joi, 2 aprilie 2020

România Muncitoare – Nr.285 din MARTIE 2020


România Muncitoare – Nr.285 din MARTIE 2020



Muncă şi unitate, luptă

pentru dreptate!
Publicaţie a mişcării muncitoreşti, editată de Asociaţia
România Muncitoare – Nr.284 din FEBRUARIE 2020

Colectiv de redacţie:
Ciprian POP (redactor şef), Ion BUCUR (redactor), Marius BUICĂ  (tehnoredactor).
Telefon:  0724/717293
E-mail:  asociatia.romania.muncitoare@gmail.com
OSIM-M-2005-06220; ISSN-1224-2543

P U T E R E A    E X E M P U L U I



In aceste zile, nimic nu este mai puternic decît puterea exemplului. Daca am înţelege ceva din ceea ce se întîmpla, poate, am fi altfel. Mă refer la noi, românii. Evenimentele prin care trecem vor să ne învete cîteva lucruri : ca cea ce se intîmpla e probabil pentru ca am uitat de valori, ca ne-am făcut idoli din ban şi ceea ce numim bunăstare; ca prea ne credem dumnezei, iar puterile ne sunt limitat;; ca nu vom învinge decît împreuna, nu doar români, ci toti, de toate naţiile, altfel, cine n pricepe asta piere. E o şansa, dar o vom accepta oare ?

Să vedem! De ani de zile noi şi alţii, am alergat doar după bani şi deşertăciunile care le poate oferi. Vrem bani pentru copii, dar ne lasam copii în ţară, să-i crească alţii, iar noi mergem după bani in alte părţi. Nu pentru ca nu ar fi de lucru şi aici, dar vrem mai mulţi bani. Mai mulţi bani nu înlocuiesc dragostea şi familia. Mai mulţi bani nu te pot face fericit cînd eşti singur într-o lume străina. Şi dam buzna "acasa", doar cînd nu mai avem soluţii. Doar cînd nu se mai pot cîştiga bani in altă parte, venim acasa, nefiind solidari nici cu cei care ne-au primt, nici cu cei pe care i-am abandonat şi unde venit să nu respectăm reguli. Pentru bani, tradiţii, respect, grija pentru ceilalţi, dorinţa de aţi vedea ţara făcînd un pas spre un binele comun au dispărut.

Ne credem Dumnezei, manipulam natura, sau pur şi simplu o distrugem (a se vedea cum aruncam gunoaie peste tot!), nu mai avem temerea ca răul nu atrage binele credem ca banul poate orice, iar dacă ni se întîmpla ceva din vina noastră, departe de a recunoaşte asta, dam vina pe Dumnezeu, pentru ca noi avem doar dreptul de a primi.

Nu se poate face nimic fara solidaritate. Doar daca ne pasa de ceilalţi şi, mai ales, urmînd exemplul celorlalţi, putem învinge răul apărut şi mai ales răul din noi. Dar, sa vedem. Ce face Italia ? Cîntă imnul naţional şi o arie de operă care se termina cu cuvintele "In zori voi invinge!" ce facem noi ? Ne plîngem tot timpul, iar posturile de televiziune, în loc sa calmeze lucrurile au isterizat pe toata lumea. Si Italia plînge, maşinile militare duc pe zi zeci de sicrie ale unor oameni care nu au mai apucat sa-şi ia rămas bun de la cei dargi, în acordul celebrului "il silenzio", cîntat la trompetă. Italia şi acum Spania au nevoie de solidaritae, macar de un cuvînt bun, daca altceva nu putem. Aţi auzit cumva că autorităţile noastre au transmis macar un mesaj de solidaritate celorlalte ţări, daca altceva nu ? Poate mi-a scăpat mie! La Vatican, Papa Francesco face o rugaciune zguduitoare în piaţa goală, sub ploaia care cade ca nişte lacrimi ale Cerului, amintindu-ne că am uitat valorile credinţei cu cuvintele lui Cristos "Perche avete paura ? Avete perduta la vostra fede ?" (de ce vă e frică ? v-aţi pierdut credinţa?). Piaţa San Pietro deşi goala, era mai plina ca oricînd. La noi, sunt unii care în loc sa urmeze un astfel de exeplu, în loc sa dea curaj oamenilor îndemnîndu-i sa ramîna acasă, vor să-i îndemne la nesupunere civica, pentru ca, vezi Doamne, numai la biserica te poţi ruga. O poţi face şi de acasă, a spus-o şi Patriarhul, dar aş vrea sa vad şi la televiziunile noastre care au isterizat ţara, ori macar la unele din ele, că la prînz,pentru un minut, cît timp fiecare poate zice un Tatăl nostru daca doreşte, sa arate cum bate clopotul la Putna, la Alba Iulia, la Patriarhie, la biserica Sfîntului Andrei, acolo în inima Dobrogei unde a început creştinismul, la Manastirea Dealu şi în atîtea alte locuri...

Şi aş mai vrea sa vad gesturi de solidaritate cu alţii, care în acest moment au mai mari pierderi ca noi, aşa cum face Cuba, care a trimis medici în Italia pentru ca ştiau că de asta au cea mai mare nevoi, aş vrea să nu ne mai tot plîngem sa ne punem pe treaba (ma refer la guvernanţi, dar nu doar la ei) şi mai ales să ne aducem aminte macar ocazional sa prindem curaj intomînd Imnul naţional!   Amaranta

Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor: Nimeni nu știe cu adevărat mortalitatea. OMS a acționat iresponsabil, urmat orbește de guverne

O analiză dură este făcută pe tema Crizei COVID-19 de Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași. El consideră că se acționează haotic, fără prea mult discernământ, pompieristic ajungându-se la măsuri chiar absurde de vreme ce nici la această oră mi se cunoaște care este mortalitatea în cazul noului tip de coronavirus.
”În mass-media, cu greu își găsește loc alt subiect decât noul coronavirus. În special, numerele atrag atenția (infectați, vindecați, decedați, carantinați, izolați), ca și cum aceste numere ar conține revelații, afirmații despre viață și profeții despre viitor. O particularitate o constituie însă creșterea (din cauza măsurilor de izolare) influenței mediului virtual. În imensitatea internetului, există și o serie de „denunțători ai manipulării coroanei”, inclusiv oameni de știință educați, recunoscuți și cu experiență, care au opinii diferite de cele “oficiale” și care sunt boicotați de presă. Pe internet pot să-și exprime viziunea lor privind pandemia COVID-19. Câteva întrebări:
Este pandemia COVID-19 un pericol real sau este o manipulare?
Răspuns: În acest moment, nu știm. Poate să fie una sau alta, dar și una și alta. Nu sunt disponibile numere de încredere, numărul persoanelor infectate menționat în mod regulat este doar a celor la care a fost detectat virusul. În condițiile în care nu se face testarea peste tot și în care 80% dintre infectați sunt asimptomatici sau fac forme ușoare este clar că nu reflectă realitatea. Dar nimeni nu poate nega că există o afecțiune determinată de noul coronavirus. Este nevoie de multă ignoranță sau rea-voință să spunem, având în vedere raportările, că nu este epidemie. În același timp, este adevărat că problema nu a fost cauzată doar de virusul corona.
2. Dacă nu am fi testat, nu am fi observat noul virus?
Răspuns: Nu. Am fi raportat doar o creștere a infecțiilor respiratorii acute. Dar la testare avem o problemă. Wolfang Wodarg spune: “Testele, care se utilizează în prezent, nu sunt nici validate și nici specifice, virologii vor doar să câștige bani cu aceste teste”. Conform însă analizelor publicate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății,  dar și a declarațiilor producătorilor, numeroase testări încrucișate au arătat că testele sunt specifice. Dar la fel de adevarat este că nu au urmat procedura de omologare. Și până la omologare, suspiciunile persistă. De exemplu, virusologul Christian Drosten o consiliază profesional pe Angela Merkel, dar tot el  a dezvoltat în ianuarie 2020 un test pentru virusul Sars-CoV-2 achiziționat de guvernul federal.
3. Care este mortalitate prin noul coronavirus?
Răspuns: Nu știm. În tanatogeneză (fenomenele și cauzele care determină moartea) cauzalitatea poate fi directă, indirectă sau concuratoare. În această pandemie, regula este: dacă testul este pozitiv, atunci a murit din cauza noului coronavirus. Nimeni nu mai stă să analizeze dacă a murit cu coronavirus sau de coronavirus.
4. A fost pregătit OMS-ul și sistemele de sănătate să facă față pandemiei?
Aici răspunul este fără echivoc NU.
a. Sistemele de sănătate au fost sufocate. După criza pieței financiare din 2008, fondurile publice au fost folosite pentru salvarea băncilor, în timp ce „troica” (Banca Centrală Europeană, Comisia UE și Fondul Monetar Internațional) a cerut măsuri de economii substanțiale în sectorul social și, mai ales, în cel medical. Cea mai simplă metodă a fost reducerea numărului de paturi din spital: de la 3 la 1 (conform OMS 2017). Finanțarea spitalului a fost schimbată spre rentabilitatea economică. Din 2004, în Europa, au fost introduse așa-numitele DRG-uri: companiile de asigurări de sănătate nu mai plătesc serviciile, care sunt furnizate în beneficiul bolnavilor, ci rate forfetare pentru fiecare caz în parte. Privatizarea spitalelor și înființarea grupurilor de spitale private a fost încurajată. Investițiile au fost raționalizate. În plină pandemie, medicii din Italia, Spania, Franța, dar nu numai, au reclamat condiții catastrofale de lucru. Paturile cu ventilatoare din unitățile de terapie intensivă din spitale nu au fost suficiente, astfel încât a trebuit efectuat un triaj, o selecție a bolnavilor în funcție de vârstă și de șansele de supraviețuire prin care cei mai bătrâni și bolnavi au voie să moară (Italia). Ei mor singuri, rudele nu au voie să-i vadă. Înmormântarea nu mai este permisă, militarii trebuie să ajute acum la eliminarea morților. Echipamente de protecție eficiente pentru personalul medical au fost sau insuficiente sau deloc și de aici numărul mare de infectări în rândul acestei categorii.
b. OMS-ul a reacționat iresponsabil. A dat mesaje panicarde, care au îngrozit populația. Au recomandat aceleași măsuri, care s-au dovedit ineficiente în pandemia din 2009. Au lăudat modelul chinezesc și au impus statelor să-l urmeze, deși știau că, dată fiind cenzura și măsurile represive ale comuniștilor chinezi, cifrele raportate nu au putut fi verificate. O paranteză. Cu câteva luni înainte ca OMS să lanseze pandemia corona, Centrul pentru Securitatea Sănătății (CHS) de la Universitatea Johns Hopkins, ( octombrie 2019), a creat pentru OMS un scenariu pentru o pandemie gripală la nivel mondial. Denumit „Eveniment 201” a fost realizat în colaborare cu doi parteneri puternici: Forumul Economic Mondial (WEF) și Fundația Bill & Melinda Gates. Scenariul prezintă o epidemie de corona, care a ucis 65 de milioane de oameni în întreaga lume. Scenariul este, în mod evident, elaborat pentru ca să ofere un substrat științific pentru privatizarea și restructurarea neoliberală a sistemului de sănătate global. Recomandările vizează cooperarea consolidată între guverne și companii private în parteneriate public-privat. Împreună cu organizațiile internaționale, trebuie promovate cercetările privind vaccinurile. Trebuie o cooperare cu companiile media, astfel încât în ​​cazul unei pandemii piața să poată fi inundata rapid cu mesajele și informațiile dorite (care sunt redactate de OMS), iar alte mesaje trebuie suprimate din punct de vedere tehnic.
Guvernele (cu câteva excepții) au ascultat de OMS și au încercat să limiteze viteza de răspândire a coronavirusului cu măsuri drastice fără precedent (carantină, izolare, distanță socială, interzicerea întrunirilor, închiderea magazinelor etc.). Pentru prima oară de la Decretul lui Constantin cel Mare, creștinii nu pot participa la slujbe religioase. Iacobinii, bolșevicii, ISIS au încercat, dar nu au reușit acest lucru (slujbele se țineau în clandestinitate). Viața socială s-a mutat în lumile digitale, lucru deosebit de periculos. Măsurile de combatere a coronavirsului merg mână în mână cu abolirea fără precedent a libertăților democratice – măsuri care sunt aprobate cu entuziasm de majoritatea populației. „Dacă nu ai ști despre ce este vorba, procedura din ultimele zile ar putea fi citită ca scenariul unei preluări populiste de putere”, scria istoricul René Schlott pe 16 martie în Süddeutsche Zeitung.
Rezultatul: virusul se răspândește cu viteză necontrolabilă (dovadă că în țările în care nu s-au adoptat aceste măsuri nu avem o creștere extraordinară, semnificativă statistic), personalul medical este epuizat fizic și psihic, spitalele sunt “sufocate”, economia intră în criză. Pe 18 martie, Frank Ulrich Montgomery, vicepreședintele Asociației Medicale Mondiale, a exprimat scepticism cu privire la măsuri (interviu în Bonn Anzeiger) ”Deoarece trebuie să presupunem că virusul va fi alături de noi mult timp, mă întreb când vom reveni la normal? Nu putem ține școlile și grădinițele închise la nesfârșit. În Italia, măsurile nu au ajutat niciodată, a fost o măsură de disperare politică, deoarece se crede că măsurile coercitive sunt mai eficiente decât cele generate de rațiune”.
În concluzie, în plină pandemie COVID-19, nu cunoaștem incidența, morbiditatea, mortalitatea, gravitatea, dar din frica irațională declanșăm o criză economică și socială și renunțăm cu entuziasm la drepturile fundamentale ale omului.
P.S.1. Dacă vă uitați la mortalitatea din Italia prin infecții respiratorii acute în primul trimestru al anului 2019 (ianuarie-martie) și o comparați cu cea de acum (COVID-19), nu veți găsi diferențe semnificative statistic.
P.S.2 Precizare pentru cei care supraveghează respectarea stării de urgență: cele scrise mai sus nu se referă deloc, dar deloc, la România. La noi au fost luate măsuri din timp, spitalele au fost dotate, există suficiente paturi de ATI, suficiente ventilatoare, echipamente de protecție eficiente și suficiente pentru personalul medical, conducătorii sunt înțelepți și grijulii față de noi, serviciile sociale funcționează ireproșabil și nu ne panicăm/isterizăm. Declar acestea ca să nu se înțeleagă eronat și să fiu acuzat de defetism, așa cum este definit în Codul Penal.”




Rațiunea e nebunia omului tare. Rațiunea omului slab este nebunie” (Eugene Ionesco), este acea parte a sufletului care e principiul judecății.” (Platon)......

Tot mai multe voci incep sa avertizeze ca starile de urgenta ordonate in diferite tari ameninta economiile nationale si existenta individului. A le mentine in continuare inseamna sa distrugi omenirea! Haosul trebuie sa inceteze!
Lumea incepe sa resimta lipsurile de zi cu zi, mai ales amenintarea crizei alimentare si iese in strada sa urle. Ca nu mai are nici de unele. Nici o gripa, nici un virus, nu pot sa justifice masurile de forta impotriva libertatii oamenilor, intrucat a tine oamenii cu de-a sila in case inseamna a atenta la existenta speciei. Fara a merge la munca si fara a-si castiga traiul, oamenii vor muri, sub toate formele, intr-un numar infinit mai mare decat i-ar putea lichida noul Covid, pe care il consider un virus aberant de exacerbat.

Chiar asa, omoara Covid 19 atat de apocaliptic cum se crede?
Dupa stirile din mass media zici ca unii jurnalisti plang de necaz ca oamenii nu mor secerati ca spicele, pentru ca ei sa sparga buletinele de stiri cu breaking news, cu bomba bombelor. Ii vezi pe chipuri pe cate unii ca nu le convine ca cei care mor sunt in varsta si au ca in istoricul medical o gramada de alte afectiuni grave. Ar vrea sa fie mai tragic si nu le iese! E isterie mediatica daca se anunta ca prin lume a murit si unul mai tanar, necunoscut cu afectiuni In spitale, la fel, panica generala e cat casa. Mai toti medicii se depisteaza la teste “infectati” si e o aglomeratie de paturi de nu te vezi. Medicii sunt eroii zilelor noastre, dar toti sunt speriati, unii plang, cedeaza nervos, mai ales cei depistati infectati, nu atat de virus, cat din faptul ca in mod suspect, statul nu le-a oferit conditiile minime necesare pentru a-si face treaba si a se proteja. Unii sufera la propriu de virus si e normal, ca doar este o boala, nu o mangaiere.
Peste tot se spune: “Stati in case! Stati in case!” Stam, fratilor, ca trebuie sa respectam legea, dar pana cand si cu ce pret?

In maximum o luna lumea va incepe sa fiarba si nu va mai putea fi tinuta in case in marile orase. N-o s-o mai poata tine nimeni, nici cu Armata! De ce? Pentru ca temutul Covid 19 nu e nici mai grav, nici mai slab decat alte coronavirusuri, si nu te omoara cum scoti capul pe strada. Lumea vede asta oricat de mare ar fi isteria creata. Nimic nu justifica arestarea oamenilor la domiciliu pentru o amenintare nu mai mare decat o gripa sezoniera. O dovedesc cifrele!

Totul e o uriasa isterie mondiala, care a creat un haos si o stare de teroare de nedescris, fara nicio justificare rationala. Voi detalia:

Realitatea vizibila:
Da, se poate muri din cauza noului coronavirus. Dar numai daca ai o varsta inaintata, de regula peste 60 ani si asta doar daca ai boli extrem de grave. Foarte putinele exceptii, neelucidate inca de medici, releva periculozitatea extrem de redusa a noului virus. Da, se poate suferi daca esti infectat cu coronavirus, ca la orice alta gripa. Poti avea zile de febra foarte crescuta, stare de rau general, transpiratii abundente, dureri respiratorii (ca la viroze) risc de deces etc. Cam toti am avut in viata febra de peste 40 grade, cateva zile de stat la pat, transpiratii, stari de rau... cam toti stim ce inseamna asta.

Realitatea disimulata:
Toti mortii declarati de Covid 19 au,, in general afectiuni patologice severe, sau boli in stadii terminale. Dar sunt declarati ca morti de Covid 19, desi nici medicii nu pot demonstra ca cei decedati nu au murit de cancerul in stare terminala sau boala extrem de grava din istoricul lor medical. Ori daca noul virus le-a grabit cu cateva zile moartea. Toti mortii sunt declarati la gramada morti de Codiv 19 – si in asta, sustin eu, consta imensa inselatorie mondiala. Pentru cei mai multi involuntara.

Cum se raporteaza mortii:
In isteria coronavirusului nimeni din cei infectati nu mai moare de cancer, boli cardiovasculare, diabet, pneumonie sau gravele boli din patologia personala. Pe care daca ai parcurge-o te-ai intreba cum de respectivul a mai trait... Toti mor exclusiv de Covid19. De ce? Din cauza procedurilor de raportare. Pentru ca datorita instructiunilor din legislatiile nationale, coroborate cu cele internationale impuse pe fondul pandemiei declarate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, toti cei care infectati fiind de coronavirus mor, sunt declarati morti de coronavirus. O mica mare diferenta!
Au aparut deja voci pe retelele de socializare care clameaza faptul ca in multe locuri medicii care declara ca mort de Covid 19 un bolnav aflat in stadii terminale de alte boli, doar pentru ca a fost depistati ca infectat cu Covid 19, ar trebui sa raspunda penal pentru fals in acte oficiale.

Nu se poate verifica adevarata cauza mortii:
Nimeni nu ii mai autopsiaza ca la carte pe mortii infectati cu coronavirus. Ei sunt livrati familiilor in saci de plastic sigilati, in sicrie sigilate, nimeni nu are voie sa-i vada, sa-i desfaca, sa-i atinga. Cum nu au voie nici sa-i viziteze de cand intra in spital si pana in ultimele clipe ale vietii. Cumplit, infiorator, tragic, demential! Dar cat se poate de real. Medicul legist de la IML valideaza certificatul de deces pe ceea ce spune un doctoras de spital. Sunt convins ca de cele mai multe ori fara verificarea cadavrului, pentru ca cine stie ce instructiuni secrete obligatorii s-au emis...

Mor si cei care nu erau cunoscuti ca suferinzi de alte boli grave:
Sunt convins ca noul virus, ca orice alt virus, cauzeaza decese. Altfel virusul nu ar fi fost declarat o amenintare. Insa orice observator de buna credinta trebuie sa recunoasca ca cei infectati de coronavirus, care decedeaza sub 60 ani, si fara sa fi fost cunoscuti ca suferinzi de vreo boala anume, sunt extrem de putini. Un procent nesemnificativ, care nu poate justifica isteria actuala cu blocajul vietii cotidiene.

Mor si medici:
Nu am auzit de niciun medic sa moara subit, tanar si necunoscut ca suferind de vreo boala grava. In Italia exista ceva cazuri, dar toti mai in varsta si cu afectiuni la activ. De medici infectati cu duiumul, cu miile da, e cat se poate de real, ei exista pretutindeni, ca doar lucreaza direct cu bolnavii si cam niciunul nu a avut echipament de protectie adecvat. Era normal sa se infecteze, mai ales ca majoritatea nu au fost avertizati de pericol si au fost lasati prada sortii, drept carne de tun. In Romania cred ca avem mii de medici infectati, si in pragul revoltei, dar nu am auzit inca de moartea niciunuia. Doar de cativa medici in stare grava, declarati morti deja de presa isterica, avida dupa senzational.

Ce e cu aglomeratia din spitale:
Fara indoiala ca noul virus Covid 19 creaza stari de sanatate inconfortabile. Normal ca spitalele sunt asaltate in isteria asta de toti cei care acuza disconfort, dureri, stari naspa... unele foarte naspa... Multi sunt convins ca se duc bolnavi de una si bagati la gramada cu infectatii se infecteaza si ei. Li se agraveaza starea, marindu-se statistica celor infectati de noul virus. Cati ati fost atenti la faptul ca s-au creat spitale dedicate Covid 19, si e normal sa fie supra-aglomerate si sa apara ca zone de cosmar. Unii le compara cu un iad. Medicii sunt insuficienti si nu au echipamente de protectie. Multi care resimt o stare de “raceala”, de fierbintela, dau buzna la spitale sa se salveze. Uitati-va sa vedeti ce cozi s-au format doar la testare, ca sa intelegeti ca niciun spital din lume nu va face fata la o isterie generala. E ca si la asaltul asupra rafturilor magazinelor...

De ce s-a declarat stare de urgenta in atatea state:
Pai asa sunt procedurile internationale, agreate de state prin tratate internationale. La un anume numar de imbolnaviri, cate un scenariu de interventie. Totul e gradual in functie de cifra de imbolnaviri. Initial sa ne amintim ca sefii unor mari state (SUA, Anglia, Rusia), chiar si Romania nu au dorit sa declare stare de urgenta conform normelor OMS, si au bagatelizat amenintarea. Nu erau convinsi de pericol. Parerea mea e ca au actionat cerebral. Insusi Klaus Iohannis a spus ca cei care se vor imbolnavi vor resimti ceva asa, ca pe o simpla raceala. Perfect adevarat spun eu! Si nu ma puteti banui ca as fi un adorator al lui Iohannis!

De ce s-au declarat starile de urgenta totusi? Raspunsul meu este ca in multe cazuri s-au declarat nu doar din cauza pactelor internationale, ci mai ales din cauza isteriilor colective create. A presiunii publice. Si a mortilor declarati de medici, pe procedurile internationale, ca morti de Covid 19, in pofida faptului ca multi se aflau in stadii terminale ale unor boli incurabile. Sefii de stat sunt totusi simpli oameni si ca politicieni nu se pot opune vointei maselor, fara a fi drastic sanctionati electoral. Si chiar acuzati ca au omorat oameni prin inactiunea lor. Lumea e insetata de sange cand se moare. Si Trump s-a opus initial, a spus ca in SUA mor anual pana la 70.000 americani de gripa comuna si lumea nu se mai opreste, dar nu a fost luat in seama si a sfarsit prin a ceda si a declara stare de urgenta. La fel si Boris Johnson in Anglia care a acceptat teoria infectarii populatiei pana la autoimunizare. Chiar si Klaus Iohannis in Romania ne-a vorbit de “o simpla raceala”. Peste tot masurile extreme au fost generate de isteria colectiva, pentru ca daca nu te pliezi pe electorat, te sinucizi politic.

Ce e cu mortii din China:
Da, chiar asa, ce nenorocire, se sfarseste lumea... In tara cu 1,34 miliarde locuitori, unde daca intr-un an mor un milion de chinezi de foame, e ceva cam cum zicea Stalin: “Moartea unui om e o tragedie, moartea unui milion de oameni e statistica”. Sunt un admirator al miracolului chinezesc. Acest mare popor este un exemplu. Dar cati au murit in China oficial de coronavirus? Vreo 3500 de oameni, am rotunjit... Pai uite, sunt la calculator si incerc sa calculez ce reprezinta 3500 chinezi din populatia totala de 1,34 miliarde, conform ultimului recensamant oficial din 2010. Si rezultatul este, sper ca nu am gresit: 0,00026%... Aoleu, vine sfarsitul lumii, oameni buni? Nu mai iesim din case cu lunile? Nu mai spun ca cine stie cati din cei declarati morti aveau boli incurabile, in stadii terminale... Deci clar nu exista niciun motiv sa opresti lumea, dovada ca in China isteria a fost deja declarata incheiata si viata a repornit.

Toata populatia lumii se va infecta:
Asa cum am aratat mai sus, dar si in precedentul editorial, cam 70 – 95% din populatia omenirii va dobandi virusul, conform estimarilor specialistilor, intrucat este unul ce se transmite foarte usor, aerian sau prin contact. Dar numai 0,5% din cei declarati infectati cu coronavirus sunt bolnavi cu adevarat. A spus-o mai clar decat oricine Profesorul de microbiologie moleculara Sucharit Bhakdi, de la Universitatea Christian-Albrechts din Kiel - Germania – (CITITI AICI) care a estimat ca 99,5% din cei infectati cu COVID 19 nu sunt bolnavi cu adevarat, in sensul ca nu prezinta simtome ingrijoratoare.

Pentru 99% din populatie, infectarea cu coronavirus nu da niciun simtom sau nu e nimic altceva decat ca o simpla raceala. Dar de poate intelege asta in starea de panica generala creata? Nu e niciun motiv de panica daca esti sub 60 ani si nu ai alte boli grave. Si daca e sa moara cineva, trebuie sa intelegem ca sunt alte boli pe lumea asta cu mult mai grave, care fac cu adevarat ravagii (cancerele, bolile de inima, rujeola, diabetul etc). Si ca nimeni nu poate fenta moartea. Din pacate, putini pot intelege si accepta ca pe lumea asta poti muri oricand, oriunde si de orice. Indiferent daca esti bogat sau sarac. De aici si panica multora, spun eu pe fondul lipsei de credinta... nu vreau sa dezvolt...

Un presedinte extraterestru:
La ora la care scriu au fost declarati 100 de morti in Romania de Covid 19. Pana la 2 aprilie 2020 in Romania au fost declarati oficial 63 de morti de gripa sezoniera (clasica). Despre acesti morti nu scrie nimeni. Niciunul din panicarzi nu se mai panicheaza. Nu e o stire care sa se vanda... Romanii aplauda ca Armata a fost scoasa pe strazi cu armament de razboi.
Sunt revoltati ca altii nu inteleg sa stea in case, desi fiecare iese pe unde vrei si unde nu vrei, la serviciu, la cumparaturi, completand declaratii. Desi peste tot se circula nestigherit, s-a ajuns ca batranii sa fie blamati si aratati cu degetul ca vinovati de raspandirea epidemiei pentru ca nu stau in case. O mizerie umana, care ne desfiinteaza ca natie...
Romania care si-a oprit voluntar activitatea, se sinucide economic pe imnul national pus pe difuzoarele masinilor de politie. Guvernantii se dau mari patrioti, si nu vor sa admita nimic din haosul social in care ne vom infunda. Nu spun poporului nimic din ceea ce negocieaza la nivel international, lipsa de transparenta este totala. Dau resursele pe nimic, pe o sapca. Suntem o tara practic ocupata si arestata la domiciuliu. Populatia inca accepta. Vai noua! Stam in case! Si asteptam salvarea! Pana vom incepe sa chitaim de foame! Si de lipsa de bani. Deja s-a inceput.
In tot acest peisaj - desi in istoria noastra milenara am avut conducatori providentiali, care ne-au salvat identitatea nationala de sub amenintarea unor imperii (roman, otoman, austro-ungar, sovietic) - ne-am pricopsit cu Klaus Iohannis pe care lumea l-a votat crezand ca daca e german de origine va fi mai breaz ca ceilalti dinaintea lui. Ne-a divizat politic, ne-a bagat pe gat “Guvernul meu”, a dat stare de urgenta cand nu se impunea, ne umple de amenzi, ne tine inchisi in case, ne distruge afacerile (pe ale strainilor le protejeaza insa), ne va aduce in sapa de lemn, dar ne pune la megafoanele masinilor de politie primele trei strofe ale imnului national. Ne lucreaza cu stil.
Uitati-va la el! Cum a iesit sa ne ia fata. Exact ca la vestitele vizite de lucru ale tovarasului Nicolae Ceausescu. La un spital militar de campanie, nou nout, lustruit, scos din cutie, unde nici vorba de coronavirus pentru ca anterior s-a dat la greu cu toate substantele, doar ca sa ne spuna sa nu iesim din case si mai ales: “Evitati contactul cu alti oameni”.
Adica exact ce face el de la primul mandat incoace. Atata poate. L-au preparat in geaca de piele a la Tom Cruise, in Top Gun, i-au pus emblema-n piept sa para ca un general din trupele NATO, dar el a venit cu pantofi rosii si pantaloni mov, stricand tot efectul. Ceva a reusit insa. Sa ne arate viitorul. O imagine subliminala. Pas cu pas printre izolete. Acolo o sa ajungem daca ne mai tine mult starea de urgenta!

 Floriana Jucan, mesaj excepțional pentru Iohannis! Nimeni NU l-a desființat în așa hal!
Este o adevărată lecție de cum poate fi desființat un lider politic – fără a folosi măcar un singur cuvânt urât, ci numai vorbe frumoase.
Apreciata jurnalistă și scriitoare Floriana Jucan face un demers inedit, publicând o scrisoare către președintele Iohannis. Rafinată și inteligentă, Floriana Jucan punctează, într-un stil ireproșabil, toate greșelile, politicianismele penibile, gesturile inutile și desuete ale președintelui.

De fapt, Floriana Jucan reușește să combine două demersuri contrare – îi dă sfaturi excelente lui Iohannis și, totodată, îl face praf. Un text cu adevărat excepțional. Citiți și judecați singuri.
Floriana Jucan pornește de la vizita lui Iohannis la ”Spitalul” pregătit de Armată, un ansamblu de facilități deocamdată nefolosite. ”De câteva zile, mă urmărește imaginea Dumneavoastră vizitând Spitalul construit de armată Rol2”, scrie Floriana Jucan, punctând din prima: ”Mă tot întreb de atunci de ce ați preferat să inspectați paturi goale și nu să vizitați medicii bolnavi și asistentele care se zbat pentru viață în aceste zile?”.
”De ce nu ați mers printre românii infectați de virusul Corona, adus în țară cu generozitate și de mulți veniți din străinătate, care își așteaptă salvarea acum de la Dumnezeu și de la medicii „penali” încă lăsați în libertate de statul de drept?”, întreabă jurnalista.
Urmează o lecție de cum faci praf un personaj politic – și asta sub semnul ”Vă scriu înainte de toate ca om”. Atenție: ”Eu nu cred că sunteți rece sau insensibil sau imun la drama colectivă pe care țara Dumneavoastră o trăiește, așa cum îmi spun mulți”.
Deci, gestul lui Iohannis îl definește ”vocea” poporului panicat și amenințat, reprezentat în textul Florianei de acei ”mulți”: este ”rece”, ”insensibil” și ”imun la drama colectivă”.
”Ba chiar sunt ferm convinsă că ați vrut să fiți alături de oameni și nu de paturile goale, însă, probabil, un staff prea protector nu v-a lăsat. Adesea serviciile de securitate vă ajută să vă salvați trupul, nu și să nu vă pierdeți sufletul”, punctează cu abilitate Floriana Jucan modul în care Iohannis se înconjoară de ofițeri din Servicii.
Ironică, jurnalista îi spune președintelui că, totuși, ”sigur s-ar fi găsit un costum care să vă asigure protecția fizică”.
Și acum urmează antiteza între ”actor” și ”omul de acțiune”: ”Nu contest, erați foarte fashion și cool așa relaxat și cu geacă personalizată de MApN când ați vizitat Rol2. Aveați alura unui actor erou hollywoodian. Acum este, însă, momentul solidarității umane, nu al imaginii”.
”În plus, ca om de comunicare, vă spun că prezența Dvs lângă oamenii bolnavi ar fi făcut mai mult decât orice poză de campanie electorală”, scrie Jucan, subliniind ”Ați fi cucerit inimile românilor, inimile „dragilor” Dvs români”.
Iar lovitura teribilă continuă – drept în orgoliul lui Iohannis: ”Nimic nu ar fi fost mai potrivit, mai uman, mai plin de sens și mai dătător de speranță, decât vizita dvs în focarul de la Spitalul Județean Suceava, unde sute de cadre medicale sunt internate fie la Terapie Intensivă, fie în secții izolate, ori sunt chemate la datorie, în ciuda faptului că au fost testate pozitiv sau nu au echipament de protecție, pentru că altfel nu ar mai avea cine să facă internarea bolnavilor de rând”.
”Drumul îl știați deja, de atunci de când ați fost să inaugurați fântâna arteziană din curtea spitalului”, punctează ucigător Floriana Jucan, continuând asaltul ”Pe manager, îl știți mai bine decât oricine, pentru că Dvs ni l-ați prezentat ca fiind „un exemplu de bune practici” și Guvernul Dvs voia chiar să ni-l propună ministru al Sănătății. Pe Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean din partea PNL, și el doctor (nu în medicină, dar ce mai contează?) îl știți și mai bine. Și pe el ni l-ați lăudat îndelung”.
Da, un fief liberal, în care Iohannis a fost votat masiv – iar baronii au fost lăudați și răsplătiți cu funcții. ”Ați fi fost, practic, ca acasă, printre prieteni și cunoștințe”.
”Doar pe medicii bolnavi i-ați fi cunoscut acum. Merita!”, revine Floriana la atac. ”Domnule Președinte, așa cum ați coborât în piață alături de protestatari – și atunci aveați o geacă superbă! – coborâți acum și în infernul cadrelor medicale pe care le omagiați în discursurile Dvs înregistrate, sub teroarea stării de urgență, din confortabilul Palat Cotroceni”.
Tare, sau ce?... Și nu e tot! Loviturile continuă: ”Revărsați zâmbetul Dumneavoastră plin de compasiune asupra românilor ce zac în spitalele pe care unele guverne nu au apucat să le închidă.
”Ei sunt înspăimântați nu doar în fața amenințării celei mai primitive forme de organizare a materiei, virusul, cu care totuși au puterea de a se lupta, ci și de perspectiva dezastrului economic și social ce va urma pandemiei”, scrie jurnalista, ridicând lovind din nou în acuzația de personaj nesimțitor: ”Arătați-le că vă pasă de viața și de suferința lor! Puneți-vă mănuși de protecție și țineți-i de mână, pe patul de spital. Nu știți cât poate însemna asta!”.
Și acum un pasaj pe care Floriana îl scrie pentru ea, pentru că sunt puține șanse ca Iohannis să înțeleagă ce transmite admirabila femeie și scriitoare: ”Nu știți cât bine îi poate face unui bolnav sentimentul că omul care prin înalta demnitate publică deținută îi personifică patria, e lângă el, că a venit să îl vadă și să îi mulțumească pentru curaj, răbdare și credință, că se îngrijește ca șansa lui la vindecare să fie asigurată de administrația nefericitului loc în care este internat!”.
”Deși, aparent, ați vizita doar câțiva oameni suferinzi, în realitate ați fi alături de toți, din toată țara asta al cărei Președinte sunteți”, continuă Floriana Jucan, lovindu-l din nou pe  Iohannis puternic: ”Nu uitați că Dumneavoastră reprezentați statul în primul rând în raporturile cu cetățenii români, și abia după aceea, ca simbol al său, în raporturile cu străinătatea!”.
Adică una dintre acuzațiile care i se aduc lui Iohannis – că e președintele străinătății, nu al românilor!
Și acum, iată un adevărat portret în metaforă al lui Iohannis: ”Mergeți printre oameni, nu printre paturi goale! Fiți Președinte OM!”.
”Făceți-o cu acea nobilă naturalețe cu care Regina Maria îi îmbrățișa pe soldații atinși de febră tifoidă în lazaretele mizere ale Războiului de întregire!” – un exemplu care nu are decât un rol de a arăta cât de mic este ”președintele paturilor goale” față de marea Regină a României!
Și, dacă nu a fost suficient, Floriana Jucan continuă: ”Făceți-o cu empatia îngerească cu care Maica Tereza le oferea nefericiților din Calcutta, odată cu sărutarea din urmă, sentimentul unui sfârșit demn! Făceți-o cu simplitatea aristocratică cu care Prințesa Diana îi îmbrățișa pe copiii bolnavi de SIDA ai Africii”.
Iar finalul și mai ales formula de adresare desăvârșesc demolarea lui Iohannis: ”Fiți OM, domnule Președinte!”, ”Cu respectul desăvârșit pe care Constituția mă obligă să vi-l port”.
Un singur comentariu de final: în afară de faptul că este unul dintre cele mai bine scrise texte, este o adevărată lecție de cum poate fi desființat un lider politic – fără a folosi măcar un singur cuvânt urât, ci numai vorbe frumoase. 
Care ar fi singura soluție a lui Iohannis? Să răspundă prin fapte românilor – și să-i mulțumească Florianei Jucan, jurnalist român care a avut curajul și talentul de a-l aduce la nivelul solului, dându-l jos de pe schela insensibilității și prefăcătoriei. Va avea puterea să facă aceste două demersuri ”președintele paturilor goale”?



Cele 10 principii ale manipularii maselor
Intregul sistem educational si de pregatire profesionala este un filtru extrem de elaborat vare pur si simplu elimina persoanele care sunt prea independente si care sunt capabile sa gandesca si care nu stiu cum sa accepte obedienta, pentru ca sunt o amenintare la adreda oricarei institutii statale – Noam Chomsky.
Absolventior de limba engleza le este cunoscut din facultate, dar si ceilalti il pot cunoaste si descoperi ca lingvist, informatician, filosof si activist.
“Reclama publicitara exista pentru un scop anume: de a transforma oamenii in creaturi a caror unica grija in viata este sa goleasca cinci carti de credit si sa nu acorde atentie la ce se intampla in lume,lasandu-i pe indivizii bogati si puternici sa face ce doresc.”.
1. Distragerea atentiei
Metoda principala de manipulare a societatii este distragerea atentiei oamenilor de la problemele importante si solutiile acestora, luate de cercurile economice si politice aflate la conducere, prin umplerea permanenta a spatiului de informare cu mesaje lipsite de importanta sau cu foarte putina. Aceasta tactica se dovedeste a fi foarte utila atunci cand nu vrei ca cetatenii sa afle informatii importante din domeniul stiintei, economiei, psihologiei, neurobiologiei si ciberneticii.
“Distragerea permanenta a atentiei populatiei de la adevaratele probleme sociale, mutand-o la teme fara o reala importanta pentru a se asigura ca oamenii sunt preocupati mereu cu ceva si nu o sa aiba timp pentru a gandi; de pe camp in cusca, ca si celelalte animale.” (citat din cartea “Silent weapons for quiet wars”).
2. Sa creezi probleme, iar mai apoi sa propui solutii
Aceasta metoda se mai numeste “problema- reactia- solutia”. Se creaza problema, o anumita situatie, miza careia este sa produca o anumita reactie in randul populatiei in asa fel incat sa ceara luarea unor masuri necesare cercurilor aflate la conducere. De exemplu, sa permiti violente intr-un oras sau organizarea unor atentate sangeroase pentru ca populatia sa ceara adoptarea unor legi pentru luarea masurilor de protectie mai aspre si politici care restrictioneaza libertatea cetatenilor.
Ori: sa provoci o criza economica ca sa ii faci pe toti sa accepte incalcarea drepturilor sociale si reducerea serviciilor orasenesti ca un rau necesar.
3. Metoda aplicarii treptate
Pentru a obtine adoptarea unei legi nepopulare este destul sa o infiltrezi treptat, zi de zi, an de an. In acest mod au fost adoptate noi conditii social-economice (neoliberalism) in anii ’80 si ’90 ai secolului trecut.
Reducerea la minimum a functiilor statului, privatizarea, neincrederea, instabilitatea, somajul in masa, salariile care nu mai pot asigura o viata decent. Daca toate astea s-ar intampla in acelasi timp, cel mai probabil, ar duce la revolutie.
4. Amanarea executarii
O alta metoda de a adopta o solutie nepopulara este sa prezinti o problema marunta ca pe ceva “dureros si necesar” si sa obtii la acel moment acceptul cetatenilor pentru a o rezolva in viitor. Este mult mai simplu sa accepti niste sacrificii pentru viitor, decat pentru prezent.
In primul rand, pentru ca asta nu se va intampla imediat. In al doilea, din cauza ca poporul e predispus sa aiba sperante naive ca “maine totul se va schimba in bine” si ca acele sacrificii care ii sunt cerute in prezent vor putea fi evitate. Asta le da cetatenilor mai multa vreme pentru a se obisnui cu schimbarile si sa le accepte cu calm, cand va veni timpul.
5. Sa te comporti cu poporul la fel cum te-ai comporta cu niste copii mici
In majoritatea discursurilor propagandistice care erau destinate unui public larg se folosesc niste argument, personaje, cuvinte si o intonatie de parca ar fi vorba de copii de varsta scolara cu retinere in dezvoltare, ori persoane cu handicap mental.
Cand cineva incearca sa induca in eroare o persoana, acesta foloseste formulari infantile in discurs. Cu cat mai intens incearca, cu atat mai multe expresii foloseste. De ce? Daca cineva se adreseaza altcuiva ca si acum acela are 12 ani sau mai putin, prin prisma influentarii, in raspunsul si reactiile acelei persoane, cu un grad inalt de probabilitate, va lipsi critica, ceea ce este caracteristic pentru copii pana la varsta de 12 ani.
6. Sa pui accent pe emotii intr-o masura mai mare decat pe gandire
Actionarea asupra emotiilor reprezinta o metoda clasica, orientate spre a bloca capacitatea oamenilor de a analiza rational si ca rezultat capacitatea de a intelege critic ceea ce se intampla. Pe de alta parte, folosirea factorului emotional permite deschiderea usii spre subconstient pentru a infiltra ganduri, dorinte, fobii, temeri, constrangeri ori modele stabile de comportament.
7. Tinerea oamenilor in necunostinta de cauza prin cultivarea mediocritatii
Sa ajungi la rezultatul in care oamenii devin inapti de a intelege metodele si tacticile pe care le aplici ca sa ii influentezi si sa ii subordonezi vointei tale. Calitatea invatamantului oferit claselor inferioare ale societatii trebuie sa fie cat mai mediocru si mai sarac, pentru ca limita dintre paturile inferioare si cele superioare sa ramana la nivelul la care nu va putea fi trecut de primele.
8. Sa-i faci pe ceilalti sa se bucure de mediocritate
Sa infiltrezi in randul populatiei gandul ca a fi prost, vulgar si needucat este la “moda”…
9. Sa ii faci pe ceilalti sa se simta vinovati
Sa ii faci pe oameni sa creada ca numai ei sunt vinovati pentru situatia in care se afla din cauza ca nu sunt destul de destepti, nu au destule capacitati ori nu au depus destul efort. Ca rezultat, in loc sa lupte cu sistemul economic omul incepe sa se injoseasca, invinovatindu-se pentru toate ceea ce ii creaza o stare apasatoare ce duce in final la inactiune. Iar fara actiune, nu poate fi nici revolutie.
10. Sa stii mai multe despre oameni decat stiu ei despre sine
In ultimii 50 de ani succesele din domeniul stiintei au dus la crearea unei rupturi mari intre ceea ce stiu oamenii de rand si ceea ce nu stiu, de acest lucru folosindu-se acum clasele aflate la conducere.
Datorita biologiei, neurobiologiei si psihologiei, sistemul are la dispozitie cunostinte avansate despre fiinta umana, atat in domeniul fiziologiei, cat si in cel al psihicului. Sistemul a reusit sa afle despre om mai mult decat el insusi stie. Asta inseamna ca, in majoritatea cazurilor, sistemul are mai multa putere si influenteaza oamenii intr-o mai mare masura decat ei singuri.
Noam Chomsky este un lingvist american, filosof, figura publica, autor de carti si analist politic. Profesor emerit in domeniul lingvisticii la Institutul tehnologic din Massachusetts si unul dintre cei mai remarcabili oameni de stiinta din secolul al XX-lea. Munca lui fundamentala in domeniul teoriei lingvistice si stiintei cunoasterii au primit aprecierea meritata in comunitatile stiintifica si cea didactica.




Starea de urgenţă: Ce drepturi au angajaţii români? Posibile abuzuri ale angajatorilor
Avocatul Adrian Cuculis abordează o problemă extrem de importantă în aceste zile în România, în contextul stării de urgenţă şi a crizei coronavirusului: drepturile angajaţilor. Avocatul încearcă să răspundă la câteva dintre problemele cele mai importante cu care se pot confrunta angajaţii români.
În contextul decretului de stare de urgență mulți dintre angajatori s-au raportat la Codul Muncii și au suspendat pe nedrept contractele de muncă ale angajaților și chiar au venit cu tot felul de amenințări ilegale (atenție, în drept există și amenințări legale, cum ar fi “te voi chema în judecată fiindcă m-ai prejudiciat”), prin care angajații sunt fie obligați să semneze acte adiționale la contractele de muncă fie să-și dea demisia sau alte asemenea, pe fondul presiunii angajatorului, dar și a lipsei de cunoaștere a legislației cu privire la drepturile angajaților.
Când are voie angajatorul să îmi suspende contractul de muncă?
Trebuie spus că suspendarea contractului de muncă poate să intervină atâta la cererea angajatului, a angajatorului, dar și de drept, fapt pentru care, în acest context, ne vom rezuma să explicăm în ce condiții poate angajatorul să suspende contractul de muncă și care sunt situații în care se suspendă de drept.
Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situații:
a) concediu de maternitate
b) concediu pentru incapacitate temporară de muncă;
c) carantină;
d) exercitarea unei funcții în cadrul unei autorități executive, legislative ori judecătorești, pe toată durata mandatului, dacă legea nu prevede altfel;
e) îndeplinirea unei funcții de conducere salarizate în sindicat;
f) forță majoră;
g) în cazul în care salariatul este arestat preventiv, în condițiile Codului de procedura penală;
h) de la data expirării perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizațiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Dacă în termen de 6 luni salariatul nu și-a reînnoit avizele, autorizațiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de muncă încetează de drept;
i) în alte cazuri expres prevăzute de lege.
Astfel, observăm și identificăm două situații extrem de specifice pentru zilele noastre ”carantină” și “forță majoră”.
Suntem în situația de forță majoră? – Opinăm că România nu se află din pricina COVID-19 în forţă majoră, fapt pentru care angajații trebuie să știe că angajatorii lor NU LE POT SUSPENDA contractul de muncă pentru forţă majoră ca efect de drept, scrie avocatul Adrian Cuculis, potrivit indrumari-juridice.eu.
Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în următoarele situații:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condițiile legii [declarat neconstituțional prin Decizia Curții Constituționale nr. 261/2016];
b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești; [declarat parțial neconstituțional prin Decizia Curții Constituționale nr. 279/2015]
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
c1) în cazul în care împotriva salariatului s-a luat, în condițiile Codului de procedura penală, măsură controlului judiciar ori a controlului judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică executarea contractului de muncă, precum și în cazul în care salariatul este arestat la domiciliu, iar conținutul măsurii împiedică executarea contractului de muncă;
d) pe durata detașării;
e) pe durata suspendării de către autoritățile competențe a avizelor, autorizațiilor sau atestarilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
Prin urmare, de interes pentru analiza noastră este cazul întreruperii sau reducerii cu titlu temporar a activității din pricina măsurilor luate de către autorități.
Astfel, în situația în care se ajunge la o reducere a activității (mai ales în domeniul horeca în această perioada), vor fi aplicabile următoarele dispoziții:
Drepturile Angajaților – (1) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).(adică dacă se va schimbă contractul de muncă la 5 ore sau mai puțin).
(2) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariații se vor află la dispoziția angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activității.
Tragem o prima concluzie astfel, angajaţii NU POT FI CONCEDIAȚI pentru reducerea activităţii și nici NU POT FI OBLIGAȚI SĂ SEMNEZE ACTE prin care sunt de acord să nu mai primească niciun salariu, ci se va aplica regula explicată mai sus.
Are voie angajatorul să îmi suspende contractul de muncă pe perioada în care este decretată stare de urgență?
Angajatorul nu are acest drept, în situația aceasta se vor aplica prevederile pe care le-am explicat mai sus, astfel, nu se vor aplică regulile de la starea de forță majoră.
Poate angajatorul să mă oblige să semnez un act adițional prin care sunt de acord că pe o perioada o luna, 2, 3 sau mai multe, să nu mai încasez niciun salariu?
Angajatorul NU POATE SĂ VĂ OBLIGE să semnați un asemenea act prin care sunteți de acord că o perioada de timp să nu va încasați salariul.
În schimb, dacă atât angajatul cât și angajatorul sunt de acord, pot fi aplicate următoarele dispozițîi:
Art. 54 . [suspendarea prin acordul părţilor] – Drepturile Angajaților
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
Poate angajatorul să mă concedieze în contextul Covid-19?
Angajatorul NU VĂ POATE CONCEDIA din motive ce țin de persoana angajatului. Am văzut în zilele trecute și este o practică înrădăcinată, nelegală, că angajatorul să-și amenințe angajatul că îi va înceta contractul de muncă sau că îl va “da afară sau concedia” dacă nu semnează anumite acte adiționale.
Acest lucru nu se poate întâmplă decât în condiţiile unei restructurări a societății și cu plata de salarii compensatorii, ori în condițiile contractului colectiv de muncă, ori în ipoteza în care angajatul savârşeşte o abatere disciplinară.
Mai multe răspunsuri date de avocatul Adrian Cuculis la posibilele probleme ale angajaţilor în această perioadă puteţi citi în articolul integral de pe indrumari-juridice.eu.



Teologul Mihai-Silviu Chirilă atacă în instanţă Ordonanţa Militară nr. 2/2020, prin care s-a restricţionat accesul la slujbele religioase. Acesta l-a chemat în judecată pe Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, pentru ca, pe cale urgentă, să se dispună anularea parțială a Ordonanței militare nr. 2/2020. Acţiunea a fost deschisă la Curtea de Apel Bacău.
"Întrucât ierarhia Bisericii Ortodoxe Române a acceptat fără niciun fel de obiecție deciziile prin care credincioșii ortodocși din Patriarhie sunt obligați să nu mai participe la slujbele religioase pe durata stării de urgență, este de datoria credincioșilor înșiși să își apere drepturile constituționale.
Consider că Ordonanța militară nr. 2/2020 cuprinde prevederi legate de participarea la biserică a cetățenilor necorespunzătoare cerințelor art. 53 din Constituție, care impune ca restrângerea temporară a drepturilor și libertăților să se facă respectându-se câteva principii: proporționalitatea cu pericolul invocat, nediscriminarea și neatacarea existenței dreptului în sine.
Măsura este disproporționată pentru că România este una dintre cele 4 țări din Europa care au cerut derogare de la CEDO pentru a restrânge drepturile cetățenești, alături de trei țări foste comuniste, iar situația din țară se poate controla prin celelalte măsuri, nefiind nevoie de alungarea oamenilor din biserici într-o perioadă atât de importantă ca Sfintele Paști; este discriminatorie, deoarece este alungată din biserici doar o categorie de membri ai acestora, și aduce atingere libertății de conștiință, întrucât statul încalcă grav autonomia în organizare a cultului, permițându-și să facă reguli liturgice noi.
Nu mi se pare corect ca membrii cultelor recunoscute de stat să plătească întârzierea cu care autoritățile au luat măsurile de prevenție și grija politicienilor pentru a nu își îndepărta o categorie de votanți foarte importanți pentru ei, cărora nu le-au făcut din timp măsuri de carantinizare, în condițiile în care era de presupus că unii dintre ei sunt infestați cu această boală.
Mai presus de toate, dezavuez abuzurile care au început deja să se producă și despre care relatează chiar și organe de presă, contra preoților și credincioșilor.
Dincolo de aspectele juridice, pe plan teologic, ceea ce se întâmplă zilele acestea mi se pare un subiect de meditație asupra faptului că Dumnezeu îi îngrădește, cumva contra voinței lor, pentru a-i avertiza, pe credincioșii ortodocși, prin aceste măsuri ale statului, de păstorii chemați să ia atitudine, dar care nu au făcut nimic față de erezia ecumenismului, existentă în Biserica noastră. Cel mai grav lucru ar fi ca, la sfârșitul acestei stări de urgență, să nu învățăm nimic și să revenim la „normalul” în care trăim de ceva vreme", scrie autorul pe site-ul marturisireaortodoxă.ro.
Conţinutul acţiunii:
Doamnă Președinte,
Subsemnatul, Chirilă Gh. Mihai-Silviu, fiul lui Gheorghe și al Mariei, identificat cu carte de identitate CI, seria…, nr…, domiciliat în strada… localitatea…, Comuna…, Județul Neamț, email…, telefon…, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă Iași, doctorand în teologie ortodoxă, de profesie traducător liber profesionist de carte, îl chem în judecată pe domnul Marcel Ioan Vela, Ministrul Afacerilor Interne, pentru ca, pe cale urgentă (eventual prin ordonanță președințială), să dispuneți anularea parțială a Ordonanței militare nr. 2/2020, sub următorul aspect:
anularea, în alin. 2 al art. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020, din formularea “Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” a expresiei “de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online” (nu am nicio obiecție dacă MAI introduce în locul acestei expresii precizări pertinente legate de norme de prevenție, altele decât împărtășirea cu lingurițe de unică folosință, dezinfectarea icoanelor, restricționarea arbitrară a numărului de credincioși etc.; s-ar putea introduce o recomandare ca cei ce sunt bolnavi sau purtători ai virusului să se abțină de la a participa la slujbe, sub sancțiunea impusă de stat, sau alte precizări care să ajute la prevenția virusului, dar să nu împieteze dreptul credinciosului de a participa la slujbe);
anularea, în alin. 3, al art. 3 al Ordonanței militare nr. 1/2020, din formularea “Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, precum și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora” a expresiei “la care pot participa maximum 8 persoane”,
alineate introduse prin art. 9, alin. 1, pct. 1 al Ordonanței militare nr. 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.
Motive:
Prin Decretul prezidențial nr. 195/2020 s-a instituit stare de urgență pe teritoriul României, în conformitate cu articolul 53 al Constituției României, care permite acest lucru, în măsura în care este proporțională cu situația care a determinat-o, nu este discriminatorie și nu aduce atingere existenței dreptului sau libertății respective.
Prin decret, s-au restrâns următoarele drepturi: dreptul la libera circulație; dreptul la viață intimă, familială și privată; inviolabilitatea domiciliului; dreptul la învăţătură; libertatea întrunirilor; dreptul de proprietate privată; dreptul la grevă; libertatea economică, însă nu s-a restrâns și exprimarea publică a libertății de conștiință, garantată de art. 29 Constituție, ceea ce, în opinia mea, face ca dispozițiile contestate de mine să nu aibă bază legală în Decretul prezidențial.
În modificarea adusă art. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020, prin art. 9, alin. 1, pct. 1 al Ordonanței militare nr. 2/2020 se introduc două alineate noi prin care se reglementează modul în care se vor desfășura slujbele religioase pe perioada stării de urgență.
Aspectul pozitiv al acestor două alineate introduse este acela că explică mai clar dispoziția din art. 2 al Ordonanței militare nr. 1/2020, arătând că aceasta nu se referă la slujbele religioase, atunci când vorbește despre interzicerea adunărilor publice cu caracter religios: simpozioane, conferințe, pelerinaje, procesiuni etc.
Aspectul negativ este acela că reglementează modul în care se vor desfășura slujbele religioase într-o manieră care, în opinia noastră, este disproporționată cu situația răspândirii COVID-19, este discriminatorie și aduce o gravă atingere existenței înseși a libertății de conștiință religioasă și a exercitării acesteia publice.
Mai precis, cele două alineate prevăd că slujbele religioase se pot desfășura de către preoți însă fără participarea publicului, adică a credincioșilor, iar servicii religioase precum nunți, botezuri, cununii se pot desfășura cu prezența a cel mult 8 participanți.
Cu privire la dispozițiile celor două alineate, precizăm următoarele:
În conformitate cu doctrina canonică ortodoxă, liturghia duminicală sau din sărbători nu se poate săvârși fără prezența poporului credincios[1], preotului fiindu-i interzis să săvârșească liturghie fără popor, pe motivul că liturghia (termenul înseamnă “lucrare publică”) este un act de comuniune religioasă, în care preotul săvârșește serviciul religios pentru popor, nu în nume și folos personal. Obligarea poporului credincios (numit în ordonanță “public”) să rămână acasă, în timp ce preotul slujește liturghia, golește de sens actul liturgic în sine și reprezintă o ingerință nepermisă a statului în rânduiala liturgică a Bisericii Ortodoxe, în condițiile în care acesta este ținut de către art. 29 (3 și 5) din Constituție și de art. 9 (1) din Legea 489/2006 a cultelor să fie neutru față de orice credință religioasă. Întrunit într-o ședință de urgență, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Georgiene a considerat cerința suprimării slujbelor ca fiind “inovație în cult”[2], “modificare a ritualului”, ceea ce, translatat în limbaj juridic constituțional și aplicat la situația celor două aliniate ale ordonanței militare, înseamnă o atingere gravă adusă înseși existenței libertății de conștiință religioasă a credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române. O atitudine similară Bisericii Georgiene au avut și conducătorii Bisericii Ortodoxe Ruse, care au anunțat că “nu vom închide biserici, nici nu vom elimina slujbele”[3].
Excluderea de la slujbe a unei categorii de membri ai Bisericii (credincioșii, numiți impropriu în ordonanță “public”), dar acceptarea altor categorii (preoți și ierarhi) creează premisele unei discriminări contrare art. 16 al Constituției, dar și prevederilor art. 53 (2) din Constituție, care impune nediscriminarea drept criteriu de legalitate a oricărei măsuri de restrângere a drepturilor și libertăților pe durata stării de urgență. Această discriminare se poate rezolva numai în sensul pozitiv al admiterii credincioșilor la slujbe, nicidecum prin interzicerea cu totul a slujbelor, pentru a-i priva și pe clerici de acestea.
Dispoziția potrivit căreia slujbele pot fi ținute de către preot și urmărite pe calculator sau pe media sociale de către credincioși ignoră faptul că liturghia bisericească este o lucrare sacramentală harică, ce presupune o prezență fizică și spirituală efectivă și activă a credinciosului, putând fi comparată cu categoria actelor juridice solemne, în care nu poate să lipsească vreuna dintre părți. Prevederea Ordonanței militare nr. 2/2020 tratează, în mod inadmisibil, slujbele bisericești ca pe evenimente sociale ordinare, care pot fi urmărite pe media online, lucru deosebit de grav din punct de vedere bisericesc.
Dispoziția care impune un număr de 8 persoane la servicii religioase precum nunți, botezuri, cununii este una arbitrară, fără a exista vreun studiu științific serios care să demonstreze că prezența a 8 persoane asigură garanția nerăspândirii virusului. În plus, dispoziția este discriminatorie, deoarece nu ține seama de faptul că evenimente precum înmormântările ar putea aduna la căpătâiul celui decedat mai multe rude directe decât numărul prevăzut prin lege. În atare situație, cine și cum decide care dintre fii, nepoți, soți, părinți participă la acest eveniment irepetabil, încărcat de o mare emoție sufletească?
Dispozițiile din ordonanța militară pe care le contestăm vizează viața bisericească (și) a comunității ortodoxe în cea mai importantă perioadă din anul bisericesc și din viața spirituală a ortodocșilor: Postul Sfintelor Paști și, mai ales, Învierea Domnului. Interdicția aplicată creștinilor de a veni în noaptea de Înviere la biserică, care e, simbolic, mormântul gol al Mântuitorului, face ca preoții slujitori să nu transmită mesajul Învierii nimănui, iar Învierea însăși să nu se adreseze nimănui, ceea ce este inadmisibil. Pe parcursul istoriei poporului român, s-au consemnat mai multe situații de epidemii de holeră, ciumă sau alte boli puternic contagioase, dar nicăieri în istorie nu există consemnată o măsură de întrerupere a slujbelor bisericești în perioada Paștilor. Ordonanța militară nr. 2/2020 vrea a inaugura o tristă premieră în viața religioasă românească, ceea ce este o atingere a existenței libertății de conștiință religioasă. Pe parcursul istoriei bimilenare a Bisericii Ortodoxe au existat doar două state care au îndrăznit să interzică slujbele bisericești: statul roman, prin celebrul decret Non licet esse vos, și statul comunist, prin doctrina ateistă. În ambele situații, poporul credincios, când a fost pus în situația de a alege între chemarea lui Dumnezeu și legea statului, a ales chemarea lui Dumnezeu. Statul care îl pune pe credincios în fața acestei alegeri săvârșește un act de grav abuz și are un mare deficit de toleranță democratică.
Discursul public al autorităților ne lasă să credem că este aproape sigură o prelungire a stării de urgență dincolo de zilele de Paști, cu efecte catastrofale la nivelul conștiinței religioase a credincioșilor ortodocși (poate și ai altor culte). Cine are dreptul să lipsească o națiune întreagă de servicii religioase pe o durată care ar putea dura luni întregi, care s-ar putea repeta, din relatările medicilor care conduc această operațiune la nivel național, în toamna anului viitor, pe o altă perioadă nedeterminată?
Măsurile luate de MAI prin această ordonanță atacă direct existența libertății de expresie religioasă, prin faptul că introduc în mentalul colectiv al credincioșilor ortodocși idei contrare doctrinei ortodoxe: ideea că Biserica, Casa lui Dumnezeu, ar putea fi un loc de contaminare cu COVID-19, când de milenii se știe că Biserica este un spital în care puterea lui Dumnezeu vindecă astfel de molime; introduc ideea că pentru a te vindeca de această epidemie nu ai nevoie de Dumnezeu, El Însuși “izolat la domiciliu” de către ordonanțele MAI; îi despart pe credincioșii ortodocși de Dumnezeu și de sprijinul spiritual al Bisericii Ortodoxe, lăsându-i pradă singurătății, deznădejdii, fricii de moarte și propagandei alarmiste a media, în condițiile în care credincioșii ortodocși în astfel de momente aleargă mai mult decât oricând la ajutorul lui Dumnezeu și au nevoie de ajutorul Acestuia; introduc ideea că Sfintele Icoane ar avea nevoie de dezinfecție, deși credincioșii ortodocși știu de milenii că ele sunt “dezinfectate” de lucrarea Duhului Sfânt în ele; introduc ideea că împărtășirea de la același Potir ar putea fi sursă de infectare, în ciuda faptului că această Împărtășire se practică frecvent în capelele spitalelor de boli infecțioase (Spitalul TBC Bisericani, Neamț etc.), iar a afirma că Trupul și Sângele lui Hristos sunt vehicule ale bolii este o blasfemie. Toate aceste idei cultivă necredința, blasfemia și delăsarea religioasă, punând în discuție însăși existența libertății de conștiință religioasă.
Măsurile pot fi atentate la adresa fizică și, mai ales, psihică a credincioșilor, lipsiți de ajutorul Bisericii pe o perioadă atât de lungă și de importantă în viața liturgică cum este perioada Paștilor. Canoanele bisericești prevăd sancționarea credincioșilor care nu participă la trei slujbe ale liturghiei consecutive, arătând prin aceasta importanța participării fizice la slujbe. Decizia de a participa sau nu trebuie să aparțină invariabil credinciosului, nicidecum statului.
Dispozițiile contestate sunt disproporționate cu gravitatea situației și cu previzionarea acesteia, în condițiile în care statul român a luat deja măsura înăspririi pedepselor pentru cei ce săvârșesc fapta penală de răspândire a bolii și pentru cei ce părăsesc carantina, ceea ce ar trebui să fie suficient pentru ca la biserică în această perioadă să vină cei ce nu au nicio problemă medicală cu COVID-19, neexpunându-se sancțiunilor aspre ale legii penale. România este închisă practic de trei săptămâni, timp în care statul ar fi trebuit să aibă deja un control asupra circulației celor care au fost infestați în străinătate sau a celor care refuză să se conformeze măsurilor de prevenție, în așa fel încât să nu trebuiască să închidă accesul la biserică al credincioșilor care sunt sănătoși.
Există mărturii ale unor medici reputați care au afirmat public că doresc să participe la slujbele bisericești în noaptea de Paști[4], perfect conștienți de riscurile pe care și le asumă, știind că prin această participare nu pun în pericol nici sănătatea publică, nici sănătatea personală. Într-o luare publică de atitudine, profesorul universitar Vasile Astărăstoaie, medic legist, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, fost rector al Universității de Medicină Iași a numit deciziile guvernanților de suprimare a cultului bisericesc “măsuri aberante”. O poziție similară a avut medicul Mircea Pușcașu, din Suceava, care a afirmat că va merge cu toate riscurile legale duminica la biserică[5]. În mediul online deja s-a lansat o petiție, numită Nu ne interziceți Sfânta Liturghie, semnată până acum de peste 3590 de oameni[6].
Există deja în teritoriu relatări referitoare la abuzuri grave săvârșite în aplicarea celor două ordonanțe cu privire la slujbele religioase. Astfel, într-un raport înaintat IPJ Iași, un agent rural[7] relatează că, autosesizându-se, a descins într-o biserică în care se rugau 50 de credincioși, a întrerupt slujba bisericească, a evacuat poporul credincios și a amendat preotul. Aceste gesturi, care amintesc de teroarea bolșevică a anilor 1950, insultă brutal sentimentele religioase ale oricărui creștin ortodox din lume, constituindu-se și în fapta penală prevăzută de art. 381 Noul Cod Penal referitor la împiedicarea exercitării libertății religioase. Art. 27 al OUG 1/1999 prevede ca sancțiuni contravenții pentru cei ce nu respectă dispozițiile ordonanțelor militare, nici într-un caz nu abrogă dispoziția art. 381 NCP, nici nu dispune întreruperea unei slujbe în desfășurare sau evacuarea poporului participant la slujbe. Dintr-o altă relatare de presă aflăm că în județul Gorj[8] polițiștii au intrat în biserici, au numărat în timpul slujbei credincioșii, au chestionat preotul dacă a igienizat icoanele, au întrerupt slujbele. Există relatări de presă în care împărtășirea credincioșilor cu aceeași linguriță este prezentată într-o manieră negativă, aproape ca o faptă reprobabilă, în condițiile în care credința în prezența reală a lui Hristos în Euharistie exclude posibilitatea ca cineva să se îmbolnăvească atunci când ia Trupul și Sângele lui Hristos. Ideea că așa ceva s-ar putea întâmpla este o blasfemie la adresa Euharistiei, lucru inadmisibil[9]. Toate aceste abuzuri grave creează premisele unei tensiuni religioase, determinând o puternică reacție emoțională de tulburare din partea credincioșilor din întreaga țară, care nu va putea fi stinsă ușor din memoria colectivă doar de încheierea perioadei de stare de urgență și de reluarea exercițiului normal al drepturilor și libertăților cetățenești.
În drept,
Actul pe care îl contest nu respectă principiile tehnicii legislative, în sensul că excede prevederilor Decretului prezidențial nr. 195/2020, în baza căruia a fost emisă ordonanța.
Cererea este întemeiată pe dispozițiile:
Articolul 8 din Legea 554/2004.
Potrivit actelor normative care reglementează luarea măsurii stării de urgență, prevederile se aplică în consonanță cu prevederile art. 53 din Constituție.
Articolul 53 (2) din Constituția României: “Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii”.
Decretul prezidențial nr. 195/2020 care nu include între drepturile restrânse dreptul la liberă conștiință și exprimare a credinței religioase, prevăzut de art. 29 din Constituție.
Articolul 29 din Constituție care prevede libertatea conștiinței.
Articolul 581 Noul Cod de Procedură Civilă, referitor la procedura de urgență a ordonanței președințiale.
Precizez că prezenta acțiune se întemeiază pe apărarea drepturilor și libertăților individuale, în sensul că eventuala opinie contrară a conducerii cultului față de aspectele contestate nu prezintă relevanță, întrucât drepturile și libertățile au un caracter personal, iar în această cauză ele au fost încălcate, în opinia mea, credincioșilor, nu conducerii cultului.
În dovedire:
Înscrisuri (atașez Opis), pe care vă rog să le listați în două exemplare;
Interogatoriul pârâtului, pe care vă rog să i-l comunicați pentru a putea transmite răspunsul în scris;
Martori. Mă angajez să îi aduc personal la audieri, dacă condițiile legale o vor permite.
23.03.2020 Mihai-Silviu Chirilă
Doamnei Președinte al Curții de Apel Bacău

GRUPAJ DE STIRI EXTERNE
Vor crea virusul, se vor preface ca n-au leac și, apoi, vor vinde antidotul, Muammar Gaddafi

Apariția coronavirusului a cunoscut o puternică retorică de blamare între Statele Unite ale Americii și China. Chinezii dau vina pe SUA pentru răspândirea virusului. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing, Zhao Lijian, a replicat că „ar putea fi armata americană” cea care a adus coronavirusul în China, în timp ce Donald Trump, Președintele Statelor Unite, se referă în mod constant la COVID-19 ca fiind „virusul chinezesc”.

În tot acest context, iată și o afirmație făcută de răposatul Muammar Mohammed Abu Minyar Gaddafi, fost președinte revoluționar libian și pan-africanist, asupra căreia vă invit să stăruim pentru câteva clipe, urmând ca istoria și mersul evenimentelor să ne arate cum au stat de fapt lucrurile.

Într-un discurs susținut în primii ani de conducere, Gaddafi a afirmat că există oameni care se specializează în crearea de probleme de sănătate doar pentru a face bani, indiferent de pericolul pe care îl reprezintă acțiunilor lor pentru existența umană.

Potrivit acestuia, „vor crea ei înșiși virusul și vor vinde antidotul după aceea, pretinzând că le-a luat ceva timp pentru a găsi soluția, cu toate că o vor avea deja”.

Situația actuală, creată de COVID-19, este, fără îndoială, momentul potrivit pentru a începe o conversație despre aceste gânduri ale lui Gaddafi, iar adevărul, cum spune proverbul, într-o zi va ieși la iveală "ca untdelemnul deasupra apei".

Cunoscut și ca protector al culturii popoarelor africane, un promotor al unității africane și un critic puternic al ideologiilor străine și al manierei și strategiilor cu care marile puteri manipulează lumea, liderul libian nu a fost niciodată reținut în privința cuvintele sale, atunci când vorbea despre tarele sociale cu care se confruntă lumea și continentul african. Multe dintre lucrurile pe care Gaddafi le semnala în mod critic în trecut, cele mai multe dintre ele fiind ignorate atunci, par să se manifeste astăzi.

Gaddafi, Dumnezeu să-l odihnească, nu mai este printre noi, dar gândurile sale sunt încă relevante în ziua de azi. Tu ce părere ai?
România suspendă temporar, prin derogare, aplicabilitatea Convenției Europene a Drepturilor Omului fără să-și anunțe cetățenii!
În data de 17 martie, fără a aduce la cunoștința cetățenilor, România înștiințează Secretariatului General al Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire activarea art.151 din Convenție. Acest lucru nu a fost adus la cunoștința publicului de către Guvernul României, așa cum era normal, ci a fost semnalat de agenția France Presse.
Cu alte cuvinte, România suspendă temporar aplicabilitatea Convenției Europene a Drepturilor Omului pe teritoriul său, cu excepția art.2 (dreptul la viață), art.3 (interzicerea torturii, a pedepselor sau tratamentelor inumane și degradante), art.4 parag.1 (interzicerea sclaviei) și a art.7 (interzicerea pedepsirii fără bază legală). De altfel, aceste articole nu pot fi suspendate în nicio împrejurare.
Prin urmare, deși ieri au fost multiple ieșiri publice ale celor care ne conduc, niciunul nu a găsit de cuviință să ne informeze cu faptul că în România nu mai este aplicabilă Convenția, că drepturile prevăzute de aceasta nu ne mai sunt garantate, cu alte cuvinte ele sunt suspendate temporar.
Alături de România, au notificat Secretariatul General al Curții, Republica Moldova, Armenia și Letonia. Nu au facut-o, cel puțin până la acest moment, Germania, Spania, Italia, Olanda, Marea Britanie, probabil pentru că, fiind țări cu profundă tradiție democratică, au înțeles că drepturile fundamentale, cu atât mai mult în vremuri de criză, trebuie protejate.
De altfel, dincolo de problema în sine, gravitea constă în faptul vă NIMENI nu a adus la cunoștința cetățenilor acest lucru, respectiv NIMENI nu a explicat de ce a facut România acest demers și care sunt efectele pentru cetățeni.
Sunt extrem de importante, în acest context, cele spuse, încă din data de 16 martie 2020, de către Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, dna. Dunja Mijatović: “trebuie să respectăm drepturile omului și să fim uniți în fața pandemiei Coronavirus”, precum și faptul că „transparența și accessibilitatea sunt esențiale pentru ca publicul să poată avea încredere în guvernare și să participe la guvernarea circumstanțelor actuale” 
În plus, aceasta făcea referire la nevoia ca măsurile autorităților să nu conducă la discriminare și să fie proporționale cu scopul propus, la faptul că accesul la serviciile medicale trebuie asigurat fiecărui grup, iar pentru grupurile vulnerabile (cu trimitere directă la vârstnici si persoane neasigurate) statele ar trebui să gândească măsuri suplimentare.
De asemenea, Comisarul atrage atenția statelor semnatare că trebuie să ramână vigilente cu privire la acțiunile de tip rasist, xenofob ori cu privire la cele care stigmatizează anumite grupuri. Cu alte cuvinte, cu atât mai mult, în vremuri de criză, statele trebuie să fie mult mai energice în combaterea acestor fenomene.
Solicităm, așadar, guvernanților să ne informeze în concret cu privire la derogarea solicitată Secretariatului General al Curții Europene a Drepturilor Omului!

Ajutorul a fost trimis după ce președintele Trump a acceptat o ofertă de asistență din partea lui Vladimir Putin
O aeronavă militară rusă, care transporta proviziile necesare pentru combaterea focarului de coronavirus, a aterizat în New York. Ajutorul a fost trimis după ce președintele Trump a acceptat o ofertă de asistență din partea lui Vladimir Putin.
Avionul, care a decolat pentru o călătorie de peste 8.000 de kilometri devreme peste noapte, a aterizat în orșulcel mai  afectat de coronavirus. Transportul conține măști de protecție pentru față, precum și alte echipamente medicale.
Livrarea a fost convenită de președinții ruși și americani în timpul unui apel telefonic. Vladimir Putin și Donald Trump au discutat despre pandemia Covid-19 cu răspândire rapidă, precum și deficiențele majore de echipament de protecție în SUA, potrivit serviciului de presă Kremlin.
Moscova a spus că a decis să ajute, deoarece pandemia coronavirusului „afectează pe toată lumea fără excepții și are un caracter global”. Trump, la rândul său, a descris ajutorul ca fiind „frumos” și un „plan foarte mare” de ajutor din partea Rusiei.
Chiar înainte de decolarea avionului de marfă, livrarea produsese deja o serie de opinii ale pasionaților de „coluziune rusă” printre siturile americane într-o frenezie. Promotorii atitudinilor anti-Rusia au încercat să găsească motive dubioase în spatele gestului și au identificat ajutorul ca  o trupă de propagandă”, susținând că este inutil sau chiar dăunător.
SUA este de departe cea mai gravă țară afectată de pandemie din lume, deoarece coronavirusul său se apropie rapid de marca de 200.000, iar numărul mortilor depășește 4.100. (TravelWireNews)





Scrisoarea presedintelui Nicolas Maduro Adresata Lumii in limba romana

CARACAS, 29 martie 2020


Catre liderii lumii

Vă salut, îmi permit cu încredere să mă adresez Dumneavoastră cu ocazia denunțării evenimentelor grave care au loc împotriva păcii și stabilității Venezuelei, într-un moment în care grija Statelor și Guvernelor ar trebui să fie centrată pe protecția vieții și starea de sănătate a locuitorilor săi, datorită accelerării pandemiei COVID-19.

Așa cum este cunoscut public, Guvernul Statelor Unite a anunțat, pe 26 martie, o acțiune foarte serioasă împotriva unui grup de înalți funcționari ai Statului Venezuelean, inclusiv a persoanei mele, în calitate de Președinte Constituțional al Republicii Bolivariene Venezuela.

Respectiva acțiune a constat în depunerea unei acuzații formale în fața sistemului judiciar american, care nu este doar ilegal în sine, ci urmărește să sprijine o acuzație gresită de trafic de droguri și terorism, cu unicul obiectiv de a simula presupusa judiciere a Autorităților venezuelene.

Această pantomimă americană include oferta neobișnuită a unei recompense internaționale tuturor celor care oferă informații despre Președinte și înalți oficiali venezueleni, ceea ce duce la un moment periculos de tensiune pe continent, pentru care consider că este necesar să povestesc evenimentele, care dezvăluie un complot pervers în spatele acuzațiilor Departamentului de Justiție.



Cu doar o zi mai devreme, pe 25 martie, Republica Bolivariană Venezuela a denunțat în fața opiniei publice naționale și internaționale, dezvoltarea pe teritoriul columbian a unei operațiuni care avea ca scop să atenteze împotriva vieții Președintelui Republicii, a rudelor sale și a înalților săi oficiali de Stat; precum și atacarea obiectivelor civile și militare din țara noastră; sindicalizându-l pe domnul Cliver Alcala, generalul retras din forța armată venezueleană, ca șef militar al acestei operațiuni.

Această plângere a fost făcută cu întreaga responsabilitate, după ce a fost anunțată pe 24 martie o operațiune de control pe autostrada din nordul Columbiei, în apropierea graniței cu Venezuela, în care poliția din această țară a capturat un lot de arme de război într-un vehicul civil.

Cercetările au arătat că este vorba despre un arsenal sofisticat a cărui țintă era un grup de forțe ex-militare și paramilitare venezuelene și columbiene, care se antrenează în tabere situate în Columbia.

Pe 26 martie, senatorul Cliver Alcala a oferit o declarație presei columbiene - din reședința sa din orașul Barranquilla, Columbia - în care și-a confirmat participarea la evenimentele denunțate, a mărturisit că este liderul militar al operațiunii și a dezvăluit faptul că armele au fost achiziționate prin ordinul domnului Juan Guaido, un deputat național, care se auto-numește Președinte interimar al Venezuelei și servește ca operator al Washingtonului în țară. De asemenea, acesta a confirmat că armele aveau ca obiectiv efectuarea unei operațiuni militare pentru asasinarea unor personalități la nivel înalt ale Statului și Guvernului venezuelean și a produce o Lovitură de Stat în Venezuela.

Domnul Alcalá a lămurit că armele au fost achiziționate printr-un contract semnat de persoana sa, domnul Juan Guaido, consilieri americani, și domnul Juan Jose Rendon, consilier politic al Președintelui Ivan Duque, și efectuate in cunoștința autorităților guvernamentale din Columbia.

Ca răspuns la această mărturisire, răspunsul neobișnuit al guvernului american a fost publicarea acuzațiilor menționate la începutul acestei scrisori, cu includerea extravagantă a numelui domnului Alcala, ca și cum ar face parte din autoritățile venezueleene și nu un mercenar angajat de Statele Unite pentru a efectua o operațiune teroristă împotriva guvernului venezuelean.

Drept dovadă a acestei declarații, nu mai e nevoie de altă probă decât menționarea presupusei capturari a domnului Alcala de către forțele de securitate columbiene și predarea imediată a acesteia către autoritățile DEA americane, într-un act curios în care deținutul, fără cătușe, și-a spus la revedere scuturând mâinile captorilor săi, tocmai la poalele scării avionului care l-ar duce într-un zbor VIP special spre Statele Unite, ceea ce arată că, în realitate, tot acest montaj este despre salvarea cuiva pe care il consideră un agent american. .

Trebuie subliniat faptul că operațiunea armată esuată a fost inițial concepută pentru a fi realizată la sfârșitul acestei luni, în timp ce toată Venezuela se luptă împotriva pandemiei COVID-19. Și tocmai aceasta este principala bătălie care îngrijoreaza în prezent umanitatea.


O luptă pe care națiunea noastră o desfășoară cu succes, reușind să oprească curba conatgierilor, având întărirea prognozelor de sănătate și menținerea populației într-o carantină masivă, cu un număr redus de cazuri pozitive și decese.

Din toate aceste motive, Guvernul Republicii Bolivariene din Venezuela își avertizează distinsul Guvern cu privire la demersurile necugetate și criminale pe care administrația lui Donald Trump le face, în ciuda accelerării îngrozitoare a creșterii COVID-19 care afectează poporul american, pare hotărât să-și aprofundeze politica de agresiune împotriva statelor suverane din regiune, în special împotriva poporului venezuelean.

În timpul pendemiei, guvernul Statelor Unite, în loc să se concentreze pe politicile de cooperare globală în domeniul sănătății și prevenirii, a sporit măsurile coercitive unilaterale, a respins cererile din partea comunității internaționale de ridicare sau relaxare a sancțiunilor ilegale care împiedică Venezuela să acceseze medicamente, echipamente medicale și produse alimentare.

În același timp, a interzis implementarea zborurilor umanitare din Statele Unite ale Americii către Venezuela pentru repatrierea a sute de venezueleni prinși în criza economică și de sănătate cu care se confruntă țara nordică.
Venezuela, denunțând aceste evenimente grave, ratifică voința sa neclintită de a menține o relație de respect și de cooperare cu toate națiunile, cu atât mai mult în această situație fără precedent care obligă guvernele responsabile să lucreze împreună și să renunte la diferențele lor, cum este pandemia COVID-19.

În fața unor astfel de circumstanțe serioase, solicit sprijinul Dumneavoastra de neprețuit în fața acestei persecuții neobișnuite și arbitrare, realizată prin intermediul unei versiuni reîmprospătate a acelui McCarthyism istoric dezlănțuit după cel de-al Doilea Război Mondial. Atunci, și-au etichetat la discretie adversarii ca fiind comuniști pentru a-i persecuta, astăzi o fac prin categoriile fanteziste de teroriști sau traficanți de droguri, fără a avea nicio dovadă de vreun fel.

Condamnarea și neutralizarea acestor atacuri nejustificabile împotriva Venezuelei astăzi va fi foarte utilă pentru a împiedica Washingtonul să lanseze mâine campanii similare împotriva altor popoare și guverne ale lumii. Cu toții trebuie să respectăm principiile Cartei Națiunilor Unite, pentru a împiedica unilateralitatea excesivă să conducă la haos internațional.

Excelență, fiti absolut sigur că Venezuela va rămâne fermă în lupta sa pentru pace și că, în orice circumstanțe, va invinge. Nicio agresiune imperialistă, oricât ar fi de acerbă, nu ne va abate de la calea suverană și independentă pe care am construit-o timp de 20 de ani și nici nu ne va îndepărta de obligația sacră de a conserva viața și sănătatea oamenilor noștri în fața pandemiei terifiante globale a COVID- 19.

Vă mulțumesc anticipat pentru considerația pe care ați avut-o în citirea acestei scrisori și am încredere că vă va fi util să vă informați corespunzător respectatul Dumneavoastra guvern și profit de această ocazie pentru a reitera asigurările celei mai distincte considerații. Nicolas Maduro Moros
Statele Unite iau în considerare planurile extreme în fața crizei legate de evolutia virusului Covid-19
Statele Unite iau in considerare planuri extreme pentru a face față crizei provocate de răspândirea pandemiei Covid-19, inclusiv aplicarea legii marțiale pentru combaterea violenței. Un raport publicat astăzi de site-ul newsweek.com, sub semnătura lui William M. Arkin, abordează posibile măsuri în fața probabilității aducerii in stare de inoperabilitate a centrelor de putere de la Washington, care, conform prognozelor, ar duce la punerea in  aplicare a unor planuri de„ continuitate a guvernului” care includ evacuarea Capitalei si intrarea in scena a fortelor armate.
Arkin semnalează că noul virus este, de asemenea, “un teritoriu nou”, unde armata în sine este vulnerabilă și scenariile de dezastru care sunt luate în considerare - inclusiv posibilitatea unor tulburari interne ca urmare a lipsei de alimente - obligă planificatorii strategici de la Washington să ia în considerare ceea ce se cunoaste sub sintagma de „circumstanțe extraordinare”. În această privință, el afirmă că există deja „planuri de urgență ultra secrete” pentru ceea ce ar trebui să facă militarii în cazul în care toți cei din sistemul ierarhic cu atributii constituționale de conducere ar fi incapacitați.
Diferitele planuri - denumite “Octogon”, “Refugiu” și “Zodiac” - sunt masurile strategice ultra-secrete pentru a asigura continuitatea guvernării, indică el și subliniază că “prevederile acestora sunt atât de secrete” încât, în conformitate cu aceste planuri extraordinare, „desfasurarea lor” ar putea eluda prevederile constituționale normale pentru astfel de situatii, comandanții militari putand, in acest mod, prelua controlul în toată America. El îl citează pe expertul guvernamental Norman Ornstein, care consideră că, pentru prima data, în Statele Unite, în afară de planificarea urmării unui război nuclear, sunt avute în vedere proceduri extraordinare pentru situatii de criza.
Planurile mentionate sunt in responsabilitatea Comandamentului de Nord (sau NORTHCOM), autoritatea militară de apărare creată după atentatele de la 11 septembrie și ar putea fi sub comanda generalului Forțelor Aeriene O'Shaughnessy, comandantul NORTHCOM din Colorado Springs.
Sursa indică faptul că cele trei situații - “Octogon”, “Refugiu” și “Zodiac”  - recurg, pentru desfasurare, la diverse unități militare din Washington D.C., Carolina de Nord și din estul Statului Maryland pentru a asigura functionarea guvernului dacă există un colaps total.
Ciprian POP
“Solidaritatea europeana, doar un mit”, potrivit Presedintelui sarb Vucic
Prinsa cu garda jos de interdicția UE de a exporta medicamente, Serbia a găsit, insa, ajutor în China, în timp ce Belgradul se straduieste sa faca fata focarului de Covid-19, iar in acest context, Presedintele sarb, Aleksandar Vucic, a semnalat pentru mediile locale că “a devenit clar că solidaritatea europeană este un mit”. Serbia a impus, la randul sau, restricții severe asupra călătoriilor și a adunărilor publice ca răspuns la epidemia mondială. Întrucât Președintele Aleksandar Vucic a declarat starea de urgență națională duminică, a făcut si  câteva observații zguduitoare pentru UE.
Criza a dovedit că solidaritatea europeană nu există decât „pe hârtie”, a spus Vucic, facand referire la interdicția de a exporta echipamente medicale și consumabile impuse de membrii UE către țările din afara spatiului uniunii, ca răspuns la evolutia focarului de COVID 19. "Doar China ne poate ajuta în această situație", a adăugat liderul sârb, spunând că i-a scris recent o scrisoare omologului sau de la Beijing, Xi Jinping „cerându-i ajutor și numindu-l frate.”
Serbia a primit cinci milioane de măști din China pe care nu le poate primi din Europa și Beijingul s-a oferit, de asemenea, sa-i trimita si medici pentru a ajuta la combaterea bolii, a spus Președintele Vucic. Țara a trebuit să cumpere medicamente pentru afectiuni respiratorii de pe alte piete decat cele ale UE, a mai adaugat acesta.
Începând de luni, Serbia a închis toate institutiile de invatamant, a mobilizat militarii pentru a păzi locatiile sensibile, cum ar fi spitalele, și a închis punctele de trecere a frontierei. Sârbii vor trebui să rămână în carantină după ce vor reveni din zone de risc sau vor face față pedepselor cu închisoarea de până la trei ani.
„Le spun străinilor: nu veniți în Serbia, cu excepția chinezilor care sunt chemați să vină, medicilor lor, oameni care ne ajută”, a spus Vucic.
Începând de luni, în Serbia există 55 de cazuri de coronavirus confirmate, la o populație de șapte milioane. Virusul a ajuns și în alte țări balcanice, cu excepția Muntenegrului.
China, unde epidemia de Covid-19 a izbucnit anul trecut, a raportat o încetinire a răspândirii și acum oferă asistență și experiența sa țărilor care au probleme cu boala.Ciprian POP

Atins de coronavirus, Iranul solicită ridicarea sancțiunilor

Lovit de epidemia Covid-19, Teheranul denunță inacțiunea comunității internaționale în fața sancțiunilor americane „ilegale și unilaterale”.

Măști de oxigen, aparatură pentru secțiile de terapie intensivă, defibrilatoare, termometre, teste de diagnostic, mănuși ... Ministerul iranian al sănătății a întocmit lista lungă de echipamente medicale de care spitalele sale ar avea nevoie că să lupte împotriva coronavirusului, în timp ce țara - una dintre cele mai afectate din lume de epidemia de Covid-19 - a deplâns vineri 13 martie 514 morți și peste 11.300 de persoane infectate.

La rândul său, Javad Zarif, ministrul iranian de externe, într-o postare pe Twitter, denunță „lipsurile vaste cauzate de restricțiile de acces ale populației noastre la medicamente și echipamente medicale”. El a însoțit publicarea documentului cu un mesaj înfiorător: „Virusurile nu fac discriminări. Nici umanitatea nu ar trebui să facă!!! "


În ultimele zile, anumite personalități și funcționari internaționali au  făcut alte eforturi, mai formale, în special cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în vederea ridicării sancțiunilor. Potrivit agenției oficiale de știri IRNA, Secretarului General al ONU, Antonio Gutteres, într-o scrisoare în care a descris „sancțiunile ilegale și unilaterale”, a solicitat Statelor Unite să renunțe la ceea ce a descris drept „principalul obstacol în calea luptei împotriva epidemiei ” și a denunțat cu tărie inacțiunea comunității internaționale.

Țările din Caraibe și autoritățile provinciei italiene Lombardia, cer ajutorul Cubei in lupta împotriva coronavirusului

În Italia, oficialii din domeniul sănătății din regiunea Lombardiei au solicitat mai multor țări, inclusiv Cubei, personal medical specializat pentru a combate coronavirusul.

De asemenea, diverse țări din Caraibe au solicitat asistență medicală autorităților cubaneze pentru a combate pandemia provocată de coronavirusul din 2019, care cauzează boala Covid-19.

În Caraibe, guvernele din Jamaica, Saint Kitts și Nevis și Saint Vincent și Grenadine au anunțat că vor solicita sau au solicitat deja îngrijiri medicale de la omologul lor cubanez.

Primul ministru jamaican, Andrew Holness, care a interzis deja intrarea persoanelor din Regatul Unit și Europa, a indicat pe contul său de Twitter, că 21 de asistente cubaneze vor ajunge pe micuța insulă din Caraibe în următoarele zile, deși au nevoie de aproximativ 100 pentru a înfrunta boala.Ciprian Pop



SUA împiedică Venezuela să cumpere medicamente pentru a trata COVID-19

Procurorul General al Venezuelei, Tarek William Saab, a denunțat vineri faptul că măsurile coercitive și unilaterale impuse de Statele Unite împiedică achiziționarea de medicamente și consumabile pentru că țara sa să facă față amenințării coronavirusului.

Vorbind despre confirmarea primelor două cazuri de boală, vineri, magistratul a reafirmat că, având în vedere situația prin care trece lumea din cauza pandemiei, este inacceptabil să fie menținute acțiuni punitive, care constituie o încălcare gravă a drepturile omului".

"Este etic inacceptabil să se mențină astfel de sancțiuni împotriva Venezuelei. Cei care se opun radical statului venezuelean trebuie să facă un pas înainte și să ceară încetarea acestor măsuri", a declarat oficialul venezuelean, cu referire la sectoarele opoziției.

În timpul unei conferințe de presă, la Parchetul Public, William Saab a cerut, de asemenea, opoziției venezuelene, să depășească diferențele și să solicite ridicarea blocadei injust impuse de la Washington.

De asemenea, el a cerut guvernelor din țările vecine, Columbia și Brazilia să „oprească ostilitatea lor față de Venezuela” și să caute mecanisme comune de confruntare cu Covid-19. Ciprian Pop

Trump a încercat, în secret, să recruteze oamenii de știință germani care cercetează modalități pentru vindecarea de COVID-19, căutând să obțină un vaccin „numai pentru Statele Unite”


Ziarul german WELT am Sonntag, citat astăzi și de surse din presa americană a semnalat că Administrația Trump a încercat să ofere  "sume mari de bani"  companiei germane de biotehnologie CureVac pentru a garanta drepturile de vaccin,  „dar numai pentru Statele Unite”.

La rândul său, președintele companiei a confirmat că președintele Donald Trump a încercat să recruteze oameni de știință germani care lucrează la un vaccin împotriva coronavirusului și a oferit sume mari de bani pentru a garanta drepturile exclusive asupra activității sale pentru Statele Unite.

Firma lucrează cu Institutul Paul Ehrlich pentru vaccinuri și medicamente, instituție implicată, la nivel federal, în lupta împotriva coronavirusului.

CureVac respinge speculațiile și afirmațiile "despre un eventual răspuns pozitiv la ofertele de achiziție a companiei sau a tehnologiei sale”, mai semnalează ziarul.

O sursă a guvernului german a declarat că Trump încerca să găsească un vaccin contra coronavirusului pentru Statele Unite, „dar numai pentru Statele Unite”, potrivit publicației menționate.

Ziarul a declarat că guvernul german oferă stimulente financiare companiei dacă rămâne în Germania.

Pe de altă parte, purtător de cuvânt al ministerului german al sănătății a declarat pentru WELT am Sonntag că guvernul a fost implicat în discuții „intense” cu CureVac în vederea menținerii, în Germania, a acestei companii farmaceutice.

"Guvernul german este foarte interesat să se asigure că vaccinurile și substanțele active împotriva noului coronavirus sunt dezvoltate în Germania și în Europa", a spus ziarul, citând un oficial al Ministerului Sănătății. Ciprian Pop

China, dornică să ajute alte țări să combată noul virus

Președintele chinez a spus astăzi că omenirea este o comunitate cu un viitor comun și că, numai prin unitate și coordonare, umanitatea poate aborda diverse riscuri și provocări globale.

Președintele chinez, Xi Jinping, a declarat că Beijingul va sprijini cu tărie țările cele mai afectate, cum ar fi Italia, împotriva focarului de COVID-19.

Într-un mesaj de simpatie trimis recent președintelui italian, Sergio Mattarella, Xi a spus că în acest moment dificil, China este dispusă să coopereze cu Italia și să ofere asistență.

În numele guvernului chinez și al poporului chinez, Xi a exprimat simpatii sincere guvernului italian și poporului, deoarece țara a fost una dintre cele mai afectate de COVID-19

Președintele chinez a spus că omenirea este o comunitate cu un viitor comun și că numai prin unitate și coordonare, umanitatea poate aborda diverse riscuri și provocări globale.

Atâta timp cât cele două țări și comunitatea internațională lărgită, depun eforturi comune, ele vor depăși cu siguranță dificultățile actuale și vor înfrânge cat mai devreme această epidemie, astfel încât să protejeze bunăstarea oamenilor atât acasă,  cât și în întreaga lume, a adăugat Xi.

Președintele chinez a oferit, de asemenea, tot sprijinul său Iranului, subliniind că ambele țări sunt parteneri strategici și că popoarele chinez și iranian se bucură de o prietenie tradițională.

Xi a remarcat că guvernul iranian și iranienii, în general, au oferit sprijin și ajutor sincer și prietenos pentru lupta Chinei împotriva epidemiei.

Așadar, China a oferit Iranului un lot de medicamente specifice infecțiilor respiratorii și a trimis la Teheran o echipă de experți voluntari în domeniul sănătății. Ciprian Pop

Potrivit Kremlinului, "economia rusă are resurse suficiente pentru a face fata  impactului produs de COVID-19"

"Rusia are rezerve de forță pentru a face față impactului negativ al Coronavirusul COVID-19 în economia națională", a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Apariția COVID-19 în orașul Wuhan, din provincia chineza Hubei, în decembrie trecut, a catalizat unele procese și a făcut ca acestea să se agraveze, a spus purtătorul de cuvânt al Președinției Federației Ruse, adaugand ca, "datorită măsurilor aplicate anterior, tara conteaza pe resursele necesare pentru a reduce efectul negativ al situației mondiale actuale", a spus Peskov, referindu-se la scăderea prețului petrolului și devalorizarea, în consecință, a monedei naționale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, înainte de ascensiunea noii pandemii de coronavirus, au existat, in Rusia, procese care au arătat o tendință de reducere a cererii de hidrocarburi și a derivatelor acestora, un fenomen accelerat de aparitia COVID-19.
Deși petrolul și-a recuperat parțial valoarea în această zi, pretul rămâne aproape de 35 de dolari pe baril, după ce, lunea trecută, a pierdut 30% din valoarea sa in lume si, în special, în Statele Unite.

Rusia a înregistrat până în prezent 35 de cazuri de COVID-19, cel mai recent fiind depistat în această zi la Sankt Petersburg, și este vorba despre o femeie care s-a întors recent din Italia.
Două dintre celelalte persoane infestate, de naționalitate chineză, au fost deja externate, precum și un alt cetățean rus evacuat din China și trei călători cu cetatenie rusa care au fost evacuați la vremea respectivă de pe vasul de croazieră Diamond Princess, ancorat în timpul unei perioada de carantină în orașul japonez Yokohama.
Majoritatea celor afectați înregistrați în Rusia au vizitat Italia în ultimele două săptămâni. Ciprian POP

Coronavirus: primele cazuri confirmate în Bolivia, Honduras și Cuba

Cuba, Bolivia și Hondurasul, au confirmat, vineri, primele cazuri de coronavirus (Covid-19) pe pământul lor, contribuind, astfel, la numărul de țări din America Latină în care virusul a apărut, număr care, în prezent, este de 12 State.

Potrivit Ministerului Sănătății din Cuba, trei dintre cei patru turiști italieni din regiunea italiană a Lombardiei - regiunea Europei cea mai afectată de virus - care prezentau simptome respiratorii, au rezultat pozitiv. Ajunseseră recent în țară că turiști, iar starea lor pare a fi „favorabilă”.

Înainte de aceasta, autoritățile sanitare boliviene au anunțat că două femei în vârstă de 60 și 64 de ani, care ambele călătoriseră recent în Italia, au fost infectate. Au fost izolate în orașele Oruro și Santa Cruz.

În cele din urmă, în Honduras, Ministerul Sănătății a indicat faptul că două femei, în vârstă de 42 și 37 de ani, au fost pozitive după ce s-au întors din Spania și Elveția. Prima, în stare stabilă, este internată în spital, în timp ce a doua este în carantină la domiciliu.

La rândul sau, El Salvadorul, care nu a confirmat (încă) cazuri pozitive în acest stadiu, dar care împarte o frontieră de 250 de kilometri cu Honduras, a impus o țară de carantină de 21 de zile în țară. Niciun străin nu poate intra în țară, cu excepția cazului în care este rezident sau diplomat. Toate școlile sunt închise în perioada de carantină și sunt interzise adunările a peste 500 de persoane. Ciprian Pop

Rusia aprovizionează statele ex-sovietice, dar și Coreea de Nord, Iranul și Mongolia cu kit-uri de testare pentru coronavirus și medicamente specifice

Testele sunt făcute la „Vector”, un centru statal de cercetari în domeniul virusologiei și biotehnologiilor.

Presă locala relatează, de asemenea, că Rusia,  la începutul acestei luni, a interzis exportul de măști chirurgicale, ventilatoare și izolete.

Surse din Ministerul Sănătății, au semnalat că Moscova a trimis zilele trecute circa 800 de truse de testare către state ex-sovietice, inclusiv în Uzbekistan și Azerbaidjan, precum și în Iran, Coreea de Nord și Mongolia, după ce, în februarie, transporturi similare s-au realizat către Armenia și Belarus.

Aliatul Rusiei, Iranul a primit 500 de kituri care pot fi folosite pentru a efectua 50.000 de teste, potrivit Ministerului Sănătății de la Moscova, adăugând că acestea au fost furnizate gratuit.
Iranul este una dintre țările cele mai afectate de focar, cu 9.000 de cazuri și 354 de decese.

Coreea de Nord, un alt aliat al Moscovei, nu a confirmat niciun caz de COVID-19, deși există un focar major în vecina Coree de Sud.

Testele sunt făcute la „Vector”, un centru de cercetare în domeniul virusologiei și al biotehnologiilor, din orașul siberian Novosibirsk.

Până în prezent, Rusia a confirmat 28 de cazuri de coronavirus, majoritatea fiind persoane care au vizitat recent Italia. Ciprian Pop


Agențiile ONU promovează un nou program împotriva căsătoriei ilegale a milioane de copile minore din întreaga lume

Agențiile ONU promovează astăzi a nou program de salvare a milioane de fete și adolescente de căsătoriile intreprinse, in mod ilegal, in întreaga lume. Proiectul se concentrează pe ajutarea fetelor să ajungă să acceseze serviciile școlare si sa isi continue studiile, pe tot globul.

În plus, programul include strategii de educație destinate părinților și comunităților urbane si rurale, in general, senzibiloilizand societatea in legatura pericolelul de a te căsători prea curând si fenomenele asociate acestei practici.

Această campanie a Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) își propune să ajungă la 14 milioane de adolescente din 12 țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud si Sud - Est. Scopul său este să pună capăt căsătoriilor forțate până în 2030, în acele regiuni, care sunt printre cele mai afectate de aceasta problemă sociala.
Aproximativ 12 milioane de fete sunt obligate să se căsătorească, în fiecare an, la vârste foarte mici, ceea ce înseamnă că pot să sufere de grave probleme de sănătate asociate sarcinilor, a avertizat Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore. Functionarul UNICEF a subliniat, de asemenea, si că acest lucru cauzează daune ireparabile viitorului tinerelor, sănătății lor fizice și stării lor emotionale.
"Fetele ar trebui să aibă puterea de a lua propriile decizii despre când și cu cine se vor căsători, sa fie lasate sa isi continue scoala si sa decida asupra momentului în care vor avea copii, a subliniat Directorul Executiv al UNFPA, Natalia Kanem. "Atâta timp cât fetele se căsătoresc ca minore, a adăugat Kanem, "nu putem realiza nici dezideratele umanitatii cu privire la egalitatea de gen". Ciprian POP

Cuba dă dovadă de solidaritate sprijinind aeronavele aflate în zbor umanitar
Crizele, în general, arată adevăratul caracter al semenilor noștrii, mai ales în contextul psihozei create la nivel global, când unii oameni par a se teme și de propia persoană...totuși, există și OAMENI și nu în zadar trebuie scris acest cuvânt cu majusculă.
Într-o altă acțiune altruistă, poporul cubanez a dat dovadă de o solidaritate fără margini, când, la data de 30 martie anul curent, a permis aterizarea și alimentarea cu kerosenul necesar continuării zborului a aeronavei Boeing 767 a companiei aeriene Condor, având în vedere refuzul altor aeroporturi din regiunea Caraibelor.
Miguel Peña Peña, directorul Aeroportului Internațional Frank País, în provincia Holguín, a confirmat pentru presă locala faptul că autoritatea aeronautică cubaneză a autorizat aeronava menționată să efectueze această procedură pe aeroportul din Holguin, mai cu seamă in contextul în care acest avion zbura cu o misiune umanitară, a confirmat pe Twitter Institutul Civil de Aeronautică Civilă.
Această aeronavă zbura cu o misiune de repatriere umanitară pentru 221 de pasageri din Managua, Nicaragua, spre Frankfurt, Germania.
Controlorii de zbor si personalul de la sol de pe Aeroportul Internațional Frank País, respectând toate măsurile de protecție și procedurile un vigoare, au facut posibil ca aeronava în cauza să isi poata continua în siguranță zborul spre destinație, un alt semn al sensibilității umane a poporului cubanez și a oamenilor, în timpuri grele pentru umanitate.
Ciprian Pop

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu