Asociația Romania Muncitoare, cu sediul în București, sub demna mea conducere, profită de această ocazie pentru a saluta recenta decizie a guvernului SUA care pune capăt unor măsuri coercitive specifice care, împreună cu multe altele, au cauzat prejudicii grave economiei și vieții în Cuba în general, cu un efect grav asupra populației. În același timp, credem că astfel de măsuri vin prea târziu, după ce au provocat suferințe de neconceput poporului frate cubanez. Vin târziu pentru că măsura se ia în ultimele zile ale actualei administrații și se știe deja că, în următoarea, multe figuri continuă să mizeze pe sufocarea poporului cubanez pentru a produce o schimbare de sistem.
Mai rău, blocada este încă în vigoare și a fost întărită de nenumărate ori din 2016. Să ne amintim că, în perioada crizei COVID, aplicarea legilor blocadei a împiedicat Cuba să obțină aparate respiratorii și măști pentru a face față epidemiei, cu tristul rezultat că a costat vieți omenești.
Să nu uităm că blocajul genocidar afectează o întreagă populație, dintre care 80% sau mai mult s-au născut după impunerea ei. Aceasta nu constituie doar o pedeapsă colectivă nedreaptă, ci și o încălcare a principiilor dreptului internațional și a drepturilor fundamentale ale omului. Așa spun și diferitele organe ale Organizației Națiunilor Unite.
Această blocada are un cost uman, dar și economic, întrucât reprezintă o pierdere anuală de 5 miliarde de dolari pentru insulă. Datorită naturii sale extrateritoriale, afectează chiar companiile și băncile noastre, cărora le este greu să facă afaceri cu Cuba.
Aș dori să vă reamintesc că Cuba a fost lovită succesiv de două uragane - Oscar și Rafael - care au paralizat sistemul electric al țării de două ori în succesiune rapidă și au cauzat pagube considerabile. Și că recuperarea după aceste dezastre naturale a fost și mai dificilă din cauza lipsei de echipamente, materiale și resurse, care au fost refuzate sau îngreunate de blocadă. Recuperarea a fost posibilă datorită rezistenței cubanezilor, a lucrătorilor din sistemul național de electricitate și a solidarității popoarelor din întreaga lume precum China, Rusia, Columbia și Mexic, printre altele.
Deciziile luate la 14 ianuarie de administrația Biden demonstrează că plasarea Cubei pe această listă și aplicarea de sancțiuni care îi afectează economia și viața poporului său este nedreptate și trebuie să înceteze.
De aceea, trebuie să facem din solidaritatea internațională cu Cuba o realitate și să continuăm să o facem realitate, așa cum am făcut în mai multe rânduri, și profităm de această ocazie pentru a ne arăta deschiderea de a colabora cu alte organizații românești și de a ne uni forțele în acest sens.
Trăiască poporul fratern cubanez și lupta lui demnă!
Cu aceeași afecțiune și aceeași solidaritate militantă,
Ciprian Dorel Pop
Secretar general
Asociația România Muncitoare
Bucureşti, 16 ianuarie 2025
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu