marți, 19 iulie 2016

Creste îngrijorarea internațională cu privire la modul barbar în care Erdogan gestionează urmările asa-zisei "lovituri de stat"


Creste îngrijorarea internațională cu privire la modul barbar în care Erdogan gestionează urmările asa-zisei "lovituri de stat"
In cursul zilei de astăzi, un grup de experți ONU, au cerut guvernului turc să își respecte obligațiile internaționale în domeniul drepturilor omului, atunci când se ocupă de investigarea urmărilor tentativei de lovitură de stat militară.
"În vremuri de criză, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, este mai important ca niciodată", au remarcat aceștia într-o declarație comună.
Trebuie sa fim conștienți de un aspect, anume ca în termen de doar câteva ore de la tentativa de lovitură de stat eșuată, Consiliul Superior al Procurorilor și judecătorilor de la Ankara a luat hotărârea suspendării unui număr de 2.745 judecătorii și procurorii din funcțiilor lor, acționând ca la carte, parca după un program dinainte stabilit.
De asemenea, s-au emis peste 755 de mandate de arestare pentru judecători și procurori, inclusiv doi judecători ai Curții Constituționale.
Experții, inclusiv Raportorul Special al ONU privind independența judecătorilor și avocaților, raportor special al ONU privind execuțiile sumare sau arbitrare, raportorul special al ONU privind tortura și alte tratamente crude, inumane sau degradante, raportorul special al ONU privind promovarea profesională și protecția dreptului la libertatea de opinie, și Președintele Grupului de lucru al ONU privind detenția arbitrară, au cerut autorităților turce să-i elibereze, respectiv să reactiveze pe acești judecători și procurori, întrucât nu li se pot aduce acuzații credibile, faptele acestora neputând fi evidențiate în mod corespunzător.
Experții ONU pentru drepturile omului au atras, de asemenea, atenția asupra numărului de arestări efectuate până în prezent, 7.500 potrivit unor surse oficiale.
Experții in drept internațional au exprimat, de asemenea, și îngrijorări serioase în ceea ce privește apelul lansat de Președintele Erdogan cu privire la reintroducerea pedepsei capitale, abolită în 2004, spunând că re-introducerea pedepsei cu moartea nu este legal permisă în temeiul Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice sau al Convenției Europene a drepturilor omului.
Pe de-alta parte, în presa internațională apar și alte chestiuni îngrijorătoare: Turcia a revocat licențele unui număr de 21 de mii de cadre didactice care lucrează în instituțiile private.
Consiliul pentru Educație Superioara din Turcia a ordonat in aceasta seara demisia unui număr de 1.577 decani de la toate universitățile - atât publice, cât și private - din întreaga țară.
Prigoana militarilor continua și în interiorul, și în exteriorul granițelor Turciei. Cum era de așteptat, autoritățile saudite, alta entitate închistata în niște tradiții barbare, medievale, la cererea Ankarei, au procedat la reținerea Atașatului Militar al Turciei din Kuweit, potrivit postului de televiziune Al Arabiya.
Mikail Gullu urma sa schimbe avionul pe aeroportul din orașul saudit Dammam, aflându-se în drum spre Amsterdam. Si pe acest diplomat militar il acuza Erdogan ca ar fi fost "pucist".
De asemenea, conform unor informații vehiculate de către postul de televiziune Russia Today, marina militara turca este încă în imposibilitatea de a localiza un număr de 14 nave, în timp ce două elicoptere cu 25 militari ai forțelor speciale lipsesc, de asemenea.
Timp de aproape un secol, forțele armate turcești au fost păzitorii constituției seculare a țării, armata fiind, așadar, principalul garant al democrației și, oricine acționează in Turcia cu atâta ura împotriva militarilor, este, fără îndoială, la fel de pornit și împotriva ideei de democrație sau de respectare a drepturilor omului, dar, sa nu ne mire: Erdogan este un Șef de Stat care a absolvit o facultate cu o diploma eliberată în anul 1981, deși universitatea de la care pretinde ca o are a început să funcționeze abia un an mai târziu, în 1982, asta fără a mai pune la socoteală faptul că titulatura trecută pe diploma lui Erdogan fusese dată facultății abia din 1983, deci la doi ani după "eliberarea" acesteia, conform celor publicate astăzi de un bine-cunoscut cotidian de la noi.
Ciprian POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu