sâmbătă, 25 martie 2023

Asociația "România muncitoare" se pronunta clar si energic, în toate ocaziile pentru ridicarea cruntei blocade impuse de Washington Cubei!

 Asociația "România muncitoare" se pronunta clar si energic, în toate ocaziile pentru ridicarea cruntei blocade impuse de Washington Cubei!

 

Dintre toate obstacolele cu care s-a confruntat Cuba pe drumul către dezvoltarea economică, socială și umană, niciuna nu a fost atât de formidabilă și nu a avut atâtea consecințe dăunătoare ca blocada impusă de Statele Unite. Embargoul ascunde un întreg set de măsuri economice unilaterale și chiar extrateritoriale. În practică, și conform legilor care au fost adăugate de-a lungul deceniilor, embargoul a luat forma unei blocade, termen folosit de Cuba pentru a desemna un act de război într-un război nedeclarat, deoarece se referă nu numai la produse, ci și la tehnologie, transport, finanțare, valută etc. Mai ales că Washingtonul a căutat să facă acest set de măsuri multilateral, să dea legislației sale anti-cubaneze o sferă extrateritorială.

În octombrie 1960, Washingtonul a decretat un embargo împotriva Cubei. Limitat inițial la exporturi, urma să-l extindă din februarie 1962 la import. Documentele interne americane recent dezvăluite de arhive ne spun că obiectivul era să semene haosul, să țină ostatic poporul cubanez și să-l înfometeze pentru a-l împinge să se ridice. Acest lucru a făcut din embargo o măsură fundamental imorală.


Blocada a atins punctul culminant sub administrația Trump, care a adoptat peste 240 de măsuri împotriva Cubei, dintre care multe au inversat relaxările adoptate la sfârșitul președinției Obama. Mai ales că loveau o țară care a trebuit să facă față unei pandemii, ceea ce îngreuna importarea echipamentelor medicale și sanitare.

Acest set de măsuri coercitive unilaterale face parte din infracțiunea de genocid, conform Convenției de la Geneva din 1948. Constituie o încălcare sistematică a dreptului la autodeterminare al poporului cubanez, a principiului egalității suverane a statelor, a libertății comerciale.
 
Nu există familie sau sector cubanez care să nu fi suferit de pe urma efectelor blocadei: în ceea ce privește sănătatea, hrana, serviciile, prețul produselor, relațiile de familie etc. 80% dintre cubanezi au trăit încă de la naștere sub blocada. Acesta va fi cauzat prejudicii care se ridică, de la înființare, la aproape 150 de miliarde de dolari. Costurile pe care le presupune în 12 ore sunt echivalente cu toată insulina necesară pentru 60.000 de pacienți într-un an!!!

Odată in plus, noi, membrii Asociației "România muncitoare", de aici, de la Bucuresti, ne pronuntam ferm si energic pentru ridicarea ei! Este o dezbatere care face ca Statele Unite să arate rău, în măsura în care blocada răspunde unui scop contrar dreptului și moralității internaționale, o încălcare sistematică a drepturilor fundamentale care, în apogeul cinismului, nu a reușit în 60 de ani sa faca Cuba sa îsi piarda suveranitatea, dar a lovit greu și zi de zi eroicul sau popor!

 

În egala masura, ne pronuntam pentru scoaterea Cubei din lista tarilor ”care sponsoriezeaza terorismul”, creata de SUA fara dovezi clare și pe criterii eminamente politice de moment. Printre altele, includerea pe această listă face dificilă pentru Cuba efectuarea tranzacțiilor internaționale sau să obțină împrumuturi pentru alimente, medicamente și infrastructură esențială pentru poporul său. Este o listă în care Cuba care nu ar fi trebuit niciodată inclusă, mai ales având în vedere că în ultimele șase decenii a fost victima a sute de acte de terorism planificate din Statele Unite, care au ucis 3.478 de persoane și au invalidat alte 2.099.

 

A venit timpul sa renuntati la Blocada!

Mai bine fără blocadă!

Asociația "România muncitoare" cere Washingtonului să renunțe imediat la blocada!

Solidaritate fără margini fata de poporul cubanez prieten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciprian Pop

Secretar General

Asociația "România muncitoare"

București

25 martie 2023

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu