duminică, 3 iulie 2016

România Muncitoare - IULIE 2016



România Muncitoare - IULIE 2016


Muncă şi unitate, luptă 

pentru dreptate!







Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia România Muncitoare - Nr.242 din Iulie 2016

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ (tehnoredactor).

Telefon: 0724/717293


E-mail: asociatia.romania.muncitoare@gmail.com


OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543



CUPRINS:

Republica parlamentara ...........................................................................3
Fără un învățământ sănătos și gratuit, trăim sub spectrul ratării viitorului......................................................................................................6
Mapamond .................................................................................................7




R E P U B L I C A     P A R L A M E N T A R Ă
M-am întrebat de multe ori de ce ne găsim în situaţia de a nu reacţiona la ceea ce ni se întîmplă, aşa cum se întîmplă de obicei în democraţie ? Şi, oricît mă doare, trebuie să recunosc că nu prea ştim ce e aceea “democraţie”.
Ţin minte cît de supăraţi am fost cînd Silviu Brucan a declarat că ne va trebui 20 de ani să o învăţăm. Au trecut mai bine de 25 şi tot nu am învăţat-o! Poate că, asta, şi datorită faptului că rolul preşedintelui nu a fost prea clar definit. Desigur, după ce ai ieşit dintr-un alt sistem politic, care a durat peste jumătate de veac e greu să asimilezi un sistem parlamentar. De aceea, în primii ani nu a fost rău că ne-am ales preşedintele. Sistemul trebuia să se schimbe, însă, prin noua constituţie, adica în 2004, cînd ar fi trebuit să trecem la “republica parlamentară”. În acel moment am fi scăpat de cei zece ani de băsism şi de coşmarul prezent cînd, mulţumită şi unor ambasade străine, facem paşi mari spre o dictatură de tip America Latină, aşa cum o descrie Asturias în cartea sa "Domnul Preşedinte".
“Republica parlamentară” înseamnă un preşedinte cu atribuţii bine definite, cu un singur mandat care să cuprindă cam o legislatură şi jumătate din cea a parlamentului, adica să evite sub orice formă jocuri de culise, un preşedinte de o anumită vîrstă, de obicei cu o mare experienţă profesională şi parlamentară, ales cu 2/3 din voturi.
Un astfel de sistem ne-ar folosi din mai multe motive:
  1. Preşedintel nu ar interfera cu activitatea parlamentului sau a guvernului, avînd fiecare atribuţii clar delimitate.
  2. Ar avea acordul unei largi majorităţi reprezentate în parlament.
  3. Populaţia ar deschide mai bine ochii la cei pe care îi trimte în parlament, deoarece ei vor alege şi preşedintele şi vor forma şi guvernul. Probabil şansa de a învăţa mai repede  democraţia ar creşte considerabil. Într-un astfel de sistem chiar am fi singurii vinovaţi de ce ni se întîmplă şi am înceta să mai privim spre un tătuc care să le rezolve el pe toate, fără ca noi să ne chinuim să gîndim.
  4. S-ar închide şi discuţia cu diaspora. Ei cu parlamentarii lor, noi cu ai noştrii şi preşedintele votat de toţi. Să vedem cît ar mai fi de interesaţi să voteze dacă nu mai e rost să ne nenorocească nouă viaţa!
Celor care vin cu alternativa monarhiei le-aş reaminti nu doar că ne costă foarte mult (a se vedea averile monarhilor din Europa), dar nici nu ajută. Dimpotrivă, aş zice, în timpul monarhiei noi am pierdut tezaurul, 1/3 din teritoriul ţării din care am recuperat doar Transilvania şi, deşi am întors armele şi am luptat cu aliaţii pînă în munţii Tatra scurtînd astfel durata războiului, am avut statut de ţară învinsă şi am fost vînduţi ruşilor pe un colţ de masă.
Ar fi de aceea preferabil să luăm modelul republicii parlamentare de la italieni de care sîntem mai apropiaţi, al căror preşedinte a fost recent o prezenţă de excepţie în vizita pe care a făcut-o în România şi care, deşi ar fi putut opta pentru monarhie, totuşi, nu au făcut-o. Altfel ne paşte o “dictatură” mult mai rea decît o consideră unii a fi fost pe cea din celălalt regim din care ne-ar trebui alţi cincizeci de ani să ieşim. Amaranta

Fără un învățământ sănătos și gratuit, trăim sub spectrul ratării viitorului
Share on Twitter
Share on Facebook
Share on LinkedIn

Asociația “România muncitoare” a luat nota de recentele declarații publice ale Domnului Marius Bostan, cel care deține portofoliul Comunicațiilor în actualul guvern tehnocrat.
Conform celor declarate de către domnia sa, “părintii ar trebui sa plătească pentru educația copiilor cel puțin 100 de lei pe luna”. In opinia Domnului Ministru, “gratuitatea învățământului” este o “reminescență a comunismului”.
Asociația “România muncitoare” se pronunță ferm împotriva acestui curent de opinie, indiferent cine îl proferează în spațiul public din România, chiar dacă, ulterior, respectivul demnitar a reflectat și a revenit asupra declarațiilor sale. Asociația noastră considera ca învățământul trebuie sa rămână nu doar un drept inalienabil, garantat prin Constituție, ci și un pilon de baza în formarea schimbului de mâine, iar cadrelor didactice sa li se redea respectul ce li se cuvine, atât în contextul social, cat și în ceea ce privește grila de salarizare.
Noi consideram ca, fără un învățământ sănătos și gratuit, trăim sub spectrul ratării viitorului și ca declarațiile de acest gen nu vor face decât sa incite la răspunsuri pe măsură, nu vor oferi soluții, ba chiar ne vor împiedica sa avem coeziune sociala și sa mergem mai departe.
Ca atare, orice astfel de manifestări trebuiesc repudiate de către societatea civila în mod ferm și energic!
Asociația “România muncitoare” transmite pe aceasta cale tuturor cadrelor didactice solidaritatea și sprijinul sau și se pronunță mereu în favoarea acestei categorii socio-profesionale, de importanta strategica pentru dezvoltarea sănătoasă a unei națiuni.
 Ciprian POP, Secretar General al Asociatei “România Muncitoare”
MAPAMOND

In opinia fostului Ambasador american la ONU, "Brexit-ul nu a făcut decât sa distrugă credibilitatea politică a premierului britanic Cameron"

In opinia fostului Ambasador american la ONU, "Brexit-ul nu a făcut decât sa distrugă credibilitatea politică a premierului britanic Cameron"Fostul Ambasador al SUA lpe langa Organizația Națiunilor Unite, Thomas R. Pickering, a descris decizia Premierului britanic, David Cameron de a organiza referendumul Brexit de săptămâna trecuta drept "o decizie amară și pripita, prin care și-a distrus cariera politică".Într-un scurt interviu acordat agenției iraniene de stri, IRNA, fostul diplomat a mai spus că "sunt dificil de prezis consecințele Brexitului, dar atât Europa, cât și Anglia "vor ajunge curând sa regrete" și nu este clar dacă acest regret va avea o urmare pozitivă de reconsiderare sau nu a deciziei".
Referindu-se la dezavantajele referendumului, Pickering a spus că Scoția și Irlanda de Nord au decis să rămână în UE, separându-se de decizia englezilor, ceea ce poate, de asemenea, sa fragmenteze Regatul.
Pe de altă parte, fostul diplomat este de părere că Brexitul nu va avea nici un efect de durată asupra economiei Statelor Unite, în ciuda impactului negativ avut de acțiunile și firmele britanice pe piața de capital din SUA sau asupra filialelor unor firme americane din Regat. Ciprian POP
Trend ascendent în relațiile Cubei cu Republica Populara Chineza
Președintele chinez Xi Jinping l-a primit luni, 27 iunie anul curent, la Beijing, pe Vicepreședintele cubanez Salvador Valdes Mesa, care efectuează o vizită oficială în China. Agenția de presa chineza,XINHUA si cea cubaneza, Granma, relatează pe larg în grupajele lor de știri despre aceasta reuniune la cel mai înalt nivel: Dialogul cu membrii Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez a avut loc în Sala Mare a Adunării Poporului, context în care Șeful Statului chinez l-a felicitat pe oficialul cubanez pentru succesul Congresului al VII-lea al Partidului Comunist Cubanez, care a avut loc în aprilie, la Havana.
Ambele părți au semnalat o dorință de dezvoltare pe termen lung a sprijinului reciproc, a schimbului de experiențe bazate pe realitățile specifice ale ambelor state. Ca parte a vizitei sale în China, vicepreședintele Consiliului de Stat din Cuba a vizitat Shanghaiul, unde s-a întâlnit cu importante oficialități locale, discutând și perspectivele colaborării economice intre Cuba și zona economica Shanghai.
China este un important partener comercial al insulei caraibiene, probabil tara cu cele mai multe întreprinderi mixte în Cuba. Partea chineza intenționează să investească 500 milioane de dolari în vederea repunerii în funcțiune a combinatului Las Camariocas, o unitate de prelucrare a nichelului neterminată din perioada sovietică. Conform acordului, Cubaníquel, urmează sa dețină 51 la sută, iar partea chineza 49 la sută.
Schimburile comerciale bilaterale au atins cifra de 1,3 miliarde de dolari în 2015, exporturile chineze către Cuba însumând aproximativ un miliard de dolari, în principal fiind vorba despre bunuri de larg consum, frigidere, autobuze, autocamioane de mic tonaj, potrivit Ministerului de Externe al Chinei. Ciprian POP
Efectele nocive ale contaminării aerului la nivel global
Aproximativ 6,5 milioane de suflete pier în mod prematur în fiecare an, în lume, din cauza poluării aerului, potrivit unui studiu realizat de Agenția Internațională pentru Energie, citata astăzi de agențiile internaționale de presa. Conform raportului World Energy Outlook, Asia și Africa sunt regiunile cu cea mai mare rată de mortalitate din cauza poluării, al patrulea factor de risc pentru sănătatea umană la nivel global, după tensiunea arteriala, dieta săraca și fumatul. Din totalul de decese, 3,5 milioane sunt legate de utilizarea biomasei pentru gătit și a kerosenului pentru a produce lumină în gospodăriile din zonele sărace ale planetei, în timp ce alte 3 milioane pier din cauza contaminării aerului cu noxe, mai ales în orașele mari de pe glob. Cea mai mare poluare provine din sectorul energetic, prin arderea combustibililor în fabrici, a noxelor produse de autoturisme, centrale electrice și în bucătării private, avertizează agenția. Din cele declarate de către Directorul Executiv al AIE, Faith Birol, aceste date sunt alarmante și dezvăluie o mare problemă la nivel global, precum și faptul ca toate eforturile intreprinse pana acum nu sunt , din păcate, suficiente. Ciprian POP
Cuba solicită în cadrul Organizației Națiunilor Unite încetarea statutului colonial din Puerto Rico
Reprezentanții Boliviei, Ecuadorului, Nicaraguei, Siriei și Venezuelei la ONU au susținut, de asemenea, puncte de vedere favorabile independenței și suveranității insulei Puerto Rico.
Cuba, prin reprezentantul sau la ONU, a cerut pentru Puerto Rico dreptul la autodeterminare și independență în timpul unei sesiuni a Comitetului Special al ONU pentru Decolonizare, din data de 20 iunie anul curent, reprezentantul cubanez la ONU susținând ca acest lucru este esențial pentru abordarea provocărilor socio-economice cu care se confruntă insula.
La scurt timp după ce Comitetului Special al ONU pentru Decolonizare, (creat în 1961 de către Adunarea Generală), a adoptat o nouă rezoluție privind cazul insulei Puerto Rico, Ambasadorul Cubei la ONU, Humberto Rivero, a avertizat că problemele economice și sociale ale acestei insule caraibiene aflate sub dominarea SUA de 118 de ani, se agravează. Sărăcia și șomajul sunt în creștere în fiecare zi, în timp ce o recesiune economică face ca acest teritoriu sa se îndrepte spre o criză fără precedent, cu consecințe devastatoare pentru populație. In timpul sesiunii desfășurate la New York pe 20 iunie anul curent,
Comitetul Special pentru Decolonizare a aprobat o rezoluție, a 35-a de acest fel din anul 1972, reafirmând dreptul insulei Puerto Rico la autodeterminare și independență. Rezoluția a fost aprobată prin consens și diferitele intervenții din timpul zilei nu au făcut decât sa demonstreze un sprijin larg pentru cauza populației din Puerto Rico.
Pe lângă Cuba, diplomații Boliviei, Ecuadorului, Nicaraguei, Siriei și Venezuelei la ONU au exprimat sprijinul pentru independența și suveranitatea Puerto Rico. Ciprian POP
China și America Latină: perspectivele unei relații a viitorului

China și America Latină par sa își fi “făcut temele” în privința dezvoltării relațiilor lor economice și comerciale și sunt gata să treacă într-o noua etapa. In primele luni ale acestei veri, din datele oferite de presa de pe continentul sud american, gigantul asiatic constituie principala piață de desfacere a exporturilor provenite din Brazilia și Chile și a doua piață ca volum și importanța pentru produsele din tari ca Peru, Cuba și Costa Rica.

În timpul Primului Forum vizand Inovatia si Tehnologia dintre China și Statele membre ale Comunitatii Latinomericane si Caraibiene (CELAC), desfasurat în Ecuador, ambele părți au convenit asupra necesității de a extinde cooperarea în tehnologie și infrastructură.
Din datele CEPAL, citate de presa de pe continent, numai in primele luni ale acestei veri, gigantul asiatic constituie principala piață de desfacere a exporturilor provenite din Brazilia și Chile și a doua piață ca volum și importanta pentru produsele din tari ca Peru, Cuba și Costa Rica.
Din declarațiile oficialilor prezenți la acest forum, rezulta ca, având în vedere aceste noi perspective, și partea chineza, și statele latinoamericane doresc, în egala măsură, o diversificare a portofoliului de investiții. In același timp, Ministerul Comerțului de la Beijing anunță intenția autorităților economice chineze de a realiza un schimb mai consistent cu tarile din America Latină și Caraibe, cu precădere prin prisma unor proiecte de cooperare în sectoare precum industrie, infrastructură, suport tehnic și financiar și formare profesională.

Din datele furnizate de American Enterprise Institute și Heritage Foundation, mai mult de 80% din investițiile Chinei în America Latină s-au concentrat în domeniul petrolului și mineritului, Brazilia fiind principalul beneficiar al capitalului chinez, urmata de Venezuela, Argentina și Peru. Tarile din America Latină și Caraibe par sa conștientizeze astfel, tot mai mult, faptul că succesul lor economic va fi posibil numai dacă se reușește pe termen lung eliminarea distorsiunilor create de secole de colonialism și dependența externă și prin diversificarea exporturilor. Ciprian POP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu