duminică, 31 iulie 2016

România Muncitoare - AUGUST 2016


România Muncitoare - AUGUST 2016
 
 
Muncă şi unitate, luptă 
 
pentru dreptate!
 
 

 
 
 Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.243 din August 2016
 
Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).
 
Telefon: 0724/717293
 
 

E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com

 
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543




CUPRINS:

Din nou despre tehnocraţi........................................4
România şi românii...................................................5
Rubrica “MAPAMOND”.............................................7
























Din nou despre tehnocraţi
Aventurile guvernului Cioloş par să nu mai aibă sfîrşit. Nu ştiu dacă ţara asta mai are răbdare pînă la alegeri, mai ales că vor să le împingă în iarnă.
Dar, să le luăm pe rînd:
  1. Problemele din sănătate par de nerezolvat. Mai mult, ameninţă să se transforme într-o criză majoră. Nu văd ca situaţia explozivă să-i preocupe nici pe ministrul sănătăţii, nici pe premier. Dar nici sindicatele nu mi se pare că fac ceva.
    2. Un ministru a ajuns la concluzia că bugetarii sînt prea mulţi. Depinde unde! Dacă tot aţi decis să faceţi reduceri, nu vreţi să începeţi cu ministerele şi puzderia de agenţii care nu fac decît să mute hîrtii şi să fie locuri călduţe pe bani mulţi pentru nepoate, fini, recomandaţi şi...recomandate. De acolo chiar merită să mai reduceţi posturile inutile!
    3. Doamna Prună se luptă cu situaţia din penitenciare. Surprinzător! Deşi e o adeptă a fostului regim, se pare că nu ştie că pe vremea răposatului existau şi amnistii şi pedepse "la locul de muncă", aşa că ar trebui să studieze cum se rezolvau lucrurile atunci. Sau, a primit doamna Prună ordin ca noi să plătim amenzi la CEDO, că tot ne merge prea bine ?
    4. De data asta mă voi opri mai ales la învăţămînt, tocmai pentru că toată lumea tace. Mă aşteptam ca măcar doamna Andronescu, o persoană cu mult profesionalism şi mai mult bun simţ, să fi replicat. La sindicate nu mă aşteptam pentru că ele se află într-o perpetuă vacanţă, iar de ameninţările lor nu se mai teme nimeni.
Domnul ministru de care nu am auzit pînă acum şi nici nu ştiu cum îl cheamă, sincer omul nu mi-a atras atenţia prin nimic! se ocupă de doctorate.
Nu-l vom întreba unde şi-a dat domnia sa doctoratul, nici nu vom verifica dacă e plagiat sau nu. Pur şi simplu, el şi doctoratul lui, ca şi alte sute de doctorate nu sînt importante decît pentru vanitatea celor care le-au dobîndit.
Ceea ce mi se pare extrem de trist e că un ministru al învăţămîntului consideră că el nu are altceva de făcut decît să se ocupe de doctorate. Nimic despre şcoli, despre abandonul şcolar, despre performanţele elevilor şi ale profesorilor şi nu în ultimul rînd, despre salarii. Pentru domnul ministru, se pare, aacestea nu sînt griji. Singura grijă a domnului ministru (probabil motivul pentru care a şi fost numit!) e teza de doctorat a domnului Tobă.
Dacă nu demisionează el, demisionez eu, ameninţă domnul ministru.
Eu zic să nu mai aşteptaţi să vedeţi cum e cu teza domnului Tobă, demisionaţi acum domnule ministru! Aţi face o favoare învăţămîntului românesc, care oricum nu vă interesează. Nu avem nevoie de un ministru dezinteresat. Aşa că demisionaţi mai repede! Şi vacanţă plăcută domnilor lideri sindicali!
Amaranta


România şi românii

Tot mai des, aleşii noştri vorbesc despre România, în vreme ce românii par a fi uitaţi. Iată cîteva exemple: Domnul Preşedinte vorbeşte aproape exclusiv despre România. El este Preşedintele României, la diferite întruniri reprezintă interesele României, “situaţia economică este dificilă pentru România”...
În altă ordine de ideei, ne spune, totuşi, că "soţia mea e româncă", dar nu am mai auzit să spună aproape niciodată nici că îi reprezintă pe români, măcar pe cei care l-au votat, că pe ceilalţi i-a ignorat cu desăvîrşire, nici că i-ar păsa de ei, cu excepţia diasporei. Se pare că în mintea Domnului Preşedinte, România este un teritoriul pe o hartă, cu munţi, ape, bogăţii, dar fără oameni. E bine! Mai ales pentru cei care l-au votat!
Mai există şi un partid care, chiar dacă are un N în siglă, de "naţional" nu mai are nimic. Şi cei doi şefi interimari tot de diasporă nu mai pot. Să-i voteze diaspora atunci, dacă cei de aici nu există, pentru că problemele lor nu-i preocupă! Din păcate, parcă văd că la toamnă românii vor da năvală să-i voteze, pe ei şi pe cei cu mărul, dar să nu uite că mărul din basm era otrăvit, iar săgeţile sînt bune să facă răni, aşa că nu vor avea de ce să se plîngă dacă, după ce-i vor trimite la guvernare, cu domnul Cioloş în frunte, că nici el nu-i reprezintă pe români, vor avea o viaţă de mizerie şi salarii reduse iar ca în 2010.
Şi, iata, apare şi cireaşa pe tort! Un partid-ONG care, zice şeful acestuia, un domn lipsit total şi de charismă şi de discurs, pe numele său Nicuşor Dan, vrea “să salveze România”. Cum domnul în cauză nu se aliază cu nimeni, nici la Bucureşti, nici după alegerile parlamentare, nu prea înţelegem noi ăştia “mai proşti”, cam ce intenţii are. Nimic pentru români, desigur, dat fiind că mîna sa dreaptă e o doamnă Armand, care a luat multe milioane de la statul ăsta aşa cum e el, chiar nefăcînd nimic. Deşi doamna în cauză vine din Franţa, comportamentul său politic şi maniera în care ne administrează lecţii aminteşte mai degrabă de Dămăroaia şi aproape că te face s-o priveşti cu oarece nostalgie pe Elena...
Privind însă la pomposul titlu al noului partid "Salvaţi România", nu poţi să nu te întrebi de cine anume urmează ei să o salveze ? Nu cumva de românii care mai îndrăznesc să locuiască încă pe aceste pămînturi atît de dorite (şi în parte, chiar obţinute) de atît de mulţi ?
În final, o întrebare retorică pentru domnul Nicuşor Dan: dacă tot îi detestă el pe parlamentari şi parlamentul în general, de ce mai vrea să ajungă acolo ?
Amaranta
MAPAMOND


Autoritățile de la Bruxelles resping gesturile anti-democratice ale Guvernului turc

Guvernul belgian l-a convocat pe Ambasadorul turc la Bruxelles, solicitându-i acestuia să explice remarcile lansate de către personalul Misiunii Diplomatice la adresa autorităților locale care au relații cu opozanții Președintelui Recep Tayyip Erdogan și în legătura cu solicitarea ambasadei de a închide școlile ce aparțin fundației Gulen.
Prim-ministrul belgian, Charles Michel, a declarat în fata Parlamentului ca acesta este este “primul pas." El a mai adăugat că "ulterior acestui demers, guvernul va vedea ce măsuri se vor lua, deoarece gestul diplomaților turci este inacceptabil."
Ambasada Turciei în Belgian a acuzat autoritățile regionale flamande de a avea legături strânse cu activiștii anti-Erdogan și a cerut, la fel ca și în România, închiderea instituțiilor de învățământ ale Fundației lui Gulen.
Ciprian POP

Mania lui Erdogan manifestata și în Centrala Ministerului de Externe de la Ankara

La solicitarea aceluiași tot mai răzbunător Erdogan, Ministerul de Externe al Turciei a concediat astăzi un număr de 88 de funcționari din centrala, inclusiv doi ambasadori aflați la post în exterior, în cadrul a ceea ce autoritățile turce numesc “investigații în urma loviturii de stat”.
In același timp, compania aeriana națională Turkish Airlines a concediat zilele acestea un număr de 211 de angajați, invocând legăturile acestora cu mișcarea religioasă Gülen, pe care Președintele Recep Tayyip Erdogan o acuza fără dovezi palpabile pentru tentativa eșuată de a răsturna guvernul la 15 iulie.
Ciprian POP

Reacții internaționale legate de modul de acțiune al lui Erdogan după lovitura de stat de acum o săptămână

Guvernul Marocului și-a exprimat "profunda îngrijorare", urmare a acțiunilor de după lovitura de stat eșuata împotriva lui Erdogan, după cum semnalează presa de limba franceza de la Rabat. Guvernul marocan a semnalat pentru mediile locale ca, în timp ce Regatul a fost printre primele națiuni care au denunțat tentativa de lovitură de stat, autoritățile marocane sunt, de asemenea, foarte preocupate de arestările masive în rândul profesorilor și a judecătorilor din Turcia. Marocul a solicitat protejarea ordinii constituționale și a legitimității instituționale și păstrarea unității și coeziunii sociale în această țară musulmană frățească, conform acelorași surse. Ministerul Afacerilor Externe austriac, a semnalat pentru mediile locale ca l-a convocat pe Ambasadorul Turciei pentru a discuta despre comportamentul autoritar al guvernului de la Ankara și pentru a-i exprima acestuia îngrijorarea guvernului austriac în acest sens. "Suntem îngrijorați de faptul că Turcia dezvolta trăsături autoritare. Prin urmare, l-am convocat pe ambasador pentru ca acesta să clarifice în ce direcție și ce turnura vor lua aceste decizii centrale de la Ankara", a declarat Ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, pentru postul public de televiziune OE1. Recentele evenimente din Turcia au adus tensiuni și în comunitatea turca din Olanda. Un centru cultural din Rotterdam condus de Fundația Nida, care este afiliată mișcării Gülen, a fost atacat cu pietre pentru două nopți la rând. În ultimii ani, comunitatea turcă olandeză a devenit din ce în ce polarizată între susținătorii și adversarii lui Erdoğan. Aproximativ 400.000 de cetățeni turci locuiesc în aceasta tara, împreună cu 100.000 de etnici turci din alte țări, ceea ce reprezintă aproximativ 2,5% din populație. Primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a făcut apel la calm în cadrul comunității și a declarat că este pregătit să medieze între cele două părți, dacă este necesar. Nu este pentru prima dată când suporterii lui Erdoğan au fost acuzați de a-i fi intimidat pe colegii emigranți care vorbesc împotriva președintelui. La începutul acestui an, Consulatul turc din Rotterdam a trimis o circulară prin care dispunea resortisanților săi să transmită detaliile tuturor celor care l-au insultat pe Erdoğan pe siturile de socializare de limba olandeza, deși, mai târziu, a retras scrisoarea, susținând că demersul ar fi fost înțeles greșit de către presa olandeză. Ciprian POP

Creste îngrijorarea internațională cu privire la modul barbar în care Erdogan gestionează urmările asa-zisei "lovituri de stat"

Un grup de experți ONU, au cerut guvernului turc să își respecte obligațiile internaționale în domeniul drepturilor omului, atunci când se ocupă de investigarea urmărilor tentativei de lovitură de stat militară.
"În vremuri de criză, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, este mai important ca niciodată", au remarcat aceștia într-o declarație comună.
Trebuie sa fim conștienți de un aspect, anume ca în termen de doar câteva ore de la tentativa de lovitură de stat eșuată, Consiliul Superior al Procurorilor și judecătorilor de la Ankara a luat hotărârea suspendării unui număr de 2.745 judecătorii și procurorii din funcțiilor lor, acționând ca la carte, parca după un program dinainte stabilit.
De asemenea, s-au emis peste 755 de mandate de arestare pentru judecători și procurori, inclusiv doi judecători ai Curții Constituționale.
Experții, inclusiv Raportorul Special al ONU privind independența judecătorilor și avocaților, raportor special al ONU privind execuțiile sumare sau arbitrare, raportorul special al ONU privind tortura și alte tratamente crude, inumane sau degradante, raportorul special al ONU privind promovarea profesională și protecția dreptului la libertatea de opinie, și Președintele Grupului de lucru al ONU privind detenția arbitrară, au cerut autorităților turce să-i elibereze, respectiv să reactiveze pe acești judecători și procurori, întrucât nu li se pot aduce acuzații credibile, faptele acestora neputând fi evidențiate în mod corespunzător.
Experții ONU pentru drepturile omului au atras, de asemenea, atenția asupra numărului de arestări efectuate până în prezent, 7.500 potrivit unor surse oficiale.
Experții in drept internațional au exprimat, de asemenea, și îngrijorări serioase în ceea ce privește apelul lansat de Președintele Erdogan cu privire la reintroducerea pedepsei capitale, abolită în 2004, spunând că re-introducerea pedepsei cu moartea nu este legal permisă în temeiul Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice sau al Convenției Europene a drepturilor omului.
Pe de-alta parte, în presa internațională apar și alte chestiuni îngrijorătoare: Turcia a revocat licențele unui număr de 21 de mii de cadre didactice care lucrează în instituțiile private.
Consiliul pentru Educație Superioara din Turcia a ordonat in aceasta seara demisia unui număr de 1.577 decani de la toate universitățile - atât publice, cât și private - din întreaga țară.
Prigoana militarilor continua și în interiorul, și în exteriorul granițelor Turciei. Cum era de așteptat, autoritățile saudite, alta entitate închistata în niște tradiții barbare, medievale, la cererea Ankarei, au procedat la reținerea Atașatului Militar al Turciei din Kuweit, potrivit postului de televiziune Al Arabiya.
Mikail Gullu urma sa schimbe avionul pe aeroportul din orașul saudit Dammam, aflându-se în drum spre Amsterdam. Si pe acest diplomat militar il acuza Erdogan ca ar fi fost "pucist".
De asemenea, conform unor informații vehiculate de către postul de televiziune Russia Today, marina militara turca este încă în imposibilitatea de a localiza un număr de 14 nave, în timp ce două elicoptere cu 25 militari ai forțelor speciale lipsesc, de asemenea.
Timp de aproape un secol, forțele armate turcești au fost păzitorii constituției seculare a țării, armata fiind, așadar, principalul garant al democrației și, oricine acționează in Turcia cu atâta ura împotriva militarilor, este, fără îndoială, la fel de pornit și împotriva ideei de democrație sau de respectare a drepturilor omului, dar, sa nu ne mire: Erdogan este un Șef de Stat care a absolvit o facultate cu o diploma eliberată în anul 1981, deși universitatea de la care pretinde ca o are a început să funcționeze abia un an mai târziu, în 1982, asta fără a mai pune la socoteală faptul că titulatura trecută pe diploma lui Erdogan fusese dată facultății abia din 1983, deci la doi ani după "eliberarea" acesteia, conform celor publicate astăzi de un bine-cunoscut cotidian de la noi.
Ciprian POP

Creste îngrijorarea internațională cu privire la modul barbar în care Erdogan gestionează urmările asa-zisei "lovituri de stat"

Creste îngrijorarea internațională cu privire la modul barbar în care Erdogan gestionează urmările asa-zisei "lovituri de stat"
In cursul zilei de astăzi, un grup de experți ONU, au cerut guvernului turc să își respecte obligațiile internaționale în domeniul drepturilor omului, atunci când se ocupă de investigarea urmărilor tentativei de lovitură de stat militară.
"În vremuri de criză, respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, este mai important ca niciodată", au remarcat aceștia într-o declarație comună.
Trebuie sa fim conștienți de un aspect, anume ca în termen de doar câteva ore de la tentativa de lovitură de stat eșuată, Consiliul Superior al Procurorilor și judecătorilor de la Ankara a luat hotărârea suspendării unui număr de 2.745 judecătorii și procurorii din funcțiilor lor, acționând ca la carte, parca după un program dinainte stabilit.
De asemenea, s-au emis peste 755 de mandate de arestare pentru judecători și procurori, inclusiv doi judecători ai Curții Constituționale.
Experții, inclusiv Raportorul Special al ONU privind independența judecătorilor și avocaților, raportor special al ONU privind execuțiile sumare sau arbitrare, raportorul special al ONU privind tortura și alte tratamente crude, inumane sau degradante, raportorul special al ONU privind promovarea profesională și protecția dreptului la libertatea de opinie, și Președintele Grupului de lucru al ONU privind detenția arbitrară, au cerut autorităților turce să-i elibereze, respectiv să reactiveze pe acești judecători și procurori, întrucât nu li se pot aduce acuzații credibile, faptele acestora neputând fi evidențiate în mod corespunzător.
Experții ONU pentru drepturile omului au atras, de asemenea, atenția asupra numărului de arestări efectuate până în prezent, 7.500 potrivit unor surse oficiale.
Experții in drept internațional au exprimat, de asemenea, și îngrijorări serioase în ceea ce privește apelul lansat de Președintele Erdogan cu privire la reintroducerea pedepsei capitale, abolită în 2004, spunând că re-introducerea pedepsei cu moartea nu este legal permisă în temeiul Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice sau al Convenției Europene a drepturilor omului.
Pe de-alta parte, în presa internațională apar și alte chestiuni îngrijorătoare: Turcia a revocat licențele unui număr de 21 de mii de cadre didactice care lucrează în instituțiile private.
Consiliul pentru Educație Superioara din Turcia a ordonat in aceasta seara demisia unui număr de 1.577 decani de la toate universitățile - atât publice, cât și private - din întreaga țară.
Prigoana militarilor continua și în interiorul, și în exteriorul granițelor Turciei. Cum era de așteptat, autoritățile saudite, alta entitate închistata în niște tradiții barbare, medievale, la cererea Ankarei, au procedat la reținerea Atașatului Militar al Turciei din Kuweit, potrivit postului de televiziune Al Arabiya.
Mikail Gullu urma sa schimbe avionul pe aeroportul din orașul saudit Dammam, aflându-se în drum spre Amsterdam. Si pe acest diplomat militar il acuza Erdogan ca ar fi fost "pucist".
De asemenea, conform unor informații vehiculate de către postul de televiziune Russia Today, marina militara turca este încă în imposibilitatea de a localiza un număr de 14 nave, în timp ce două elicoptere cu 25 militari ai forțelor speciale lipsesc, de asemenea.
Timp de aproape un secol, forțele armate turcești au fost păzitorii constituției seculare a țării, armata fiind, așadar, principalul garant al democrației și, oricine acționează in Turcia cu atâta ura împotriva militarilor, este, fără îndoială, la fel de pornit și împotriva ideei de democrație sau de respectare a drepturilor omului, dar, sa nu ne mire: Erdogan este un Șef de Stat care a absolvit o facultate cu o diploma eliberată în anul 1981, deși universitatea de la care pretinde ca o are a început să funcționeze abia un an mai târziu, în 1982, asta fără a mai pune la socoteală faptul că titulatura trecută pe diploma lui Erdogan fusese dată facultății abia din 1983, deci la doi ani după "eliberarea" acesteia, conform celor publicate astăzi de un bine-cunoscut cotidian de la noi.
Ciprian POP
Perspective de dezvoltare pentru Africa până în 2063
Cel de-al XXVII – lea Summit al Uniunii Africane (UA), a debutat miercurea trecuta și se va încheia duminica, 17 iulie, în Capitala Rwandei, Kigali, având ca tema de dezbatere Agenda Pan africana 2063, un plan de dezvoltare, care include inițiative vitale în ramurile regionale majore pentru continent.
Unul dintre aspectele cheie ale acestui program îl constituie analiza proiectelor comerciale, crearea unei piețe unice la nivelul continentului, dezvoltarea transportului aerian și proiecte de infrastructura legate de îmbunătățirea accesului la apa pentru populația Africii, cum ar fi barajul Grand Inga din Republica Democrată Congo.
In cadrul dezbaterilor legate de Agenda Pan africana 2063, împreună cu liderii africani, se reunesc și antreprenori și reprezentanți ai societății civile
Aceasta inițiativă regionala se dorește a fi o invitație către toți actorii implicați, de la zona societății civile și pana la cea de afaceri și guvernamentala, pentru ca împreuna sa participe activ la punerea în aplicare a planului de dezvoltare benefic pentru Africa.
Ciprian POP




SUA autorizează opt zboruri ale unor companii aeriene americane către Havana
Secretarul american al Transporturilor, Anthony Foxx, a semnalat astăzi pentru mediile locale ca Guvernul american a autorizat joi, 7 iulie anul curent, opt zboruri ale unor companii aeriene comerciale din SUA către aeroportul internațional "Jose Marti" din Havana.
Companiile aeriene autorizate sa întreprindă zboruri directe spre capitala Cubei sunt: Alaska Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, Frontier Airlines, JetBlue Airways, Southwest Airlines, Spirit Airlines si United Airlines.
Zborurile către Cuba vor avea ca aeroporturi americane de origine: Atlan­ta, din Georgia; Charlotte din Carolina de Nord; Houston din Texas; Los Angeles, Ca­lifornia; Newark, New Jer­sey; New York, respectiv Fort Lauderdale, Mia­mi, Orlando și Tampa, din Statul Flo­rida.
Compania United Airlines a intreprins un foarte serios lobby pentru o rută directă intre Havana și Washington, care ar conecta cele două capitale pentru prima oara după anii '60, însă fără succes.
Departamentul Transporturilor din SUA a stabilit ca zborurile sa aibă loc din acele orașe americane cu prezență semnificativă a emigranților cubanezi și importante centre de trafic aerian la nivel național.
În februarie anul trecut, Cuba și Statele Unite au semnat un acord pentru a restabili serviciile aeriene regulate intre cele doua state, zboruri încă supuse multor restricții datorate legilor care susțin blocada economică, comercială și financiară impusă de Washington împotriva Cubei de mai bine de un secol. Ciprian POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu