marți, 22 ianuarie 2019

România Muncitoare – Nr.273 din IANUARIE 2019

România Muncitoare

IANUARIE 2018


Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!


Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.273 din IANUARIE 2019

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543



S P E R A N Ţ E    D E Ş A R T E

După ce opoziţia se făcu de rîs la sfîrşit de an cu moţiunea de cenzură, nu mai am nicio speranţă că ceva în politica noastră are şanse. Opoziţia va fi preocupată tot de rîcile mărunte cu cei de la putere, fără o critică fundamentată, fără o altă soluţie, doar un joc penibil al nervilor şi o revărsare a frustrărilor. Cei de la putere, siguri pe ei, vor neglija probabil, să ia anumite măsuri aşteptate. Sper totuşi să ne descurcăm cu preşdinţia UE. Singura certitudine e că doamna prim ministru are consilieri buni, inclusiv de imagine, pe care îi ascultă, deci nu se va face de rîs. Mai există şi cîţiva miniştri care pricep lucrurile, dar şi alţii care nu mai sînt, pentru că nu vrea domnul preşedinte (care începe să semene tot mai mult cu cel din romanl lui Asturias), aşa că, la naiba cu ţara şi cu poporul, dacă poate să-l pună în lumină proastă pe Dragnea sau guvernul, ce mai contează România?!
Deci cel mai aprig duşman al ţării va fi tocmai propriul preşedinte, ajuns acolo prin voinţa doamnei Merkel ca să-i servească interesele şi prin naivitatea (era să zic prostia) a multe milioane de concetăţeni. E drept că nici cu domnul Ponta nu era mai bine. Azi statul securist ar fi fost la putere tot ca în dictaturile Americii Latine.
Dacă domnul preşedinte îşi va păstra atitudinea de copil rîzgîiat, care se tăvăleşte pe jos în magazinul cu jucării cînd nu i se cumpără tot ce vrea, atunci va fi destul de dificil în aceste luni cu un astfel de individ, fără să faci scandal şi mai ales fără să-l exporţi în Europa. Domnul Pleşoianu zice să-l suspendăm. Eu cred că e o pierdere de vreme. Mai bine găsim o soluţie să aducem o comisie medicală să vedem dacă domnul preşedinte are toţi boii acasă, sau o parte zburdă nestingheriţi pe cîmpiile patriei şi abia după ce ne-am convins că e în deplinătatea facultăţilor mentale să ne gîndem la suspendare pentru încălcare Constituţiei ori pentru trădare. Şi pînă atunci trec şi cele şase luni şi nu ne mai facem de rîs măcar afară.
Eu prefer să cred că în ceasul al doisprezecelea, cum sîntem obişnuiţi, va veni o rezolvare! Mereu ne-am bazat noi pe noroc! Amaranta




Întrebări pentru Partidele Politice din Romania

  1. In prag de sărbătorire a Zilei Naționale ,1 Decembrie, noua (9) europarlamentari români au votat o rezoluție împotriva României. Din respect pentru România trebuiau să se abțină de la vot sau sa părăsească sala , dar nu sa voteze contra țării care ia trimis acolo. 
Vreți să vă mai votez?


2. La alegerile parlamentare toți vin cu promisiunea că o să fie bine. După ce sunt aleși, fie sunt dați afară din partid sau pleacă de la partidul care ia propulsat în parlament de bună voie, ei continuă să rămână parlamentari. Nu este corect să rămîna acolo. 
Nu este corect ca mai mulți parlamentari sa creeze un nou partid care nu a participat la alegerile parlamentare și chiar exista sansa sa ia și bani de la bugetul de stat.
Mai am încredere în ce spuneți și faceți? In ce partid să mai am încredere?


3. Partidele de Opoziție in loc sa vina cu propuneri , să facă conferințe de presă, mese rotunde, sa explice frază cu frază cum și ce măsuri iau cand vor ajunge la guvernare, scheme cu sursele de finanțare și colectare a impozitelor și taxelor, ele fac moțiuni de cenzura (conștienți că vor pierde) sau scriu pe rețelele de socializare.
Așteptați ajutorul unor parlamentari ai puterii sa va ajute? Ce promiteți parlamentarilor racolați? Posturi, bani?


4. Și acum aud fost primi ministri, foști miniștri ( fie tehnocrat, fie fost PSD) că eu as face așa și așa. Dar când ai fost in postul respectiv:  Ce a-ti făcut?


5. Oare partidele politice europarlamentare și parlamentare urmăresc ce se întâmplă în state din Europa și Uniunea Europeana? 


6. In afara de cele două tratate: cu Uniunea Europeana și NATO nu am mai văzut un consens național. Pe aparare, ordine publică și securitate națională , măcar. Nimic. Pe sănătate, educație, învățământ și patrimoniului cultural național. Nimic. Pe construcția infrastructurii. Nimic. 
Atunci , de ce mai candidați? De ce mai votam?


7. Nu avem o politică externă cu care sa ne mindrim. Din nou dezbinare și nu este bine.
Cum vreți să fim credibili ?

Taxa pe comunicații

Am văzut că în Ordonanța de Urgență a Guvernului României din săptămâna 16-21 decembrie 2018, a fost modificată și taxa de comunicații și servicii poștale și servicii informatice, de la 0,4% la 3% și apoi la 2% din cifra de afaceri.
Ceea ce însă, nici politicienii și nici patronatele din acest domeniu Nu au spus , că exista deja, o asemenea taxă, însă se plătea in funcție de problemele financiare ale autorității de supraveghere din acest domeniu. Cum nu au fost probleme, de cca 10 ani, Nu s-a plătit aceasta taxă. Taxa era de 0,4% din cifra de afaceri.
În acești zece ani, nici o firma nu s-au dus la Guvern sa spună că ar fi mai bine sa se plătească taxa de 0,4% și banii sa fie împărțiți:
  • 0,1% pentru autoritatea de supraveghere în domeniu, 0,1% pentru un fond destinat cercetarii și științei din domeniu și restul de 0,2% pentru a introduce, schimba și\sau modernizarea infrastructurii, a programelor și a echipamentelor de comunicații la nivelul instituțiilor publice, a companiilor de stat, a administrației publice locale și centrale, a instituțiilor de învățământ, cultura, educație și sănătate.
Așa se făceau investiții și deci banii economisiți se foloseau in alte scopuri.
  • 0,4% din 3,3 miliarde euro cifra de afaceri pentru anul 2017 înseamnă 13,2 milioane euro.
Acum (cu noua taxa) procentul este posibil sa fie virat la bugetul de stat.
Acum, după unele informații, autoritatea de supraveghere în comunicații are rezerve de cca 1 miliard de lei.
In concluzie oamenii din ministere ,din parlament dar și cei din firmele private nu au fost corecți. Statul a pierdut bani din neștiința unor oameni. Sunt prea multe exemple negative de negociere a contractelor de stat în defavoarea lui. Sunt multe exemple.
Daca in zece ani s-ar fi plătit o medie anuală de opt milioane euro(cu 0,4% taxa) și s-ar fi repartizat corect (ca exemplu de mai sus), unde am fi fost,acum?  Hadrian


Cincinalul 2019-2024 (partea a II-a)

Sa continuăm cu Cincinalul propus de mine. 


Anul 2020:


1. Menținerea fiscalității la același nivel ca la 31 decembrie 2019,


2. Autoritatea Nationala de Locuințe (ANL) sa continue în parteneriat public-privat sau numai public, construirea de locuințe pe care sa le poată inchirea populației. 


3. Regândirea întregului sistem de învățământ : creșă, primar, gimnazial, liceal și universitar. 
Refacerea școlilor și colegilor de meserii. Practica se poate face și în privat, cu o colaborare a firmelor interesate. La nivel universitar sa se facă o analiza a universitatilor, fie de stat, fie private și sa se reorganizeze, unifice și chiar desființate. 
Manuale școlare unice. 


4. Fondurile europene sa fie repartizate 60% pentru administrația publica locala și 40% pentru administrația publica centrala. 


5. Începind cu 1 ianuarie 2020, indemnizațiile speciale se vor acorda doar:
- celor care au lucrat în apărare, securitate și ordine publica, transmisiuni speciale și justiție 
- minerit, metalurgie și petrochimie. 
- transporturi aeriene, maritime și fluviale, cai ferate. 
Sa fie în funcție de anii lucrați și gradul de dificultate a muncii. Sumele sa fie între 700 - 950 lei/persoana. 


6. Tot de la 1 ianuarie 2020 : 
-Revenirea la calcularea pensiei ca o medie a celor mai buni 5 ani din ultimii 10 ani lucrați. Sa se elimine cotizațiile plătite din mină. Reintroducerea cărților de munca. Unde se scrie toate perioadele de munca. Sezonier sau lunga durata sau scurta durata. 
- Varsta de Pensionare sa se facă după negocieri. 
- Revenirea la grupele de munca. 


7. Diminuarea numărului de consilieri locali și județeni (parțial și unde este cazul ) cu 10%, diminuarea numărului de parlamentari
Senat 57 locuri și Camera Deputaților 219 locuri. Alegerile parlamentare sa fie în aceeași zi cu alegerile locale, la începutul lunii iulie 2020. Turul II pentru alegerile primarilor și președinției consiliului județean, dacă nu au obținut peste 50,01% în primul tur. 
Incepind cu 1 ianuarie 2020 nu se vor mai plăti nici un fel de indemnizație financiara consilierilor locali și județeni. Acesta vor avea facilități ca abonament de călătorie local gratuit, un anumit număr de litri carburant și un anumit număr de minute și telefoane. 


8. Continuarea investițiilor la fel ca în anul 2019. 


9. Romania  să plătească datoriile la zi față de împrumuturile interne și externe; să înceapă să plătească facturile restante din diverse domenii ca sănătate, cercetare și inovare, educație și învățământ, amenzile și penalitățil restante, cele câștigate în justiție în țară și străinătate de persoane fizice sau /și juridice.


10. Salariul minim brut pe țară să fie de 750 euro la cursul BNR de 5,5 lei / 1euro. Euro sa fie calculat pe tot anul 2020 la același nivel valutar. 


11. Pensia minimă brută pe țară să fie de 450 euro la cursul BNR de 5,5 lei / 1 euro. Toate pensiile vor plăti un procent de 2% asigurarea socială de sănătate, iar pensiile ce depășesc suma de 650 euro vor fi impozitate. Impozitul este diferența dintre suma ce depășește valoarea de 650 euro și pensia minimă de 650 euro și se calculează la 10%( exemplu pentru 660 euro pensie : se calculează 2% sănătate și un procent de 10% impozitul pe diferența de 10 euro).


12. Sistemul de alocații și ajutoare sociale trebuie regândit in întregime. Exemplu : alocație copil sub 3 ani 75 euro / luna + 200 euro/ trimestru pentru copii sub 3 ani, alocație copil peste între 3 și 14 ani 60 euro/ luna, alocație copil intre 14 și 18 și cei care sunt studenți 45 euro/luna. Pentru persoane cu dizabilități grad 1 indemnizația lunară in valoare de 550 euro. 


13. Regândirea unui departament al comerțului internațional în cadrul Ministerul Afacerilor Externe și al unui departament al comerțului intern in cadrul Ministerului Economie




Să continuăm cu ultimii trei ani:


- aș mării cu 25% kilometrii de cale ferată, drumuri și autostrăzi , reparatii și construcții, față de ce se facea in anii anteriori, pentru  anii rămași din cincinal.
- as incepe sa repar și să modernizez porturile de la Dunăre și cele de la Marea Neagra.
- as incepe sa repar și să modernizez aeroporturile internaționale și apoi celălalte aeroporturi din Romania.
- râurile care pot fi navigabile ,vom incerca sa le utilizam.
- repararea hidrocentralelor și a centralei nucleare.
- modernizarea sectorului miner și al termocentralelor. 
- tot ce am creat financiar și social în anii anteriori, vom menține.
- cu ajutorul Ministerul de externe as incepe o largă colaborare economică, culturală, educațională și sportivă cu Republica Moldova (una reală).
- as relua studiile pentru canalul București – Dunăre. Hadrian


Coreea de Nord considera că o "cale nouă" este inevitabilă dacă SUA cer acțiuni unilaterale
 
În binecunoscutul sau discurs de Anul Nou, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a declarat că vor exista progrese mai rapide în ceea ce privește denuclearizarea, dar asta numai dacă Statele Unite vor lua măsuri corespunzătoare. El s-a declarat dispus să se întâlnească din nou, în orice moment, cu Președintele american Donald Trump.
Potrivit discursului, Coreea de Nord nu ar avea "altă opțiune decât să exploreze o nouă cale pentru a-și proteja suveranitatea" dacă Statele Unite pun la încercare răbdarea poporului coreean, sau urmăresc sancțiuni și presiuni fără a-și respecta promisiunile asumate în fața a lumii ", a mai spus Kim Jong Un.
Phenianul a cerut Washingtonului să ridice sancțiunile și să declare încetarea oficială a Războiului din Coreea ( 1950-1953), ca răspuns la pașii inițiați, unilateral, către denuclearizare, inclusiv dezmembrarea unui sit folosit pentru lansarea de rachete nucleare.
Ca răspuns, din păcate, Washingtonul a aplicat sancțiuni economice suplimentare asupra Coreei, chiar dacă a oprit câteva exerciții militare de mare amploare pe care urma sa le desfășoare în comun cu trupele din Coreea de Sud. Kim Jong Un a cerut Coreei de Sud să "înceteze complet" exercițiile militare comune cu Statele Unite, care implică resurse strategice, chemând la realizarea de negocieri multilaterale pentru a construi un regim de pace permanent în Peninsula Coreeană.
"Acum, că ambele State coreene au decis să ia calea păcii și a prosperității, insistăm ca exercițiile militare comune cu forțele externe nu ar trebui să mai fie permise și opinam, de asemenea, ca ar fi necesara și dezmembrarea instalațiilor militare", a mai spus Kim.
Mesajul liderului de la Phenian a trimis semnale clare că tara sa dorește să rămână în discuții cu Washingtonul și Seulul și în acest an - însă în termenii săi. De asemenea, remarcile lui Kim par să sugereze că răbdarea lui fata de Statele Unite începe sa se cam diminueze.
Kim Jong Un a afirmat că relațiile inter-coreene au intrat acum într-o "fază complet nouă" și că ca este dispus să reia proiectele economice comune cu sudul - parcul tehnologic de la Kaesong și relansarea zonei turistice Muntele Kumgang - fără condiții.
Discursul televizat este urmărit îndeaproape, stabilind tonul pentru politica interna și externa a Coreei de Nord pentru anul ce tocmai își deschide porțile.
În discursul sau de 30 de minute din acest an, Kim a subliniat, de asemenea și ca intenționează sa pună accent pe economie.
Ciprian Pop


Cuba marchează la data de 1 ianuarie 2019, 60 de ani de la revoluție

Astăzi, cetățenii Cubei marchează cea de-a 60-a aniversare a revoluției care a răsturnat regimul Batista. Anii care s-au scurs nu au fost ușori din punct de vedere economic pentru poporul cubanez, însă marea majoritate a cubanezilor rămâne fermă în convingerea că liderii țării s-au descurcat foarte bine în condiții extrem de dificile, iar Fidel Castro rămâne în continuare o importanta personalitate în inimile și mentalul colectiv al cubanezilor și nu nu mai al lor.

Cuba și cubanezii s-au confruntat cu multe obstacole în cei 60 de ani,  blocada economică, financiară și comercială și alte agresiuni politice și diplomatice, precum și campania permanentă de calomnie pentru denigrarea Revoluției Cubaneze și a liderilor săi, dar cubanezii merg cu mândrie și eroism mai departe, în ciuda provocărilor.

Cea de-a 60-a aniversare arată că este posibil să se depășească toate obstacolele cu implicarea activă a poporului, care crede sincer în valorile sale și acordă capital politic liderilor săi. Cubanezii au învățat cum să transforme visele în realitate, să aibă încredere că împreună pot depăși pericolele și amenințările, transformând  fiecare provocare într-o victorie, potrivit devizei "resolviendo".

Din păcate, bruma de speranță adusa cu sine de deschiderea în relațiile cu Washingtonul în timpul Administrației Obama a dispărut precum ceața dimineții o data cu preluarea mandatului de la Casa Alba de către Trump. Mai mult decât atât, cu toate ca blocada este condamnata de majoritatea Statelor lumii, SUA se încăpățânează sa o mențină, ba și mai mult, începând din 1996, odată cu adoptarea legii Helms-Burton, avându-i ca autori pe senatorii Jesse Helms și Dan Burton, Washingtonul a înăsprit masurile economice împotriva insulei.
Cu toate acestea, merita, poate, sa ne amintim, ca în toți acești 60 de ani,  Cuba a făcut din solidaritatea cu toate popoarele lumii un pilon al politicii sale externe.
Cuba a sprijinit mai întâi Algeria în lupta sa anti-colonială împotriva Franței și a contribuit la păstrarea independenței acestui Stat, dobândita în 1962. Ulterior, Havana a răspuns favorabil cererii de ajutor din partea Congo-ului belgian, contribuind, printre altele, la mișcările anticoloniale care au dus la cucerirea independentei unor State precum Guineea Bissau, Capul Verde și Etiopia. În cele din urmă, Cuba a sprijinit decisiv menținerea independenței Angolei, ca urmare a agresiunii regimului de la Pretoria.
Solidaritatea activă și concretă cu popoarele care, aflate la mii de kilometrii distanta de Havana, luptau pentru libertatea lor, a fost un pilon fundamental al Revoluției Cubaneze din 1959. În timp ce puterile occidentale erau prezente acolo pentru exploatarea nemiloasa a resurselor, Cuba intervenea la polul opus, pentru a rupe lanțurile opresiunii și  în numele dreptului inalienabil al popoarele de a dispună de ele însele, cubanezii fiind, fără îndoiala, continuatorii luptelor de eliberare din zona emisferei lor și purtând cu mândrie stindardul suveranității către alte azimuturi, demni urmași ai lui José Martí, Simón Bolívar, Antonio Macéo, Pancho Villa și Emiliano Zapata.
Ciprian POP






Papa Francisc ar putea vizita Coreea de Nord in  2019

Arhiepiscopul de Gwangju, Coreea de Sud, Kim Hee-Joong, a declarat ieri pentru mediile locale că Papa ar putea vizita Coreea de Nord în 2019, dacă liderul de la Phenian, Kim Jong Un, îl invită în mod oficial, transmițând pe această cale al doilea semnal diplomatic în acest sens catre autoritățile nord coreene.

Dacă primește invitația, Sfatul Părinte poate merge la Phenian în orice moment, vizita putând fi imediat introdusă în programul de călătorie pentru anul următor“, a declarat arhiepiscopul, care este, în același timp, și președintele Conferinței Episcopilor din Coreea de Sud.

Dorința liderului Bisericii Catolice de a vizita Coreea de Nord a fost pentru prima dată semnalată în octombrie anul trecut, când Președintele sud-coreean Moon Jae-in a avut o întrevedere cu Papa, în cadrul unei vizite la Vatican și a transmis o invitație verbală din partea omologului său nord coreean. Ciprian Pop

Pot animalele să detecteze apropierea unui cutremur?

Într-un material prezentat astăzi de mai multe canale americane de televiziune, experți din cadrul Institutului Geologic al  S.U.A.  au semnalat că există dovezi care datează din anul 373 î.H., potrivit cărora animalele pot sesiza apropierea cutremurelor și  a altor dezastre naturale.

O întrebare obișnuită adresată de diverși oameni, chiar si simplii, fara un background științific în domeniu, este dacă animalele pot detecta sau nu mișcările telurice.

Potrivit experților americani, animalele, câini, pisici sau cai, pot simți mișcările seismice cu mult înaintea oamenilor.

Specialiștii americani intervievați sunt de părere că anumite schimbări de umiditate și de temperatură și, mai cu seamă, unele schimbări magnetice sunt percepute de animalele de companie chiar și cu câteva zile înainte de cutremur.

Dr. Hammon, etolog din Massachusetts, a semnalat pentru NBC că au existat chiar și unele studii care arată că, în anumite cazuri, animalele pot detecta dezastrele naturale cu zile sau chiar săptămâni înainte de a se întâmpla, fiind vorba nu doar despre cutremure, ci și despre furtuni puternice sau uragane. Ciprian Pop


Semnale extraterestre misterioase, provenite de la o galaxie aflată la miliarde de ani depărtare, detectate de astronomi

Astronomii canadieni au detectat semnale radio misterioase provenite dintr-o galaxie aflată la 2,5 miliarde de ani de Terra, ceea ce reprezintă a doua situaţie de acest fel de până acum din scurta istorie a explorării astronomice.
Telescopul CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) din British Columbia a detectat 13 impulsuri sau FRB-uri (fast radio burst - impulsuri radio rapide) în iulie şi august  2018, conform unui studiu publicat în Nature.
Descoperirea a fost anunţată recent de Deborah Good, astronom la University of British Columbia din Vancouver, la o întâlnire a American Astronomical Society din Washington, potrivit Fox News.
Iată! Vedem FRB-uri”, a spus aceasta despre impulsurile cosmice, care rămân un mister pentru astronomi. Înainte să fie observate cele din vara trecută, echipa susţine că a mai găsit încă 50-60 de exemple de FRB-uri.
Good a precizat că „dacă am fi avut 1.000 de exemple, am fi putut spune mai multe despre natura FRB-urilor”.
În lucrare, cercetătorii susţin că „acestea reprezintă a două situaţie în care FRB-urile se repetă, adică impulsurile radio reapar în acelaşi punct pe cer”. Primele FRB-uri care se repetă au fost detectate în 2012.
Acest lucru înseamnă că există un fel de material dens precum un vestigiu al unei supernove sau în apropierea unei găuri negre din centrul galaxiei”, a precizat Cherry Ng, cercetătoare la University of Toronto. „Dar trebuie să fie un loc special pentru a ne furniza aceste semnale”, a adăugat aceasta.
Până acum, a existat o singură situaţie de FRB-uri repetitive”, a declarat Ingrid Stairs, de asemenea un membru al echipei CHIME. „Ştiind acum că mai există şi alt caz, sugerează că pot exista mai multe în Univers, iar cu mai multe semnale repetitive şi mai multe surse disponibile pentru cercetări, putem înţelege mai bine aceste enigme cosmice - de unde provin şi ce le creează”, a mai precizat Stairs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu