marți, 1 ianuarie 2019

Coreea de Nord considera că o "cale nouă" este inevitabilă dacă SUA cer acțiuni unilaterale

Coreea de Nord considera că o "cale nouă" este inevitabilă dacă SUA cer acțiuni unilaterale

În binecunoscutul sau discurs de Anul Nou, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că vor exista progrese mai rapide în ceea ce privește denuclearizarea, dar asta numai dacă Statele Unite vor lua măsuri corespunzătoare.
El s-a declarat dispus să se întâlnească din nou, în orice moment, cu Președintele american Donald Trump.
Potrivit discursului, Coreea de Nord nu ar avea "altă opțiune decât să exploreze o nouă cale pentru a-și proteja suveranitatea" dacă Statele Unite pun la încercare răbdarea poporului coreean, sau urmăresc sancțiuni și presiuni fără a-și respecta promisiunile asumate în fața a lumii ", a mai spus Kim Jong Un.
Phenianul a cerut Washingtonului să ridice sancțiunile și să declare încetarea oficială a Războiului din Coreea ( 1950-1953), ca răspuns la pașii inițiați, unilateral, către denuclearizare, inclusiv dezmembrarea unui sit folosit pentru lansarea de rachete nucleare.
Ca răspuns, din păcate, Washingtonul a aplicat sancțiuni economice suplimentare asupra Coreei, chiar dacă a oprit câteva exerciții militare de mare amploare pe care urma sa le desfășoare în comun cu trupele din Coreea de Sud. Kim Jong Un a cerut Coreei de Sud să "înceteze complet" exercițiile militare comune cu Statele Unite, care implică resurse strategice, chemând la realizarea de negocieri multilaterale pentru a construi un regim de pace permanent în Peninsula Coreeană.
"Acum, că ambele State coreene au decis să ia calea păcii și a prosperității, insistăm ca exercițiile militare comune cu forțele externe nu ar trebui să mai fie permise și opinam, de asemenea, ca ar fi necesara și dezmembrarea instalațiilor militare", a mai spus Kim.
Mesajul liderului de la Phenian a trimis semnale clare că tara sa dorește să rămână în discuții cu Washingtonul și Seulul și în acest an - însă în termenii săi. De asemenea, remarcile lui Kim par să sugereze că răbdarea lui fata de Statele Unite începe sa se cam diminueze.
Kim Jong Un a afirmat că relațiile inter-coreene au intrat acum într-o "fază complet nouă" și că ca este dispus să reia proiectele economice comune cu sudul - parcul tehnologic de la Kaesong și relansarea zonei turistice Muntele Kumgang - fără condiții.
Discursul televizat este urmărit îndeaproape, stabilind tonul pentru politica interna și externa a Coreei de Nord pentru anul ce tocmai își deschide porțile.
În discursul sau de 30 de minute din acest an, Kim a subliniat, de asemenea și ca intenționează sa pună accent pe economie.
Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu