianței dintre cele două țări, în timp ce Occidentul încearcă să blocheze Rusia.

La sosirea sa, a fost primit de omologul său malian, Abdoulaye Diop: „Ministrul Lavrov a luat decizii ferme și curajoase care au permis Statului Mali să continue să existe ca țară unită, independentă și suverană. Aceste decizii au consolidat cooperarea dintre Mali și Federația Rusă, în special prin consolidarea capacităților de apărare și securitate care astăzi reprezintă mândria malienilor și oferă rezultate convingătoare pe teren”, a subliniat Abdoulaye Diop.

La rândul său, ministrul rus al Afacerilor Externe a amintit că Rusia urmează o politică "menită să contracareze tendințele de a călca în picioare Carta ONU". În plus, Lavrov a reafirmat "sprijinul Moscovei pentru autoritățile maliene în lupta împotriva terorismului".

Șeful diplomației ruse a fost primit, apoi, de șeful statului malian, colonelul Assimi Goita. 


Pe lângă securitate și apărare, cele două țări au convenit să consolideze legăturile economice și comerciale. În special, vor extinde cooperarea la explorarea geologică, resurse minerale, energie, transport, infrastructură și agricultură. Rusia intenționează să aprovizioneze Mali cu grâu, îngrășăminte, derivate din petrol și alte produse strategice.

Lavrov a anunțat că pentru anul universitar 2023-2024, numărul burselor publice acordate studenților malieni va crește de la 35 la 290. În domeniul educației, a precizat că peste 10.000 de malieni au beneficiat de pregătire în Rusia.

În timpul vizitei, Lavrov a primit medalia "Comandant al Ordinului Național din Mali" în calitate de străin.

A consemnat Ciprian Pop

 

 

Thailanda devine prima țară din lume care își declară contractele cu Pfizer nule și neavenite

 

Un purtător de cuvânt al guvernului thailandez i-a spus profesorului Sucharit Bhakdi săptămâna aceasta că țara sa ar putea deveni în curând prima din lume care își anulează contractele cu gigantul farmaceutic Pfizer.

 

Potrivit lui Bhakdi, purtătorul de cuvânt a spus, referitor la „vaccinurile” experimentale ale companiei împotriva covid, că „ne vom asigura că Thailanda este prima țară din lume care declară nul acest contract cu Pfizer”.

 

De asemenea, familia regală a Thailandei a fost direct afectată de "injecțiile împotriva covid" de la Pfizer, despre care se crede că ar fi făcut rău fiicei regelui, prințesa Bajrakitiyabha. Din acest motiv, autoritățile thailandeze lucrează pentru a pune capăt relației țării cu Pfizer.

 

Dr. Bhakdi susține că s-a întâlnit cu consilieri guvernamentali la nivel înalt și le-a explicat că întregul set de principii din spatele „vaccinurilor” se bazează pe o rețea de minciuni științifice. Frauda Pfizer este singurul lucru care susține vaccinurile, deoarece nu există date de siguranță care să arate că funcționează așa cum se susține.

 

La auzul acestui lucru, consilierii guvernului thailandez au fost șocați și l-au asigurat pe domnul Bhakdi că se pregătesc să rupă contractele Pfizer cu țara asiatică.

 

Thailanda revendică miliarde de la Pfizer din cauza injecțiilor frauduloase împotriva COVID

 

Pe lângă rezilierea contractelor cu Pfizer, guvernul thailandez intenționează să solicite și o compensație de la companie în valoare de miliarde de dolari. Acești bani vor fi folosiți apoi pentru a compensa toți thailandezii care au avut de suferit în urma implementării injecțiilor Pfizer contra covid.

Ciprian Pop 

 

Fostul premier israelian Naftali Bennett a acționat ca intermediar între Rusia și Ucraina la începutul războiului

 

El afirmă că au pregătit cel puțin 17 proiecte de acorduri de pace între părți, dar că țările occidentale au împiedicat progresul negocierilor.

 

Într-un interviu acordat sâmbătă la postul de televiziune israelian Channel 12, Bennett a spus că, în timpul scurtului său rol de mediator în război, Putin l-a asigurat că nu are intenția de a-și ucide omologul ucrainean, Volodimir Zelensky.

 

Fostul premier israelian a explicat că a încercat să se prezinte drept mediator internațional, având în vedere legăturile statului evreu cu cele două țări aflate în conflict, fără prea mult succes, însă.

 

Putin a refuzat orice fel de întâlnire cu Zelensky în primele luni de război. Putin „deodată s-a uitat la mine rece și a spus: „Aceștia sunt naziști, aceștia sunt belicoși, nu mă voi întâlni cu el”, a explicat liderul israelian.

 

Bennett a explicat poziția dificilă în care s-a aflat în timpul războiului, deoarece „Statele Unite au crezut că Israelul va face tot posibilul pentru a ajuta Ucraina”. Având în vedere legăturile țării cu comunitatea internațională evreiască, Bennett a considerat de cuviință să ofere un rol neutru.

 

Liderul israelian și-a amintit că și-a asigurat promisiunea lui Putin de a nu-și ucide omologul ucrainean cu exact cuvintele pe care i le adresase lui Putin: „Trebuie să înțeleg că îmi dai cuvântul că nu-l vei ucide pe Zelensky”. Bennett a reușit să scoată promisiunea lui Putin.

 

Ministrul de Externe ucrainean, Dimitro Kuleba, a reacționat la interviul lui Bennett cu un mesaj pe contul său de Twitter în care sfătuia populația să nu creadă niciun cuvânt spus de Rusia.

 

A consemnat Ciprian Pop

 

 

 

Grevă masivă a lucrătorilor britanici din domeniul sănătății

 

Aproximativ 100.000 de lucrători din domeniul sănătății și 10.000 de șoferi de ambulanță din Marea Britanie sunt în grevă începând de astăzi pentru a cere salarii mai bune. Negocierile cu guvernul sunt în impas, în timp ce sistemul de sănătate este supus unei presiuni severe.

 

Este o săptămână neagră în sectorul medical britanic. Britanicii se confruntă cu o grevă masivă a asistenților medicali de o zi, cu 100.000 de angajați în grevă, precum și 10.000 de șoferi de ambulanță. Joi, 4.200 de kinetoterapeuți vor intra în grevă. Angajații acestui sector au făcut presiuni asupra guvernului pentru a preveni pierderea puterii de cumpărare cu actualul nivel de salarizare.

 

Asistenții medicali plănuiesc să repete greva mâine, iar șoferii de ambulanță vineri. Toate acestea ar putea „provoca cea mai mare perturbare de până acum”, a declarat Saffron Cordery, directorul executiv adjunct al NHS Providers, care a cerut cetățenilor să folosească serviciile de urgență în mod rațional. În Marea Britanie nu sunt obișnuiți ca mai multe sectoare să intre în grevă, dar în decembrie au început valurile de proteste.

 

Prim-ministrul Rishi Sunak a spus că înjumătățirea inflației și înjumătățirea timpilor de așteptare ai pacienților pentru a accesa sistemul de sănătate sunt cele două priorități ale sale, până acum, însă, nu prea sunt rezultate. Greva ar putea duce la anularea a 55.000 de programări medicale în această săptămână.

 

Sistemul de sănătate britanic este sever copleșit. Aproximativ 7,2 milioane de persoane așteaptă în prezent un tratament, potrivit cifrelor Asociației Medicale Britanice (BMA). Timpul de răspuns al ambulanței nu a fost niciodată mai lung decât în această iarnă.

 

A consemnat Ciprian Pop 

 

Statele Unite eliberează un jihadist britanic care a ucis cinci persoane


Decizia de a judeca PE unul dintre membrii grupării „Beatles”, afiliat așa-numitului Califat Islamic, în Statele Unite, a avut scopul de a ascunde legăturile sale anterioare cu serviciile secrete britanice și rolul său în acțiunile clandestine de răsturnare a guvernului Siriei.

În ianuarie 2023, rapoartele au dezvăluit că Alexander Kotey, cunoscută sub numele de „Jihadi George” și unul dintre cei patru membri britanici ai Califatul Islamic, cunoscuți colectiv sub numele de „Beatles”, a dispărut din custodia Biroului Închisorilor din Statele Unite (BOP). 

Anul trecut, Kotey a fost găsit vinovat într-un tribunal american și condamnat la închisoare pe viață pentru răpirea mai multor ostatici occidentali în Siria între 2012 și 2015, printre care jurnaliștii James Foley, John Cantlie și Steven Sotloff și lucrătorii umanitari Kayla Jean Mueller, Peter Kassig, David Haines și Alan Henning, dintre care majoritatea au fost ulterior executați de Califatul Islamic.

Un purtător de cuvânt al Biroului Penitenciarelor a refuzat să ofere detalii despre locul în care se află Kotey sau de ce a fost transferat, spunând doar că există „diverse motive” pentru care un deținut ar putea fi „scos din custodia Biroului Penitenciarelor, , inclusiv „ședințe în instanță” , tratament medical sau alte motive. Nu oferim informații specifice despre situația deținuților care nu se află în custodia BOP din motive de securitate, protecție sau confidențialitate, a conchis sursa citată.


Legăturile jihadistului cu serviciile secrete britanice
Refuzul oficialilor BOP de a oferi detalii despre locul unde se află Kotey ridică temeri că acesta ar putea scăpa de justiție pentru crimele sale. Acest lucru provine din legăturile anterioare ale lui Kotey cu serviciile de informații britanice, care au încercat să folosească extremiști islamiști din Marea Britanie precum Kotey ca "împuterniciți" în războiul de schimbare a regimului condus de SUA din 2011 împotriva guvernului sirian.

Legăturile lui Kotey cu serviciile secrete britanice sunt evidențiate în eforturile complicate de a-l urmări după arestarea sa în 2018 de către SDF-ul kurd susținut de SUA.

Deși Kotey are naționalitate britanică, la fel ca trei dintre presupusele sale victime, Haines, Henning și Cantlie, autoritățile britanice au insistat ca Kotey și partenerul său, Elshafi Elsheikh, să fie judecați de tribunalele americane și nu britanice.

O analiză a evenimentelor din jurul cazului lui Kotey dezvăluie că urmărirea penală a londonezului  în Statele Unite a fost necesară pentru a evita dezvăluirea legăturilor sale și ale colegilor săi din gruparea "Beatles" cu serviciile secrete britanice.

Kotey a călătorit în Siria în august 2012 împreună cu partenerul său Muhammad Emzawi, cunoscut sub numele de „Jihadi John”. La sosirea lor în Siria, Kotey și Emzawi s-au alăturat imediat unui grup armat care luptă împotriva guvernului sirian, cunoscut sub numele de Katiba Al-Muhajirin.

În noiembrie 2012, Emzawi a fost implicat în răpirea jurnalistului american James Foley și a jurnalistului britanic John Cantlie, în apropierea orașului Binnish, din nord-vestul Siriei.

Elshafi ElsheikhKotey, Emzawi și Elsheikh au servit mai târziu ca temniceri pentru Foley, Cantlie și alți ostatici occidentali. Mulți membri ai Katiba Al-Muhajirin - inclusiv trio-ul - au contribuit ulterior la așezarea bazelor pentru ascensiunea Califatului Islamic, alăturându-se grupului terorist când a fost înființat în aprilie 2013.

Foley a fost ucis cu brutalitate de Emzawi în august 2014. Într-o înregistrare video a crimei, un Emzawi mascat, îmbrăcat în negru, îl decapita pe Foley, care stătea în genunchi în nisipul deșertului, purtand o salopetă portocalie de închisoare în stil Guantanamo. Sotloff, Haines, Hennig și Kassig au fost uciși ulterior, în timp ce soarta lui Cantlie rămâne necunoscută.

Kotey și Elsheikh au fost mult timp văzuți ca îngrijorătoare de către serviciile de securitate. Implicat într-o rețea din vestul Londrei care a furnizat de mult timp câmpurilor de luptă jihadiste tinerii britanici și a creat celule teroriste în Marea Britanie.

Potrivit documentelor judecătorești depuse în cazul lui Kotey, acesta a încercat pentru prima dată să călătorească în Siria cu alți trei britanici prin Tunelul Mânecii în februarie 2012, dar i s-a interzis intrarea la granița cu Turcia și a fost deportat.

O lună mai târziu, Kotey a încercat din nou, dar a eșuat în încercarea sa de a ajunge în Siria zburând din Barcelona. S-a întors la Londra prin gara St Pancras, unde a fost arestat de poliție pentru că avea asupra sa un „cuțit”.

În august 2012, Kotey a făcut o a treia încercare de a călători în Siria pe uscat prin Europa cu Emwazi. Au fopst amandoi reținuti de cel puțin două ori în timpul călătoriei de două luni, deși nu era clar în ce țări. De fiecare dată, se părea, li s-a permis să-și continue drumul.


Un purtător de cuvânt al SDF a declarat că Kotey a intrat în Turcia în 2012 „în ciuda faptului că serviciile secrete turce erau la curent cu activitatea sa de jihadist”. I s-a acordat o ședere de două luni în Turcia, apoi i s-a permis să călătorească în Siria și a intrat pe teritoriul Siriei prin punctul de trecere a frontierei de la Bab Al-Hawa.

După ani de lupte în Katiba Al-Muhajirin și apoi în Califatul Islamic, Kotey și Elsheikh au fost reținuți de SDF în 2018. În acel an, Califatul Islamic suferise o înfrângere în mâinile armatei regulate siriene și a aliaților săi, pe pe de o parte, și forțele americane și kurde ale SDF, pe de altă parte. Cele două părți (loyaliștii și kurzii susținuți de SUA) se luptau atunci pentru controlul regiunilor producătoare de petrol și cereale din nord-estul Siriei. Cât despre Emzawi, el fusese deja ucis într-un atac aerian american în 2015.

Cinci crime, opt răpiri și nicio responsabilitate
La momentul arestării lui Kotey în 2018, poliția britanică strângea de ceva vreme dovezi ale activităților sale teroriste. Procuratura l-a acuzat pe Kotey de cinci capete de acuzare de crimă și opt capete de acuzare de luare de ostatici în februarie 2016 și a emis mandate de arestare a acestuia.

Cu toate acestea, odată ce Kotey a fost reținut de SDF, autoritățile britanice au luat măsuri legale extraordinare pentru a se asigura că nu va fi returnat în Marea Britanie pentru judecată, insistând ca el să fie judecat într-o instanță americană.

Ministerul de Interne britanic i-a revocat ulterior cetățenia britanică a lui Kotey, făcându-i mai dificilă urmărirea penală în Marea Britanie. Potrivit lui Ken Macdonald, fostul director al Procuraturii Publice din Regatul Unit, retragerea cetățeniei părea a fi o încercare a guvernului de a „scăpa de responsabilitatea de a-l aduce în fața justiției”.

Ministrul britanic al Securității, Ben Wallace, a declarat Parlamentului în iulie 2018 că Regatul Unit nu are suficiente dovezi pentru a-l judeca pe Kotey și că singura opțiune este un proces american. Cu toate acestea, o sursă juridică familiarizată cu cazul a susținut că „rudele britanice ale celor uciși de „Beatles” au fost induse în eroare de oficiali guvernamentali britanici” și a spus că „dacă acești bărbați sunt trimiși în Statele Unite, nu-i vor mai putea urmări penal” .

În 2018, The Telegraph a raportat că, potrivit unei scrisori făcute publice de la ministrul de interne al Regatului Unit, Sajid Javid, Poliția Metropolitană și FBI au investigat activitățile lui Kotey în Siria timp de patru ani, „luând mai mult de 600 de declarații de martori într-o anchetă penală care a implicat alte 14 persoane”, și că a existat „informații” care îl implică pe Kotey în „răpirea și uciderea” a doi britanici și a trei americani.

Cu toate acestea, oficialii britanici au avut dreptate să spună rudelor victimelor că, dacă Kotey și Elsheikh  sunt trimiși în Statele Unite, nu ar putea fi urmăriți penal. De fapt, este posibil ca serviciile secrete britanice sa fi avut o legătură directă cu Katiba Al-Muhajirin, gruparea armată pentru care Kotey, Elsheikh și Emzawi au luptat inițial în perioada în care au participat la răpirea și captivitatea a numeroși ostatici occidentali.

Două încercări anterioare de a condamna cetățenii britanici pentru terorism pentru implicarea lor în Katiba Al-Muhajirin au eșuat tocmai din acest motiv, ilustrând sprijinul serviciilor de informații britanice pentru grupurile armate.

Primul a fost procesul pentru terorism din 2015 al cetățeanului suedez Bherlin Gildo, care a luptat în Katiba Al-Muhajirin și mai târziu pentru afiliatul oficial al Al Qaeda în Siria, Frontul Al-Nosra.

După ce a renunțat la luptă, Gildo a fost reținut în timpul tranzitului său prin aeroportul Heathrow. Autoritățile britanice l-au acuzat că a participat la o tabără de antrenament pentru teroriști și că a primit antrenament cu arme între 31 august 2012 și 1 martie 2013, precum și că deține informații care ar putea fi utile unui terorist.

Cu toate acestea, procesul de terorism a eșuatDe fapt, după cum a explicat avocatul lui Gildo, „agențiile de informații britanice au susținut aceleași grupuri de opoziție siriene pe care le-a făcut el”.

Un alt exemplu este fostul deținut de la Guantánamo, Moazzam Begg, care a fost judecat și sub acuzația de terorism pentru ajutorarea lui Katiba Al-Muhajirin. Begg a călătorit de mai multe ori în Siria în 2012 și a oferit pregătire fizică luptătorilor străini ai grupului din Alep. Begg a făcut ultima sa călătorie în Siria în decembrie 2012.

Begg a fost arestat de autoritățile britanice în 2014 și acuzat că a participat la o tabără de antrenament terorist. Cu toate acestea, a fost eliberat după ce a fugit din custodie...iar, ofițerii britanici de informații MI5 „au predat cu întârziere poliției și procurorilor o serie de documente care detaliază contactele extinse ale agenției cu el înainte și după călătoriile sale în Siria” și arătând că MI5 a spus că „Begg, ar putea să-și continue munca pentru opoziția din Siria”.

Era clar că orice proces de terorism împotriva lui Kotey și Elsheikh în Marea Britanie va eșua din aceleași motive ca și cazurile anterioare, lăsând autorităților britanice nu au ales decât să-i judece în SUA.


„În ciuda asigurărilor ministeriale repetate că jihadiștii britanici care călătoresc în Siria vor fi trași la răspundere în instanțele britanice, scrisoarea ministrului de interne dezvăluie îngrijorarea că legile britanice ar putea să nu fie suficient de puternice pentru a garanta succesul urmăririlor”, a concluzionat Telegraph.

Legile americane antiterorism au fost mai eficiente. Legea britanică nu era suficient de puternică pentru a condamna pe cineva pentru terorism pentru că a luptat cu un grup susținut de propriile servicii de informații ale Marii Britanii...

În ciuda afirmațiilor că nu existau dovezi suficiente pentru a-l urmări pe Kotey în Regatul Unit, orice condamnare reușită în SUA s-ar fi bazat pe dovezi strânse de procurorii britanici, pe care trebuiau să le împărtășească omologilor lor americani.

Cu toate acestea, oficialii americani nu au dat asigurări că Kotey nu va fi condamnat la moarte dacă va fi condamnat. Deoarece pedeapsa cu moartea este abolită în Regatul Unit, a fost împotriva politicii britanice de lungă durată de a oferi judecătorilor americani dovezi care ar putea contribui la o condamnare la moarte.

Cu toate acestea, ministrul de Interne Javid a aprobat eliberarea de probe împotriva lui Kotey și Elsheikh procurorilor americani după aceștia au fost transferați din custodia SDF în SUA.

Membrul Camerei Lorzilor, Alex Carlile, un fost examinator al legislației anti-terorism, a descris dorința lui Javid de a adopta aceasta drept „o schimbare radicală de politică a unui ministru, în secret, fără nicio dezbatere în Parlament” și că „Marea Britanie a spus întotdeauna că va transmite informații și date, în cazurile adecvate, atâta timp cât nu există pedeapsa cu moartea. Aceasta este o politică de acum zeci de ani și nu depinde de ministrul de Interne să o schimbe”.

Pe 19 august 2014, așa-numitul Califat Islamic a lansat un videoclip cu decapitarea jurnalistului american James Foley, răpit de organizația teroristă în 2012, în timp ce reflecta conflictul din Siria. Execuția îngrozitoare a lui Foley a devenit una dintre cele mai urmărite povești ale războiului din Siria. Ucigașul lui Foley, Mohammed Emwazi, cunoscut popular drept „Jihadi John” de presa occidentală, era un britanic născut în Kuwait.

Acest lucru a determinat-o pe mama lui Elsheikh să dea în judecată guvernul britanic, temându-se că dacă fiul ei și Kotey ar fi condamnați într-un tribunal american, vor fi executați. Cazul a ajuns în cele din urmă la Curtea Supremă Britanică, care, potrivit New York Times, „a hotărât în unanimitate că decizia ministrului de interne al Regatului Unit de a transfera date cu caracter personal către autoritățile străine de aplicare a legii pentru a le utiliza în proceduri penale , fără nicio garanție, a încălcat o lege privind protecția datelor. aprobat în 2018”.

Procurorul general al SUA William Barr a asigurat cu întârziere, în august 2020, că Kotey și Elsheikh nu se vor confrunta cu pedeapsa cu moartea, permițând împărtășirea probelor și continuarea procedurilor.

Anul trecut, Kotey și Elsheikh au fost găsiți vinovați și condamnați la închisoare pe viață. La acea vreme, Washington Post a explicat că Elsheikh și Kotey, era puțin probabil să se confrunte cu urmărirea penală, deoarece la momentul capturarii lor „nu era clar că un proces ar putea avea loc în Statele Unite. Un rechizitoriu federal s-a întâlnit cu opoziție la cele mai înalte niveluri de guvernare de pe ambele continente”, susține ziarul.

Deși motivul dispariției recente a lui Kotey din Biroul Închisorilor din SUA este neclar, insistențele autorităților britanice ca el și compatriotul său Elsheikh să fie urmăriți penal de o instanță americana, mai degrabă decât de un tribunal britanic, și reticența ce rezulta din rapoartele ambelor guverne în procesul judecării celor doi teroriști din Califatul Islamic indică faptul că britanicii au vrut să-și ascundă sprijinul din trecut pentru extremiștii care au contribuit la crearea organizației teroriste.


Deși se știe că in ceea ce privește acest Califat Islamic a apărut în Irak, continuă să apară dovezi că oficialii din Londra și Washington au jucat un rol crucial în ascensiunea renumitului grup terorist, ca parte a unui efort mai amplu de a răsturna guvernul sirian al lui Bashar al-Assad...restul e tăcere și, ca in multe cazuri de pană acum, pare sa ramana doar la judecata istoriei.

Ciprian Pop

 

 

Ungaria și Bulgaria se opun livrării de arme către Ucraina


Unele țări ale Uniunii Europene își exprimă teama că războiul dintre Rusia și Ucraina va căpăta proporții mai mari după noua decizie a Uniunii Europene și a Statelor Unite de a înarma masiv guvernul de la Kiev.

Nu este doar Croația care a exprimat astfel de păreri. Ungaria și Bulgaria sunt unele dintre statele care și-au exprimat și ele îngrijorarea. Bulgaria se opune deschis strategiei SUA și europene de a livra Ucrainei cantități masive de arme. În marja unei conferințe de presă care a avut loc joi la Sofia, președintele bulgar, Rumen Radev, și omologul său maghiar, Katalin Novak, au cerut o soluție pașnică prin dialog și diplomație.

Radev nu a spus: „Împărtășim aceeași îngrijorare cu privire la evoluția situației din Ucraina. Acest conflict se transformă într-un șoc economic global care amenință acum întreaga Europă.”

„Devine un război de uzură nu numai pentru părțile implicate, ci și pentru întreaga Europă, pentru economia noastră și sistemul nostru social”, a spus el. Referindu-se la livrarea de arme la Kiev, președintele bulgar a denunțat o decizie care ar putea da combustibil focului.

„Suntem convinși că soluția acestui conflict nu poate fi obținută prin creșterea livrărilor de arme, ci se va realiza doar prin dialog și diplomație. Trebuie să reducem tensiunile și să punem capăt ostilităților”, a spus el.

La randul sau, Katalin Novak, președintele Ungariei, a exprimat o opinie similară. Acesta se plânge că conflictul a durat aproape un an și regretă că nu se face nimic pentru a-i pune capăt. Astfel, în fața presei, a făcut un apel la relaxarea tensiunii.

Opiniile celor doi se adaugă celor exprimate recent de președintele Croației, Zoran Milanovic.

A consemnat Ciprian Pop

 

 

 

Cum își desfășoară serviciile secrete turcești rețelele în Franța

Asasinate la Paris, propagandă și rețele de influență în diaspora turcă. Serviciile secrete ale lui Erdogan sunt foarte prezente în Franța. Pentru a nu-l supăra, Parisul "lasă să se întâmple". Interviu cu ziarista Guillaume Perrier, care a investigat subiectul.

MIT , serviciile secrete turcești , par să acționeze cu deplină impunitate pe pământul francez. În 2013, cadrele sale au ajuns până la uciderea a trei militanți ai PKK [Partidul Muncitorilor din Kurdistan - în război civil cu Turcia de 40 de ani - considerat organizație teroristă de Uniunea Europeană, nota editorului ] în inima Parisului.. . Nimeni nu a fost urmărit penal și cazul a fost uitat. De la lovitura de stat eșuată din 2016, regimul lui Recep Tayyip Erdogan s-a radicalizat și mai mult. Pentru a ține diaspora și a destabiliza țările europene, președintele se bazează din ce în ce mai mult pe informații.

Guillaume Perrier a fost un martor privilegiat al întorsăturii autoritare luate de regimul de la Ankara. Corespondent în Turcia pentru Le Monde din 2004 până în 2014 și apoi mergând cu regularitate acolo, l-a văzut pe șeful statului turc aliându-se cu partidul de extremă dreapta MHP (Partidul Acțiunii Naționaliste) și apropiindu-se de Rusia Vladimir Poutine. Poziții anti-kurzi, anti-armene, anti-greci și anti-migranți, represiunea acerbă a opoziției, jurnaliştilor și universităților, expansionism... Ideologia ultra-naționalistă a lui Erdogan înflorește acum fără complex. „Societatea turcă a fost complet răsturnată ”, spune jurnalistul acum la Point.

Împreună cu colegul său Laure Marchand, tocmai a publicat Wolves love the mist , o investigație asupra operațiunilor clandestine ale MIT , serviciile secrete turcești, în Europa . „Paranoia regimului a dus la o consolidare a MIT în jurul căreia se articulează puterea”, analizează Guillaume Perrier. Pentru a-și întări trupele, serviciile de informații se bazează din ce în ce mai mult pe miliția de extremă dreapta Lupii Cenusii și pe foștii mafioți eliberați din închisorile turcești.

Pentru a-i ține sub control pe liderii țărilor europene, Ankara șantajează migrația . Din 2016, Turcia este poliția de frontieră a Europei. Reține în granițele sale sirieni și afgani în căutarea unei vieți mai bune în schimbul unor subvenții care au ajuns la nouă miliarde de euro în 2021.

Care sunt rădăcinile MIT  ?

Strămoșul MIT este Organizația Specială. La sfârșitul Imperiului Otoman, în timpul Primului Război Mondial, s-a înființat guvernul Tinerilor Turci. Ei au condus cu o ideologie ultra-naționalistă care a dus la genocidul armean. Organizația Specială era o miliție informală formată din foști deținuți care au fost ridicați din închisoare , pentru a comite masacre asupra coloanelor deportaților armeni care traversau Anatolia pe jos. Ei erau responsabili pentru răscumpărarea, jefuirea, uciderea și violarea populațiilor civile deportate de Imperiu.

Te-ai întâlnit multă vreme cu un fost ofiter MIT , Feyyaz Öztürk, în Sicilia. Cum l-ai abordat?

Este septembrie 2020, în plin Covid, și învăț o poveste destul de ciudată. La Viena, alesul de origine kurdă Berivan Aslan, figura Verzilor austrieci și candidat la primăria Vienei, spune că a fost victima unei tentative de asasinat. Ea dezvăluie presei că a existat un complot și că cine era responsabil cu uciderea ei a fost arestat. The New York Times scoate cazul și aflăm că presupusul asasin s-a predat, a refuzat să comită acest act și a dezvăluit poliției planul. Un cadru al MIT tocmai s-a raportat. Mărturia sa declanșează o anchetă, este pus sub acuzare și se pregătește un proces. Apoi, în ziua de Crăciun, înainte de începerea procesului, justiția austriacă îl eliberează pe furiș și îl alungă din țară. Întrucât este căsătorit cu o italianca de treizeci de ani, are un pașaport italian și în Italia se refugiază.

Expulzarea lui mi-a dat senzația că povestea lui trebuia luată în serios. Era destul de ușor să-ți dai seama că era o modalitate de a scăpa de ea. Statul austriac a fost foarte enervat de prezența sa și, mai presus de toate nu a vrut un scandal cu MIT . Merg de două ori la Viena, primesc dosarul instanței, îl parcurg luni de zile și îi găsesc numărul de telefon. Schimbăm sute de mesaje pe WhatsApp, îi câștig încrederea și îl conving să meargă să ne vedem la Palermo. El este acolo pentru că nimeni nu-l va asasina pe teritoriul mafiei siciliene. Petrec patru zile acolo și îi iau un interviu timp de șaisprezece ore.

Ce te-a învățat?

Mi-a permis să înțeleg radicalizarea MIT de la lovitura de stat din 2016. Lucrează strâns cu naționaliștii MHP și cu Lupii Cenușii. Dar, există și rivalități interne, deoarece este alcătuită din o mulțime de grupuri autonome care sunt mai mult sau mai puțin pro-Erdogan. Se întâmplă un fel de putregai din interior. Această evoluție arată, de fapt, că puterea lui Erdogan slăbește . Pe măsură ce șeful statului turc este din ce în ce mai fragil, el folosește rețele criminale și mafiote pentru a-și menține puterea. Dar, ar putea fi căderea lui. Turcia este astăzi țara din lume cel mai pătrunsă de crima organizată, înaintea Rusiei și Serbiei.

În 2013, în plină zi, trei activiști kurzi au fost uciși la Paris. Cel care i-ar fi ucis este turcul Ömer Güney, un cadru al MIT . A fost singurul inculpat din proces, dar a murit de cancer la creier în 2017. Cum s-ar fi putut întâmpla asta pe teritoriul francez?

Trebuie să puneți totul în context. Suntem în ianuarie 2013. Din 2008, Turcia și PKK negociau la Oslo. Investigația noastră ne-a permis să ne întoarcem la sponsorul asasinatului, este o celulă a Lupilor Cenusii. Acesta a fost mijlocul prin care statul profund turc – forțele subterane apropiate naționaliștilor – să deraieze negocierile de pace. Nu este imposibil ca Erdogan și anturajul său să nu fi fost informați și să fie depășiți.

De ce a lăsat Franța să se întâmple asta? Este motiv de stat. Pentru a nu jigni Ankara, Franța nu protejează militanții kurzi de pe teritoriul său la fel de mult ca Belgia, de exemplu. Incriminarea mișcării kurde din Franța datează din 2007, sub mandatul lui Nicolas Sarkozy, care și-a propus să mențină relații corecte cu Turcia.

Colaborează serviciile secrete franceze cu serviciile secrete turcești?

Serviciile secrete turcești au relații excelente cu toate celelalte servicii secrete europene. Siria a creat în special o atmosferă de cooperare începând cu 2015 și atacurile de la Paris. Politica franceză s-a răsucit complet, a devenit prisma prin care totul era analizat și turcii și-au jucat foarte bine cărțile .

Până în 2012, în ceea ce privește terorismul islamist, informațiile franceze s-au bazat pe serviciile de informații siriene. Odată cu războiul, a trebuit să găsim un alt aliat . Turcii erau cei care aveau toate informațiile despre francezii care urmau să facă jihad în Raqqa. Toți au trecut prin Istanbul și, apoi, prin Antalya. Deci a devenit un schimb:

„Ne-ați dat informații despre Daechienii noștri, vă vom oferi informații despre kurzi. »

De ce a protejat Franța anumiți martori în cazul de pe strada Lafayette nr. 147? De ce anumite note informative nu au fost trimise justiției franceze sau belgiene? Pentru a proteja informatorii care erau agenți MIT .

De asemenea, explicați că s-a desfășurat o campanie de dezinformare...

Serviciile secrete turcești nu sunt doar niște specii care instalează microfoane și ucid oameni. Acestea sunt și campanii de influență . Când cei trei kurzi au fost uciși la Paris, Manuel Valls – care era pe atunci ministru de interne – și experți apropiați Turciei au mers la FranceInfo și la alte canale de știri pentru a spune că a fost o reglate de cont internă a dezbaterilor între militanții PKK . Acestea erau de fapt elementele lingvistice ale Ambasadei Turciei.

Ömer Güney a fost un „lup gri”. Poți explica cine sunt ei și toată simbolismul lor în jurul lupului?

Lupii gri sunt o miliție paramilitară asociată cu MHP , partidul turc de extremă dreaptă, acum aliat cu Erdogan. Este un partid care are o influență enormă în ceea ce se numește stat profund, structurile statului care nu se mișcă dacă se mișcă guvernul. Are influență în armată, poliție și, desigur, in sectorul de informații .

Este un partid fascist pur în stil european creat în 1969 de Alparslan Türkeş, un colonel putschist din armata turcă de origine cipriotă, care era un admirator al lui Mussolini şi al lui Hitler. În anii 1980, existau deja oameni ai MIT apropiați de Lupii Gri care au comis asasinate în Europa .

În mitologia turcă, ei au un întreg simbolism în jurul lupului. 


Pe 24 iulie 2020, la Décines, în suburbiile Lyonului, o sută de lupi gri au descins înarmați cu bastoane și cuțite, strigând lozinci fasciste pentru a perturba o demonstrație armeană. Care a fost rolul jucat de Ankara în această revoltă?

În Décines, în anii 1970, a existat primul monument în memoria genocidului armean din Franța. Există o mare comunitate armeană care s-a stabilit acolo pentru că erau fabrici de textile. Pentru a lupta împotriva influenței armene, Turcia și-a instalat acolo consulatul și marea moschee turcească din suburbiile Lyonului . Vara lui 2020 este începutul războiului dintre Armenia și Azerbaidjan, susținut de Turcia. Armenii manifestă la Lyon. Turcii organizează o contra-demonstrație.

În vara lui 2020, turcii au organizat un protest. Un tânăr lup cenușiu, Ahmet Cetin, s-a înscenat pe Instagram și a susținut: „Lasă guvernul [turc] să-mi dea 200 de euro și o armă și voi face ce este de făcut peste tot în Franța. 


Ahmet Cetin, care a fost și candidat legislativ în 2017, conduce demonstrația.  Pe Instagram, se pune în scenă cu arme și proclamă: „Să-mi dea guvernul [turc] 2.000 de euro (1) și o armă și voi face ce e de făcut peste tot în Franța. Statul turc se eliberează de responsabilitățile sale. Dar, a creat condițiile pentru ca tinerii săi din Europa să se simtă învestiți cu o misiune.

Care este importanța lor în Franța?

Nu știm numărul lor. Pentru asta, serviciile de informații franceze ar trebui să-și facă treaba. În Germania, unde sunt mai numeroși, serviciile și-au pus numărul la 19.000 și au susținut că este cea mai puternică mișcare de extremă-dreaptă din țară, chiar mai mult decât neo-naziștii.

Pe 4 noiembrie 2020, Gérald Darmanin a anunțat dizolvarea Lupilor cenusii. A avut vreun efect?

A fost complet fictiv. Lupii Cenusii este porecla pe care le-au dat adversarii. Ei sunt numiți „idealiști” și au structuri peste tot în Franța care sunt numite „case idealiste” în turcă , dar care au un nume general în franceză . De exemplu, există asociația franco-turcă Gagny/Montfermeil/Clichy-Sous-Bois care este filiala Lupilor cenușii din Île-de-France.

Traducere din limba franceza, Ciprian Pop

 

 

Exportul de gaze al Azerbaidjanului va atinge 24,5 miliarde de metri cubi în 2023

 

Exportul de gaze al Azerbaidjanului se va ridica la 24,5 miliarde de metri cubi în 2023, a anunțat președintele țării, Ilham Aliyev.

 

Potrivit acestuia, anul trecut au avut loc o serie de evenimente importante. Aliyev a menționat, în special, documentul semnat la Baku, în 2022 de el și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

 

„Acesta este un document de parteneriat strategic în sectorul energetic, care a fost semnat în iulie și care este de fapt o foaie de parcurs clară pentru planurile noastre de viitor”, a subliniat el.

 

Astăzi a devenit cunoscut faptul că SUA vor garanta și securitatea transportului de gaze, astfel încât Europa să nu cumpere mai mult de la Rusia.

 

Ciprian Pop

 

 

Iranul dezvoltă un program de lansare a sateliților pe orbită geostaționară

 

Iranul a dezvoltat un program de dezvoltare a forțelor spațiale, care prevede creșterea masei sateliților lansați pe orbita Pământului la 4 tone și asigurarea posibilității de a-i aduce pe orbită geostaționară.

 

Seyed Ahmad Hosseini, reprezentant oficial al grupului spațial al Ministerului Apărării iranian, a menționat că necesitatea punerii sateliților pe orbită geostaționară se datorează nevoilor Iranului.

 

„Se așteaptă ca, după patru ani, Ministerul iranian al Apărării să aibă toți sateliții de spectru necesari”, a adăugat el.

 

Iranul a început să implementeze programul său spațial în 2004. Alături de Rusia și Statele Unite, Iranul este una dintre cele nouă țări din lume care produc sateliți.

 

Ciprian Pop 

 

Ministrul turc de Interne, isteric la adresa ambasadorului SUA „Ia-ți mâinile murdare de pe Turcia”

 

 

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, l-a acuzat pe ambasadorul SUA la Ankara că a încercat să „declanșeze” o lovitură de stat în Turcia și a cerut acestuia să-și scoată „mâinile murdare” din țara sa.

 

Ministrul turc a spus, citez:

 

„Îi spun ție, ambasadorului american de aici: știu căror jurnaliști le-ai scris, ia-ți mâinile murdare de pe Turcia. Îți spun foarte clar: scoate-ți mâinile murdare de pe Turcia! Știu clar ce ai făcut, ce pași a făcut și cum vrei să încurci Turcia. Ține-ți mâinile murdare, acele fețe zâmbitoare mascate departe de Turcia!”

 

Acesta nu este primul incident de isterie diplomatică turcă după anunțul mai multor țări occidentale că își vor închide temporar misiunile consulare din Istanbul, în timp ce altele și-au îndemnat cetățenii să nu călătorească în țară din cauza amenințării terorismului.

 

Ministrul turc de externe se alătură criticilor

 

Chiar astăzi, ministrul turc de externe a acuzat Occidentul, inclusiv Statele Unite, Franța și Germania, de ipocrizie, necinste și amestec în treburile interne ale țării prin închiderea consulatelor lor din Istanbul.

 

„Spun că au date specifice, dar de unde, de ce? Ministerul nostru de Interne spune că partenerii străini nu au dat nicio informație clară, ceea ce înseamnă că prin închiderea misiunilor consulare, ei urmăresc clar alte obiective. Dacă cineva încearcă să-și formeze o părere că Turcia nu este un loc sigur și că există amenințări teroriste acolo, trebuie să subliniez că acest lucru este împotriva spiritului de alianță și relații de prietenie”, a spus șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu.

 

Cu toate acestea, Cavusoglu a insistat astăzi că securitatea nu este principala problemă de pe agenda Occidentului, adăugând:

 

„În mod deliberat încearcă să ne bată ratingul înainte de alegerile din mai, vor să slăbească poziția președintelui Erdogan, a guvernului, dar nu vor reuși. Oamenii noștri sunt foarte conștienți de motivele acestor pași, așa că cerem partenerilor noștri o abordare sinceră și onestă.”

 

Cavusoglu a susținut chiar că Ankara deține informații că anumite țări au făcut apel la partenerii lor și i-a convins să se alăture acestei campanii anti-turce. El nu a explicat care sunt acele țări.

 

Mai multe țări occidentale au anunțat că își vor închide temporar consulatele geberale din Istanbul din cauza amenințării terorismului.

 

Aseară, în semn de protest, Ministerul turc de Externe i-a convocat pe diplomații acelor 9 țări la o întâlnire cu ușile închise.

 

Cancelariile occidentale invocă drept motiv protestele organizate împotriva Turciei și Islamului în Europa în ultimele săptămâni. Luna trecută, în special, persoane și grupuri au ars Coranul de mai multe ori lângă ambasadele Turciei, iar cetățeni turci rezidenți în Suedia au atârnat o sperietoare cu fața președintelui Erdogan cu capul în jos în centrul Stockholmului, ca răspuns la decizia Ankarei de a bloca aderarea Suediei la NATO.

 

În urma acestor incidente, ambasada Germaniei a anunțat că se teme că ar putea avea loc acțiuni de răzbunare în Turcia, așa că a închis consulatul din Istanbul, iar secția consulară a ambasadei sale din Ankara și-a redus activitatea. Ambasada SUA a cerut, de asemenea, cetățenilor săi să stea departe de biserici, moschei și alte locuri de adunare din Turcia.

 

Înainte de asta, Ankara a primit un alt avertisment, de data aceasta din partea Congresului SUA. Senatorii republicani și democrați, în special, au declarat că Congresul nu va adopta planul de 20 de miliarde de dolari de a vinde avioane de luptă F-16 Turciei până când Ankara nu va accepta aderarea Suediei și a Finlandei la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

 

Stockholmul și Helsinki au solicitat aderarea la NATO anul trecut, după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, de aproape un an, Ankara creează obstacole, cerând o serie de concesii din partea ambelor țări, inclusiv extrădarea a peste o sută de membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Mulți dintre aceștia nu au fost niciodată dovediți ca teroriști, fiind doar opozanți ai regimului lui Erdogan.

 

A consemnat Ciprian Pop

 

Cel mai bătrân câine înregistrat vreodată de către Guinness World Records se numește Bobi

 

La 30 de ani, acest câine ciobănesc care locuiește în Portugalia tocmai a fost identificat drept cel mai bătrân câine din lume de către Guinness World Records.

 

 

În micul sat portughez Conqueiros trăiește un câine născut în 1992. Numele lui, Bobi. La 30 de ani și 266 de zile, acest rafeiro de rasă pură din Alentejo tocmai a fost recunoscut oficial drept cel mai bătrân câine din lume de către Guinness World Records la 1 februarie 2023. Dar, Bobi este și cel mai bătrân câine din toate timpurile, care a depășit recent recordul lui Bluey, un ciobănesc australian, care a murit în 1939, la vârsta de 29 de ani.

 

Vârsta lui Bobi a putut fi verificată deoarece a fost înregistrat la naștere la Serviciul Medical Veterinar al Municipiului Leira. Data nașterii sale ar putea fi chiar verificată în baza de date a animalelor de companie autorizată de guvernul portughez, ținută de Uniunea Națională a Medicilor Veterinari.

 

Proprietarul acestui câine de 30 de ani este Leonel Costa. Avea opt ani când părinții lui au descoperit o pătură plina cu căței în magazia de cherestea.  Treizeci de ani mai târziu, Boby este, prin urmare, un supraviețuitor extraordinar.

 

 Alentejo rafeiro, o rasă de câine ciobanesc, are o speranță de viață de 12 până la 14 ani. Bobi a trăit întotdeauna în mediul rural și se bucură de o mare libertate. Nu a purtat niciodată lesă sau ham. A mâncat mereu aceeași mâncare ca și stăpânul său. „Ce am mâncat noi, a mâncat și el”, spune Leonel Costa. Pentru acesta din urmă, acesta este poate secretul longevității sale.

 

A consemnat Ciprian Pop

Ministrul iranian de externe sosește în Nicaragua în primul său turneu în America Latină

Ministrul de Externe al Iranului, Hosein Amir Abdolahian, a sosit miercuri în Nicaragua, în cadrul turneului său din America Latină, care include și Venezuela.

După o vizită în Mauritania, ministrul iranian de externe a ajuns la Managua, Capitala Nicaraguei, unde va avea întâlniri bilaterale cu autoritățile din țara din America Centrală.

Aceasta este prima vizită a ministrului iranian de externe în America Latină după preluarea mandatului. După Nicaragua va călători în Venezuela.

Ministrul iranian de externe subliniază importanța legăturilor cu America Latină
La sosirea sa la Managua, șeful diplomației persane și-a exprimat angajamentul Guvernului Iranului de a continua consolidarea relațiilor bilaterale din punct de vedere politic, economic și de investiții cu Nicaragua.

„Recenta dumneavoastra călătorie la Teheran a fost un succes. Colegii noștri au pregătit documentul de cooperare pe termen lung între cele două țări și sperăm că va fi finalizat și semnat în curând”, a declarat Amir Abdolahian  omologului său din Nicaragua, Denis Moncada.

"Republica Islamică, în special guvernul actual condus de Seyed Ebrahim Raisi, pledează pentru întărirea legăturilor dintre Iran și America Latină, ca o modalitate de a  zădărnici comploturile imperialismului american  împotriva țărilor independente", a spus acesta.

Ministrul de Externe al Iranului, Hosein Amir Abdolahian, a plecat miercuri din Mauritania către Nicaragua, în cadrul turneului său din Africa și America Latină.
 

Moncada subliniază "legăturile fraterne" dintre Iran și Nicaragua
La rândul său, ministrul de externe nicaraguan, după ce l-a salutat pe omologul său persan, a subliniat că vizita lui Amir Abdolahian în țara din America Centrală va promova „întărirea relațiilor de prietenie, fraternitate și solidaritate internațională” între ambele națiuni.

În decembrie, ministrul de externe nicaraguan, Denis Moncada, a călătorit la Teheran și a semnat cu omologul său persan un program amplu de cooperare între cele două țări.

Legăturile s-au întărit: Iranul intenționează să investească în rafinăria din Nicaragua
Referindu-se la acordurile semnate, Moncada și-a exprimat speranța că, odată cu semnarea programului cuprinzător și desfășurarea primei comisii mixte între Iran și Nicaragua în viitorul apropiat, relațiile dintre cele două țări se vor extinde și mai mult.

 

Ministrul iranian de externe, Hosein Amir Abdolahian, și omologul său din Nicaragua, Denis Moncada, au semnat la Managua un memorandum de înțelegere privind mecanismul de cooperare și consultări politice între ambele ministere de externe ale celor două țări.

 

Ministrul iranian de externe a vizitat joi o rafinărie din Nicaragua, unde se află, pentru a promova dezvoltarea legăturilor bilaterale dintre cele două țări.

Hosein Amir Abdolahian s-a prezentat la instalațiile „Supremo Sueño de Bolívar” (Supremul vis al lui Bolivar), o rafinărie administrată în comun de Iran, Venezuela și Nicaragua și situată în orașul Miramar.

La sosirea sa la complexul rafinăriei, șeful diplomației iraniene a fost primit de autoritățile de rang înalt din Nicaragua, printre care Iván Acosta, ministrul Finanțelor și Creditului Public; José Francisco López, ministrul consultativ pentru producție și comerț și Salvador Mansell, ministrul energiei și minelor.

Laureano Ortega Murillo, consilier prezidențial pentru Promovarea Investițiilor, Comerțului și Cooperării Internaționale, a mulțumit ministrului de externe persan pentru vizita la rafinăria „Supremo Sueño de Bolívar” și a subliniat capacitatea mare a Iranului și Nicaraguei pentru dezvoltarea acestui sector.

De asemenea, el și-a exprimat optimismul în ceea ce privește progresul și consolidarea cooperării dintre cele două țări.

 

A consemnat Ciprian Pop

 

În schimbul păcii, Statele Unite "ar oferi" Rusiei o cincime din teritoriul ucrainean

La mijlocul lunii ianuarie, Biden l-a trimis pe șeful CIA, William J. Burns, într-o misiune secretă la Kiev și Moscova. Burns urma să exploreze disponibilitatea ambelor părți de a negocia un acord de pace.

Potrivit postului elvețian de televiziune NZZ, oferta de la Kiev a fost „ pace pentru teritoriu ”, în timp ce oferta de la Moscova este „ pământ pentru pace ” (*). Teritoriul reprezintă 20 din suprafața Ucrainei. Este dimensiunea aproximativă a Donbasului.

Ambele părți au refuzat să se stabilească în aceste condiții. Ucrainenii nu vor ca teritoriul lor să fie divizat și ca vor castiga; rușii presupun că îl au deja și ca vor câștiga ei războiul.

Dezvăluirile NZZ confirmă divergențele care predominau la Casa Albă la momentul călătoriei lui Burns. Biden a vrut să evite un război prelungit și a fost dispus să sacrifice părți din Ucraina.

Aceasta este ceea ce Rand Corporation expuse deja : evitarea unui război prelungit este o prioritate mai mare pentru Statele Unite, mai importantă decât controlul întregului teritoriu al Ucrainei.

Publicarea articolului Rand ar indica, așa cum am explicat deja într-o altă intrare, o controversă în cadrul guvernului SUA pe tema războiului.

Pe de o parte sunt consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, și șeful CIA, Burns. Au vrut să pună capăt războiului rapid, astfel încât să se poată concentra asupra Chinei, pe care o considerau o amenințare mult mai mare pentru Statele Unite.

Pe de altă parte se află secretarul de stat, Anthony Blinken și secretarul apărării, Lloyd Austin. Ei nu vor să lase Rusia să scape și să ceară sprijin militar masiv pentru Ucraina.

Potrivit NZZ, după ce Burns a eșuat cu misiunea sa diplomatică la Kiev și Moscova, Biden a decis să autorizeze livrarea tancurilor de luptă Abrams.

Inițial, Biden a vrut să predea sute de transportoare blindate de personal și alte arme. Principalele tancuri de luptă ar fi trebuit să fie furnizate exclusiv de europeni.

Scholz nu se aștepta la asta. Târziu în seara zilei de 24 ianuarie, ziua în care cancelarul german a luat decizia privind livrarea tancurilor, Ministerul de Externe din Berlin ar fi trimis instrucțiuni oficiale confidențiale diplomaților aflați în misiuni în străinătate, potrivit sursei elvețiene citate aici.

Sub titlul „Urmatoarele linii: Livrarea tancurilor Leopard în Marea Britanie”, Ministerul Annalenei Baerbock a explicat că guvernul nu a luat încă o decizie cu privire la problema livrării tancurilor din Germania. „În cadrul coaliției internaționale în sprijinul Ucrainei, este încă necesar să discutăm problema posibilei livrări a Leopard 2”.

(*) https://www.nzz.ch/international/kampfpanzer-fuer-die-ukraine-wurde-olaf-scholz-ueberrumpelt-ld.1724136

A consemnat Ciprian Pop

 

Au cainii abilități extrasenzoriale? oricum ar fi, sunt o binecuvantare, alături de noi ca sa ne iubească

 

Există o credință comună cum că, câinii au unele abilități extrasenzoriale, cum ar fi capacitatea de a simți emoțiile stăpânului sau de a prezice dezastrele naturale.

Studiile au arătat că au un simț al mirosului puternic și pot detecta schimbări în mediul lor, inclusiv modificări ale chimiei corpului uman, ceea ce poate explica unele dintre abilitățile pe care le atribuie oamenii.

Câinii sunt, de asemenea, cunoscuți pentru capacitatea lor de a forma legături puternice cu stăpânii lor, ceea ce îi poate face să pară mai în ton cu emoțiile lor. În plus, câinii sunt animale foarte perceptive și sunt adesea sensibili la schimbările din mediul lor, ceea ce îi poate face, de asemenea, să pară a avea abilități inexplicabile.

Certă este capacitatea lor de a percepe și de a răspunde la emoțiile umane. Ei fac acest lucru în mai multe moduri, inclusiv:

· Limbajul corpului: câinii acordă o atenție deosebită limbajului nostru corporal, inclusiv expresiilor faciale, gesturilor și posturii. Aceste indicii le pot oferi o idee despre starea noastră emoțională, indiferent dacă suntem fericiți, triști, supărați sau stresați.

· Miros: Câinii au un simț al mirosului foarte dezvoltat și pot detecta modificări în chimia corpului nostru care sunt legate de starea noastră emoțională. De exemplu, atunci când suntem anxioși sau stresați, corpul nostru produce diferite substanțe chimice, iar câinii pot percepe aceste schimbări prin simțul mirosului.

· Indicații vocale: Câinii sunt, de asemenea, buni la captarea indiciilor vocale, cum ar fi tonul și volumul vocii noastre, care pot indica starea noastră emoțională. De exemplu, un ton de voce fericit și optimist va semnala unui câine că suntem fericiți, în timp ce un ton scăzut sau agresiv va semnala că suntem supărați.

· Indicii comportamentale: comportamentul și acțiunile noastre pot oferi câinilor, de asemenea, indicii despre starea noastră emoțională. De exemplu, dacă suntem fericiți și jucăuși, un câine este probabil să răspundă cu jucăuș și entuziasm, în timp ce dacă suntem supărați sau stresați, un câine poate deveni mai protector sau mai lipicios.

 

Câinii pot fi folosiți ca animale de terapie pentru a ajuta oamenii cu o varietate de afecțiuni fizice, emoționale și psihologice. Acest tip de terapie este cunoscut sub denumirea de „terapie asistată de animale” și implică utilizarea câinilor dresați pentru a ajuta oamenii în atingerea scopurilor terapeutice.

Unele beneficii comune ale folosirii câinilor pentru terapie includ:

· Reducerea stresului și a anxietății: s-a demonstrat că petrecerea timpului cu câinii de terapie și cu caini, in general scade nivelul de cortizol, care este hormonul stresului, și crește nivelul de oxitocină, care este hormonul asociat cu legăturile și emoțiile pozitive.

· Dispoziție îmbunătățită: câinii de terapie pot ajuta oamenii să se simtă mai relaxați și fericiți, ceea ce poate duce la o îmbunătățire a stării de spirit și a bunăstării generale.

· Interacțiune socială sporită: câinii de terapie pot ajuta oamenii care sunt izolați sau au dificultăți de a se conecta cu ceilalți, oferind o prezență care nu te judeca și de susținere.

· Sănătate fizică îmbunătățită: câinii de terapie pot ajuta persoanele cu afecțiuni fizice cum ar fi boli de inimă, hipertensiune arterială și artrita prin reducerea stresului și îmbunătățirea dispoziției, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice.


Câinii pot fi animale de terapie foarte eficiente datorită capacității lor de a forma legături puternice cu oamenii, prezenței lor calme și liniștitoare și capacității lor de a reduce stresul și de a îmbunătăți starea de spirit. Câinii de terapie pot fi folosiți pentru a ajuta oamenii cu o varietate de afecțiuni fizice, emoționale și psihologice și sunt un instrument valoros în domeniul terapiei și sănătății mintale.


Câinii folosesc o combinație de limbaj corporal, miros, indicii vocale și indicii comportamentale pentru a percepe și a răspunde la emoțiile noastre. Această capacitate de a înțelege și de a răspunde la emoțiile umane este unul dintre motivele pentru care câinii au o legătură atât de puternică cu noi și de ce sunt adesea numiți „cel mai bun prieten al omului”.

 

În unele tradiții religioase, câinii sunt considerați a fi ființe spirituale sau chiar mesageri ai Lui Dumnezeu. De exemplu, în unele tradiții native americane, se crede că, câinii sunt protectori și ghizi care îi ajută pe oameni în călătoria lor spirituală.

În alte tradiții religioase, câinii nu sunt considerați a avea un rol spiritual, dar sunt încă apreciați pentru compania și loialitatea lor. De exemplu, în creștinism, câinii nu sunt văzuți de obicei ca având un rol spiritual, dar sunt apreciați ca însoțitori loiali și credincioși.

Indiferent de credințele religioase specifice, mulți oameni găsesc confort și companie în câinii lor și îi văd ca pe o binecuvântare de la Dumnezeu. 

 

Ciprian Pop

În fața Iranului, Israelul își întărește legăturile cu Caucazul și Asia Centrală


Azerbaidjanul, bogat în surse de energie și supărat de amenințările Iranului, deschide o ambasadă la Tel Aviv; Israelul încearcă să construiască legături și cu alte țări din regiune.

Parlamentul Azerbaidjanului a aprobat în noiembrie planurile de deschidere a unei ambasade în Israel, o piatră de hotar în relația bilaterală înfloritoare.

Câteva săptămâni mai târziu, Baku-ul și-a numit ministrul adjunct al Educației ca prim ambasador al țării în Israel. „Cerul este limita” pentru legăturile dintre cele două țări, a declarat ministrul adjunct de externe azer, Fariz Rzayev la aterizarea pe Aeroportul Internațional Ben Gurion, la sfârșitul lunii decembrie.

Săptămâna trecută, ministrul azer de externe, Jeyhun Bayramov a găzduit o delegație diplomatică condusă de directorul politic al Ministerului de Externe și fostul trimis israelian în Franța, Aliza Bin Noun, formată din ambasadorii Israelului în regiune.

Această apropiere diplomatică este unul dintre numeroasele fructe ale unei noi inițiative a Ierusalimului de a-și consolida și dezvolta relațiile cu țările din Asia Centrală și Caucaz, potrivit oficialilor israelieni. Amplasate între Iran, Turcia, Rusia, China și subcontinentul indian, aceste regiuni bogate în energie sunt situate la intersecția geografică cheie care leagă Europa și Orientul Mijlociu de Orientul Îndepărtat.

„Am identificat o oportunitate anul trecut”, a declarat Yuval Fuchs, șeful diviziei Eurasia și Balcanii de Vest din cadrul Ministerului de Externe. „Există o convergență de interese. » spune el

Aceste interese gravitează în jurul Iranului, vânzărilor de arme, terorismului și energiei...

Deși Israelul nu este un jucător important în Asia Centrală sau Caucaz, Ierusalimul consideră că țara poate oferi aliaților săi avantaje unice, potrivite noilor lor interese.

De la vânzarea de arme către ambasadă

Poate cel mai evident semn al acestui efort este dezvoltarea relațiilor cu Azerbaidjanul, o țară seculară șiită cu majoritate musulmană, care se învecinează cu Rusia, Georgia, Armenia și – crucial pentru Israel cu Iranul.

Într-o conversație cu publicația israeliană de limba engleza The Times of Israel duminică, parlamentarul Ramin Mammadov a sugerat că Baku s-a abținut de la deschiderea unei ambasade în trecut din cauza amenințărilor din partea Iranului, pe fondul tensiunilor legate de războiul său cu Armenia.

„Am fost forțați, în această perioadă, să luăm în considerare riscurile emanate de puterile regionale și din alte țări”, a declarat Mammadov, membru al grupului interparlamentar de prietenie al Azerbaidjanului cu Israelul. „Acum sperăm că cele mai grave amenințări la adresa suveranității Azerbaidjanului sunt de domeniul trecutului. »

Azerbaidjanul a ieșit învingător dintr-un război de șase săptămâni cu Armenia, în 2020, care a luat viețile a peste 6.000 de soldați și a văzut Baku-ul câștigând controlul asupra teritoriilor disputate.

Tensiunile cu Iranul au crescut vertiginos în urma războiului, Iranul efectuând exerciții militare majore la granița cu Azerbaidjan și intensificându-și retorica împotriva Baku-ului.

Iranul, care găzduiește milioane de etnici azeri, și-a acuzat de mult timp vecinul său mai mic din nord că alimentează sentimentele separatiste pe teritoriul său.

Cu câteva zile înainte de votul asupra ambasadei, Azerbaidjanul a declarat că a arestat cinci dintre cetățenii săi pentru spionaj pentru Iran, la o săptămână după un schimb de declarații ostil între Baku și Teheran.

Mammadov a spus că Baku a ignorat deja poziția Iranului atunci când țara a luat decizia de a-și consolida legăturile cu Israelul.

„Ne arată că nu există obstacole pentru cele două țări ale noastre și că alte țări... nu pot fi o barieră pentru țările noastre”, a spus el.

Legăturile din ce în ce mai tensionate dintre Azerbaidjan și Iran reprezintă o oportunitate pentru Israel, în special în ceea ce privește securitatea.

O misivă recentă trimisă de Grupul de prietenie interparlamentar al Azerbaidjanului către Knesset (Parlamentul iranian) a evidențiat sprijinul Israelului pentru Baku în timpul celui de-al doilea război din Nagorno-Karabah din 2020, salutând „afinitatea profundă și încrederea dintre popoare”.

„Poporul din Azerbaidjan apreciază foarte mult și nu va uita niciodată sprijinul durabil și consecvent al Israelului pentru poziția justă a Azerbaidjanului în timpul războiului patriotic de 44 de zile”, au scris parlamentarii.

Ambasadorul Israelului în Azerbaidjan George Deek a vizitat locul unui atac mortal cu rachete în timpul conflictului. El a spus pentru The Times of Israel că gestul a fost „un punct de cotitură” în relație. O fotografie cu el depunând trandafiri roșii pe site a devenit o imagine emblematică folosită în videoclipurile care însoțesc cântecele despre război, a spus Deek.

„Israelul a dovedit că este alături de Azerbaidjan într-un moment în care acesta din urmă are nevoie de el”, a spus el. „Pentru ei, a fost dovada unei prietenii adevărate. A fost un moment decisiv în cariera mea diplomatică. » a adaugat acesta.

Dar, cel mai tangibil sprijin al Israelului a venit din armele pe care le-a furnizat.

Israelul este unul dintre principalii furnizori de arme ai Azerbaidjanului. Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), Israelul a furnizat 69% dintre cele mai importante arme importate de Baku între 2016 și 2020. Aceasta reprezintă 17% din exporturile de arme din Ierusalim pentru această perioadă.

Datorită poziției sale la granița cu Iranul, Azerbaidjanul este un aliat deosebit de interesant pentru Israel. Potrivit informațiilor culese din presa internațională, Baku i-a dat Israelului permisiunea de a folosi baze de pe pământul său pentru a efectua zboruri de recunoaștere deasupra Iranului și a vectori de informații în țară pentru a contracara programul său nuclear. Și, dacă Israelul ar decide să efectueze lovituri aeriene asupra reactoarelor și fabricilor iraniene, accesul la bazele azere ar face această sarcină mult mai fezabilă.

În octombrie, pe atunci ministrul Apărării, Benny Gantz a efectuat o vizită oficială în Azerbaidjan, în timpul căreia s-a întâlnit cu omologul său azer, Zakir Hasanov, și cu președintele țării, Ilham Aliyev.

De cealaltă parte a Mării Caspice, în Asia Centrală, Israelul vede și alte posibilități de deschidere, dar progresul în această regiune nu este evident pentru Ierusalim. Cele cinci țări din Asia Centrală – Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadjikistan și Kârgâzstan – au legături istorice și culturale cu Rusia, China și Turcia și lucrează din greu pentru a consolida aceste legături.

Cu toate acestea, războiul în curs din Ucraina și amenințările locale de securitate au creat deschideri pentru Israel într-o regiune care se învecinează și cu Iranul.

Rusia a fost principala protagonistă în Asia Centrală timp de secole, de când Imperiul Rus a cucerit ceea ce a numit Turkestan în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. În 1918, regiunea a fost împărțită în cinci republici sovietice care au făcut parte din URSS până la prăbușirea acesteia în 1991. Cu toate acestea, Moscova a continuat să exercite o influență semnificativă și să fie puternic implicată în regiune. Elitele vorbitoare de limbă rusă rămân parteneri naturali ai Kremlinului din Asia Centrală.

Cu toate acestea, se pare că există semne că strânsoarea Moscovei s-a diminuat de anul trecut. Niciuna dintre aceste cinci țări nu susține invazia Ucrainei de către Rusia și nici nu recunoaște republicile separatiste susținute de Rusia de acolo și toate participă la sancțiunile împotriva Moscovei.

„Puterea soft rusească din Asia Centrală se risipește în fața ochilor noștri”, a scris Temmur Umarov, de la Carnegie Institute, într-un eseu publicat luna trecută.

Turcia este o altă greutate grea în regiune. Împărtășește legături lingvistice și culturale cu toate țările, cu excepția Tadjikistanului, și folosește Organizația Statelor Turcice, formată din cinci membri, ca organism oficial de coordonare în regiune. Pe măsură ce reputația armelor rusești scade pe măsură ce forțele sale suferă eșecuri în Ucraina, Turcia – în special dronele sale – umple golul.

Turcia reprezintă, de asemenea, o rută interesantă către Europa. Asia Centrală este o sursă importantă de energie pentru Turcia, care se străduiește, de asemenea, să se poziționeze ca un hub de distribuție a gazelor naturale între Asia și Europa.

China se profilează la granița de est a regiunii. Din 2010, Beijingul este principalul partener comercial al Asiei Centrale, iar legăturile feroviare și rutiere ale proiectului de infrastructură masiv One Belt, One Road traversează toate cele cinci țări. Pentru a proteja aceste investiții – și pentru a profita de slăbiciunea Rusiei și de retragerea americană din Afganistan – China este din ce în ce mai implicată în domeniul securității și al armamentului.

China este, de asemenea, cel mai mare cumpărător de gaze naturale din Asia Centrală.

Iranul este, de asemenea, un jucător important în Asia Centrală, în special ca partener comercial. Este unul dintre statele – alături de Turkmenistan, Kazahstan, Rusia și Azerbaidjan – care se învecinează cu Marea Caspică, un punct de tranzit și o sursă de combustibili fosili esențiali.

Neavând ieşire la mare, ţările din Asia Centrală folosesc Bandar Abbas, în Iran, ca port principal.

Teheranul are, de asemenea, legături religioase și etnice cu regiunea, în special cu tadjicii care vorbesc farsi.

În ciuda legăturilor lor de lungă durată reciproc avantajoase, cele cinci țări par să fie precaute față de planurile Republicii Islamice în regiune, care ar putea favoriza o deschidere diplomatică cu Israelul.

„Există o creștere a activității iraniene în zonă”, a declarat un oficial israelian pentru Jerusalem Post. „Iranienii caută și oportunități în regiune . Aș spune că țările sunt conștiente de preocupările Israelului. »

Oficialul a spus că statele din Asia Centrală au propriile lor preocupări cu privire la Republica Islamică. „Nu sunt orbi sau naivi”, a spus oficialul.

În 2016, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a vizitat Kazahstanul, a noua țară ca mărime din lume și putere economică incontestabilă din Asia Centrală, devenind primul premier israelian care a vizitat țara bogată în minerale.

Israelul are trei ambasade în regiune, în Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan, dar numai Kazahstan și Uzbekistan au ambasade în Israel.

În ciuda manifestărilor puternice din partea greilor regionali, Israelul încearcă să dezvolte legături mai strânse pe baza amenințărilor comune.

„Desigur că avem tot interesul să consolidăm cooperarea și vizibilitatea – cooperarea practică – cu țările care se învecinează cu Iranul”, a spus oficialul israelian.

Una dintre amenințările cu care se confruntă atât Israelul, cât și cele cinci țări este răspândirea islamului radical. Într-adevăr, încă din anii 2000, grupurile teroriste naționale au comis atacuri și au antrenat mii de luptători străini să meargă să lupte în Siria și Irak, Statul Islamic fiind unul dintre aceste grupuri.

Retragerea NATO din Afganistan în 2021 și revenirea talibanilor la putere la Kabul au sporit temerile că luptătorii jihadiști vor trece în țările din Asia Centrală și se vor lega de grupuri locale.

În decembrie, Ministerul Afacerilor Externe israelian a găzduit 24 de oficiali guvernamentali din cele cinci țări pentru un tur de studiu axat pe securitatea frontierei și spațiul cibernetic.

Excursia a fost organizată de biroul regional al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă, cu sediul în Uzbekistan.

Grupul a vizitat aeroportul Ben Gurion pentru a discuta despre practicile sale de control la frontieră acolo. El a analizat, de asemenea, sistemele de control la frontieră ale Israel Aerospace Industries și a vizitat centrul de monitorizare vamal din portul Ashdod.

Reprezentanții au vizitat apoi Direcția Națională Cibernetică și au fost informați despre centrul de control al poliției din Ierusalim.

Legăturile de securitate sunt facilitate într-o oarecare măsură de istoria lungă a evreilor din regiune și de faptul că zeci de mii de evrei care fugeau de Holocaust și-au găsit refugiu acolo.

Evolutiile zonei sunt interesante și merita urmarite.

A consemnat Ciprian Pop

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu